Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK"— Előadás másolata:

1 LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK
Készítette: Dudás Szilvia Nagy Ágota Oros Brigitta Puskás Ágnes 2004. március 10.

2 Lakás-takarékpénztárak kialakulása Magyarországon
1997. január 1.: Lakás-takarékpénztárakról szóló törvény 1997 tavasz: Lakáskassza Első Általános Lakás-takarékpénztár, Fundamenta Magyar-Német Lakás-takarékpénztár Rt., OTP Lakástakarékpénztár Rt. 1998. szeptember: Otthon Lakás-takarékpénztár 2002. szeptember 1.: Lakáskassza-Wüstenrot Rt. átvette az Otthon Ltp. Rt. 2003. július: a Fundamenta-Lakáskassza Ltp. Rt.

3 A lakás-takarékpénztárak működési elve
Alaptevékenység: betétgyűjtés és hitelnyújtás Fix, alacsony kamatlábak Állami támogatás Szigorú működési szabályzatok Felügyeleti szerv: PSZÁF Szakosított pénzintézeti működés: Tevékenységi engedély (2 mrd Ft-os jegyzett tőke) Működési engedély (szerződési feltételek teljesíthetősége) OBA – garancia (max. 3 m Ft/fő/hitelintézet)

4 A lakás-takarékpénztárak működési elve
zárt rendszerű működés

5 A lakás-takarékpénztárak működési elve
A kollektív előtakarékosság elve

6 A lakás-előtakarékossági szerződés mellett szóló érvek:
Magas hozamot biztosít; Állam által támogatott; Bármilyen lakáscélra felhasználható; Rugalmas konstrukció; Biztonságos megtakarítás; Azonnal felhasználható; Garancia díjkedvezmény.

7 Ki lehet szerződéskötő fél?
Magyar hatóság által kiállított személyi igazolvány tulajdonosa; Devizakülföldi természetes személy; Gyám, Gondnok, Alapítvány, társadalmi szervezet, Egyház, Helyi önkormányzat; Lakásszövetkezet; Társasházi közösség.

8 Szerződéskötéshez szükséges okmányok
Személyi igazolvány Adóigazolvány vagy személyi lap Útlevél /külföldi estén, aki nem minősül devizabelföldinek/

9 Szerződéskötési célok:
Lakótelek vásárlása, lakás vagy családi ház vásárlása, építkezés, lakáscsere; Nyugdíjasházban fennálló bérleti vagy lakáshasználati jog megszerzése; Saját tulajdonú lakás vagy családi ház bővítése, korszerűsítése, felújítása, helyreállítása; Saját tulajdonban lévő lakáshoz vagy családi házhoz járda, telefon -, áram -, gáz -, vízvezeték vagy szennyvízcsatorna létesítése; központi fűtés, informatikai kapcsolat kiépítése (Internet);

10 a korábban pénzintézetből felvett lakáscélú hitel – megtakarítási időszak végén történő – visszafizetése lakásszövetkezet vagy a társasház közös tulajdonú épületrészeinek felújítása; meglévő lakás mellett tanyai lakóingatlan építése, bővítése, korszerűsítése, felújítása.

11 Szerződés szakaszai Megtakarítási időszak: 4-8 évig terjedhet
Kiutalási időszak: 3 hónap Törlesztési időszak

12 Mit tartalmaz a szerződéses összeg?

13 Saját befizetés Havi befizetési ütem.
Min Ft, az állami támogatás Ft befizetése esetén maximális. A befizetés történhet átutalással, készpénz-átutalási megbízással, inkasszóval. A megtakarítási időszakban részösszeget kivenni nem lehet. Felmondáskor az állami támogatás nem jár.

14 Állami támogatás Nagysága az éves befizetés 30%-a, maximum 72.000 Ft.
Állami támogatás évente és személyenként csak egy szerződés után vehető igénybe. Az állami támogatásra a megtakarító csak a törvényben előírt 4 év eltelte után válik jogosulttá, amely csak lakáscélra használható fel. Ha a szerződés 4 évnél korábban szűnik meg, az állami támogatás és kamatai levonásra kerülnek. 8 évnél hosszabb megtakarítás után nem jár állami támogatás. A 8. év után az állami támogatás nem csak lakáscélra használható fel. Személyi jövedelemadó mentes.

15 % Kamatok Mértéke évi 3 % a számlaegyenleg után
Kamatozás kezdete: jóváírás időpontja Kamatozás vége: betét kifizetésének napja Napi kamatszámítás Kamatjóváírás minden naptári év végén

16 Kölcsön A szerződéses összeg és a kifizetéskori számlaegyenleg különbsége. A kölcsön kamata fix, a törlesztési idő alatt nem változtatható. A lakáskölcsönt minden évben kezelési költség terheli.

17 Kiutalás A kiutalási időszak akkor indul meg, amikor:
A megtakarítási idő eléri a választott futamidő végét A saját megtakarításból összegyűlt a szerződéses összeg 50 %-a Az ügyfél értékszáma eléri az adott kiutalási időpontra érvényes minimális értékszámot. Kiutalási időpont: az értékelési fordulónapot követő hónap utolsó napja

18 Értékszám Az ügyfél megtakarítási rendszerességét mutatja
Az ügyfelek közötti sorrend felállításának eszköze Először az kapja meg a lakáskölcsönt, akinek a legmagasabb az értékszáma. Ezután mindaddig folytatódik a kiutalási összeg szétosztása, amíg az adott kiutaláskor rendelkezésre álló teljes összeget szét nem osztja.

19 Kiutalás folyamata Tájékoztató levél (a kiutalás időpontja előtt 6 hónappal) Kiutalási értesítő és kiutalási csomag (kiutalást megelőző 3 hónappal) 3 lehetőség: A teljes szerződéses összeget kéri, Csak a saját befizetéseit kéri az állami támogatással együtt – a hitelről lemond, Most nem kéri a kiutalást – más időpontot jelöl meg. Hitelkérelem benyújtása (45 napon belül) Hitelbírálat (hitelképesség vizsgálata)

20 Törlesztés Az egyenlő nagyságú törlesztőrészleteket hó végén kell átutalni. A törlesztőrészlet nagyságát az ügyfél már a szerződés megkötésekor tudja.

21 Szerződés módosítása Módosulhat: Szerződő személye
Kedvezményezett személye Szerződéses összeg Megtakarításra szánt idő hossza Lehetőség van egy éves szüneteltetésre: 3 hónapot meghaladó keresőképtelenség Katonai szolgálat Munkanélküliség Jelentős anyagi kár

22 A lakás-előtakarékosság előnyei
Befektetésnek is kiváló. (Fix hozam, ami meghaladja az állampapírok hozamát.) Hosszú távú megoldást kínál. Rugalmasan felhasználható. Biztonságos (OBA-garancia) A családtagok otthonteremtése is elősegíthető. Állami támogatás (max Ft/év) 8 éves futamidejű megtakarítás akár autóvásárlásra vagy utazásra is felhasználható.

23 Magyarországi lakás-takarékpénztárak
OTP Lakástakarékpénztár Rt. Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár Rt.

24 Az OTP Ltp. által kínált konstrukciók
OPTIMUM CLASSIC MEDIUM KORZÓ PRÉMIUM

25 OPTIMUM - az optimális megoldás
Ha lakáscéljait az állami támogatás optimális igénybevételével a legrövidebb időn belül, kedvező hozam mellett szeretné megvalósítani. CLASSIC - a középtávú megoldás Olyan konstrukció, amely jól tervezhető és nem készteti túl sok várakozásra. Kedvező hozam melletti takarékoskodás egy nem túl távoli lakáscél érdekében.

26 MÉDIUM - akik távlati lakáscéljuk megoldása érdekében már most takarékoskodnának
KORZÓ - akik hosszútávra terveznek Nem tudja , hogy mikor válik sürgetővé a lakásgond megoldása és képes 7 év takarékoskodást vállalni. Olyan megtakarítás, amely a csökkenő infláció mellett növekvő hozamot ígér.  PRÉMIUM - akik a következő generációra is gondolnak 8 év után a megtakarított összeg nem lakáscélra is felhasználható, sőt 15% kamatprémium is jár ehhez a módozathoz.

27

28 OTP Lakásfelújítási hitel
OPTIMUM módozatú szerződés esetén, Már 1 havi betételhelyezés után is igényelhető Fix, piaci kamatozású (jelenleg 12 % + 1 % kezelési költség) A megtakarítási időszak végén a szerződéses összegből kerül kiegyenlítésre, ezután a lakás-előtakarékossági szerződés lakáshitelét kell törleszteni havonta.

29 A Fundamenta által kínált konstrukciók
GYORS RÖVID NORMÁL HOSSZÚ

30 Áthidaló kölcsön Ha az ügyfélnek 4 évnél korábban van szüksége a pénzre. Maximális összege a szerződéses összeg. Feltételei: Legalább 2 év megtakarítás A sz. ö. 25 %-ának elérése Megfelelő értékszám (rendszeres takarékosság)

31 Önkormányzati program
A közmű-fejlesztésekhez szükséges pénzeszközök egy részét az önkormányzatok saját forrásból, illetve államilag biztosított kedvezményes kölcsönök révén elő tudják teremteni, de a megvalósításhoz szükség van a lakosság anyagi hozzájárulására is. Széleskörű felhasználási lehetőség; pl. csatorna, víz, gáz, villany…

32 Társasházi program A társasházi finanszírozás segíti a társasházakat, lakásszövetkezeteket beruházásaik megvalósításában. A társasházak, lakásszövetkezetek közös tulajdonú helyiségeik/részek felújítására, korszerűsítésére fordíthatják a pénzt. Pl.: külső homlokzat, tető, lift, fűtéskorszerűsítés…

33

34

35


Letölteni ppt "LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések