Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában,"— Előadás másolata:

1

2

3 A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában, A lovaspóló igaz története majd később Tibetben, Kínában, Japánbanés végül Indiában.

4 Az angol hódítók Indiában sajátítják el e sportot és az 1860-as években már Angliában is játszák. (1874 Hurlingham központi hellyé válik és szabálykönyvet alkotnak.) 1886- tól az USA-ba, majd onnét Argentínába jut el és itt nemzeti sporttá válik

5 A sportág magyar vonatkozásai Magyarországon gróf Andrássy Géza szervezte meg az első póló csapatot a (1896-os) Millennium évében és a gróf Széchenyi István által alapított lóversenypályán, a "Pesti gyepen" zajlott ez évben az első játék. 1884‑től kezdődően működött a Budapesti Polo Club, hivatalos megalakítására, elsőként 1904-ben került sor. Az első nemzetközi mérkőzést Bécsben játszották 1900-ban. Az I. világháború ezt a sportot is tönkretette, de 1927-ben Heinrich Borwin, Mecklenburg hercege segítségével újjászületett ismét a póló. A játékosok képzése mellett, magyar lovak idomítását is megkezdte, és ő alapította a Magyar Polo Clubot.

6 Ezt követően újabb klubok alakultak és e fejlődésnek egyik legszebb eredményeként az 1936- os Berlini Olimpián kitűnően szerepelhetett a magyar válogatott csapat. (Magyarország- Németország, 16:6) A II. Világháború és az azt követő politikai változás újra közbeszólt, a lótartás mesterséges visszaszorításának részeként e sportág megszűnt. A rendszerváltással egyidőben indult újra a lovaspóló sport, mely a Magyar Lovassport Szövetségen belül manapság önálló szakosztállyal rendelkezik.

7 HOZZÁVALÓK 1 1 db pálya: - lehet szabadtéri (outdoor) hossza: 300 yard /270 m/ szélessége: 160-200 yard /150-180 m/ - vagy fedett (indoor) hossza: 100 yard /90 m/ szélesség: 50 yard /45 m/ 2 2 db (kidönthető) kapu: szélessége: 8 yard /7,3 m/ oszlop magassága: 3 yard 10 inch /3 m

8 HOZZÁVALÓK K Kötelező védőfelszerelések SISAK TÉRDVÉDŐ FÁSLI

9 HOZZÁVALÓK 1 1 db labda: - lehet outdoor: Ø = kb. 8 cm m = kb. 150 g anyaga: préselt fa vagy műanyag - vagy indoor: Ø = kb. 12 cm anyaga: (felfújható) bőr db ütő / játékos: hossza: 119-137 cm (a lótól függően) feje: keményfa nyele: bambusz vagy műanyag

10 SZABÁLYOK 1.S zabadtéren 4 játékos alkot egy csapatot, arénában 2-3 játékosból áll egy csapat. 2.1 meccs 7 perces részekből ún. „chukker”-ekből áll (szabadtéren 4-6 chukkert játszanak, fedett pályán 2-4-et) 3.1 ló összesen 2 chukkerben játszhat, de nem játszhat két egymást követőben. (A lovakat pihentetni kell.) 4.A chukkerek között rövid 3 perces szünetek vannak, eközben kell lovat váltani. 5.A tiszta játékidőbe lényegében az az idő számít, amíg a labda játékban van. 6.A játékosok tudásuk, teljesítményük alapján handicap értékelést kapnak (-2-től +10-ig). A magasabb handicap összértékű csapat gólelőnyt kell adjon.

11 SZABÁLYOK 7.A játékosok csak bal kézzel irányíthatják lovukat, az ütőt ugyanis csak jobb kézzel kezelhetik, még a balkezesek is. 8.A "Right of Way", (a "vezérvonal" vagyis a labdához vezető út elsőbbségének) joga. A megütött labda haladási iránya "kijelöl" egy utat. Az a játékos rendelkezik "Right of Way" jogával, amelyik leginkább a labda haladásának útvonalában halad, úgy, hogy közben jobb kezében lévő ütőjével megüthesse a labdát. (Ha maga elé egyenesen üti labdát a játékos, általában, automatikusan megszerzi e jogot, de mihelyt nagyobb szögben elüti a labdát e vonaltól, vagy nagyon előre üti, máris másé lehet e jog.) 9.T ilos éles szögben nekirohanni az ellenfélnek, vagy egyébként veszélyes módon játszani.

12 SZABÁLYOK 10.A zért bőven van lehetőség szabályosan is akadályozni az ellenfél játékosát. A "Right of Way" tulajdonosát bal oldala felől (near side) lelovagolni (ride off), vagyis oldalról testtel és lóval nyomni (pus) lehet, kiszorítva ezáltal előnyös útvonaláról. 11.Ü tőoldala (jobb oldala) (off side) felől is le lehet lovagolni, vagy ütésközben ütőjét meg akaszthatja az őt támadó játékos, a saját pólóütőjével. Mód van ilyenkor arra is, hogy a "Right of Way" tulajdonosának jobb oldalán, vagyis a támadó játékos bal oldalánál lévő (near side) labdát megüsse. 12.É rtelemszerűen az a csapat győz, amelyik a legtöbb gólt ütötte ellenfele kapujába. 13.D öntetlen állás esetén a "hirtelen halál" dönt, vagyis az elsőként gólt elérő csapat nyer.

13 ÜTÉS FAJTÁK A lovaspólónál a teniszhez hasonlóan létezik tenyeres és fonák ütés. (a jobb oldalon = offside, bal oldalon = nearside). Az ütések történhetnek előre, hátra és keresztbe a ló mindkét oldalán egyaránt. A ló nyaka alatti keresztbe ütést neck shotnak hívják, a ló farka alatti kereszt ütést tail shotnak.

14 Offside shot

15 Nearside shot

16 Underneck shot

17 ÉRDEKESSÉGEK A Cartier Polo Világkupa a St. Moritz-tó jegén. A téli szezonban rendezett négynapos lovaspóló-bajnokságon a sportág legprofibb lovasai és lovai mérhetik össze erejüket, méghozzá szélsőséges időjárási körülmények között. A sportág bölcsőjében, Indiában pedig nem csak lóháton játszák. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések