Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK Készítette : Dudás Szilvia Nagy Ágota Oros Brigitta Puskás Ágnes 2004. március 10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK Készítette : Dudás Szilvia Nagy Ágota Oros Brigitta Puskás Ágnes 2004. március 10."— Előadás másolata:

1

2 LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK Készítette : Dudás Szilvia Nagy Ágota Oros Brigitta Puskás Ágnes 2004. március 10.

3 Lakás-takarékpénztárak kialakulása Magyarországon 1997. január 1.: Lakás-takarékpénztárakról szóló törvény 1997 tavasz: Lakáskassza Első Általános Lakás-takarékpénztár, Fundamenta Magyar-Német Lakás-takarékpénztár Rt., OTP Lakástakarékpénztár Rt. 1998. szeptember: Otthon Lakás-takarékpénztár 2002. szeptember 1.: Lakáskassza-Wüstenrot Rt. átvette az Otthon Ltp. Rt. 2003. július: a Fundamenta-Lakáskassza Ltp. Rt.

4 A lakás-takarékpénztárak működési elve Alaptevékenység: betétgyűjtés és hitelnyújtás Fix, alacsony kamatlábak Állami támogatás Szigorú működési szabályzatok Felügyeleti szerv: PSZÁF Szakosított pénzintézeti működés:  Tevékenységi engedély (2 mrd Ft-os jegyzett tőke)  Működési engedély (szerződési feltételek teljesíthetősége) OBA – garancia (max. 3 m Ft/fő/hitelintézet)

5 A lakás-takarékpénztárak működési elve zárt rendszerű működés

6 A lakás-takarékpénztárak működési elve A kollektív előtakarékosság elve

7 A lakás-előtakarékossági szerződés mellett szóló érvek: Magas hozamot biztosít; Állam által támogatott; Bármilyen lakáscélra felhasználható; Rugalmas konstrukció; Biztonságos megtakarítás; Azonnal felhasználható; Garancia díjkedvezmény. 

8 Ki lehet szerződéskötő fél? Magyar hatóság által kiállított személyi igazolvány tulajdonosa; Devizakülföldi természetes személy; Gyám, Gondnok, Alapítvány, társadalmi szervezet, Egyház, Helyi önkormányzat; Lakásszövetkezet; Társasházi közösség.

9 Szerződéskötéshez szükséges okmányok Személyi igazolvány Adóigazolvány vagy személyi lap Útlevél /külföldi estén, aki nem minősül devizabelföldinek/

10 Szerződéskötési célok: Lakótelek vásárlása, lakás vagy családi ház vásárlása, építkezés, lakáscsere; Nyugdíjasházban fennálló bérleti vagy lakáshasználati jog megszerzése; Saját tulajdonú lakás vagy családi ház bővítése, korszerűsítése, felújítása, helyreállítása; Saját tulajdonban lévő lakáshoz vagy családi házhoz járda, telefon -, áram -, gáz -, vízvezeték vagy szennyvízcsatorna létesítése; központi fűtés, informatikai kapcsolat kiépítése (Internet);

11 a korábban pénzintézetből felvett lakáscélú hitel – megtakarítási időszak végén történő – visszafizetése lakásszövetkezet vagy a társasház közös tulajdonú épületrészeinek felújítása; meglévő lakás mellett tanyai lakóingatlan építése, bővítése, korszerűsítése, felújítása.

12 Szerződés szakaszai Megtakarítási időszak: 4-8 évig terjedhet Kiutalási időszak: 3 hónap Törlesztési időszak

13 Mit tartalmaz a szerződéses összeg?

14 Saját befizetés Havi befizetési ütem. Min. 3000 Ft, az állami támogatás 20 000 Ft befizetése esetén maximális. A befizetés történhet átutalással, készpénz-átutalási megbízással, inkasszóval. A megtakarítási időszakban részösszeget kivenni nem lehet. Felmondáskor az állami támogatás nem jár.

15 Állami támogatás Nagysága az éves befizetés 30%-a, maximum 72.000 Ft. Állami támogatás évente és személyenként csak egy szerződés után vehető igénybe. Az állami támogatásra a megtakarító csak a törvényben előírt 4 év eltelte után válik jogosulttá, amely csak lakáscélra használható fel. Ha a szerződés 4 évnél korábban szűnik meg, az állami támogatás és kamatai levonásra kerülnek. 8 évnél hosszabb megtakarítás után nem jár állami támogatás. A 8. év után az állami támogatás nem csak lakáscélra használható fel. Személyi jövedelemadó mentes.

16 Kamatok Mértéke évi 3 % a számlaegyenleg után Kamatozás kezdete: jóváírás időpontja Kamatozás vége: betét kifizetésének napja Napi kamatszámítás Kamatjóváírás minden naptári év végén %

17 Kölcsön A szerződéses összeg és a kifizetéskori számlaegyenleg különbsége. A kölcsön kamata fix, a törlesztési idő alatt nem változtatható. A lakáskölcsönt minden évben kezelési költség terheli.

18 Kiutalás A kiutalási időszak akkor indul meg, amikor: A megtakarítási idő eléri a választott futamidő végét A saját megtakarításból összegyűlt a szerződéses összeg 50 %-a Az ügyfél értékszáma eléri az adott kiutalási időpontra érvényes minimális értékszámot. Kiutalási időpont: az értékelési fordulónapot követő 3. hónap utolsó napja

19 Értékszám Az ügyfél megtakarítási rendszerességét mutatja Az ügyfelek közötti sorrend felállításának eszköze Először az kapja meg a lakáskölcsönt, akinek a legmagasabb az értékszáma. Ezután mindaddig folytatódik a kiutalási összeg szétosztása, amíg az adott kiutaláskor rendelkezésre álló teljes összeget szét nem osztja.

20 Kiutalás folyamata Tájékoztató levél (a kiutalás időpontja előtt 6 hónappal) Kiutalási értesítő és kiutalási csomag (kiutalást megelőző 3 hónappal) 3 lehetőség:  A teljes szerződéses összeget kéri,  Csak a saját befizetéseit kéri az állami támogatással együtt – a hitelről lemond,  Most nem kéri a kiutalást – más időpontot jelöl meg. Hitelkérelem benyújtása (45 napon belül) Hitelbírálat (hitelképesség vizsgálata)

21 Törlesztés Az egyenlő nagyságú törlesztőrészleteket hó végén kell átutalni. A törlesztőrészlet nagyságát az ügyfél már a szerződés megkötésekor tudja.

22 Szerződés módosítása Módosulhat: Szerződő személye Kedvezményezett személye Szerződéses összeg Megtakarításra szánt idő hossza Lehetőség van egy éves szüneteltetésre: 3 hónapot meghaladó keresőképtelenség Katonai szolgálat Munkanélküliség Jelentős anyagi kár

23 A lakás-előtakarékosság előnyei Befektetésnek is kiváló. (Fix hozam, ami meghaladja az állampapírok hozamát.) Hosszú távú megoldást kínál. Rugalmasan felhasználható. Biztonságos (OBA-garancia) A családtagok otthonteremtése is elősegíthető. Állami támogatás (max. 72 000 Ft/év) 8 éves futamidejű megtakarítás akár autóvásárlásra vagy utazásra is felhasználható. 

24 Magyarországi lakás- takarékpénztárak OTP Lakástakarékpénztár Rt. Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár Rt.

25 Az OTP Ltp. által kínált konstrukciók OPTIMUM CLASSIC MEDIUM KORZÓ PRÉMIUM

26 OPTIMUM - az optimális megoldás Ha lakáscéljait az állami támogatás optimális igénybevételével a legrövidebb időn belül, kedvező hozam mellett szeretné megvalósítani. CLASSIC - a középtávú megoldás Olyan konstrukció, amely jól tervezhető és nem készteti túl sok várakozásra. Kedvező hozam melletti takarékoskodás egy nem túl távoli lakáscél érdekében.

27 MÉDIUM - akik távlati lakáscéljuk megoldása érdekében már most takarékoskodnának KORZÓ - akik hosszútávra terveznek Nem tudja, hogy mikor válik sürgetővé a lakásgond megoldása és képes 7 év takarékoskodást vállalni. Olyan megtakarítás, amely a csökkenő infláció mellett növekvő hozamot ígér. PRÉMIUM - akik a következő generációra is gondolnak 8 év után a megtakarított összeg nem lakáscélra is felhasználható, sőt 15% kamatprémium is jár ehhez a módozathoz.

28

29 OTP Lakásfelújítási hitel OPTIMUM módozatú szerződés esetén, Már 1 havi betételhelyezés után is igényelhető Fix, piaci kamatozású (jelenleg 12 % + 1 % kezelési költség) A megtakarítási időszak végén a szerződéses összegből kerül kiegyenlítésre, ezután a lakás-előtakarékossági szerződés lakáshitelét kell törleszteni havonta.

30 A Fundamenta által kínált konstrukciók GYORS RÖVID NORMÁL HOSSZÚ

31 Áthidaló kölcsön Ha az ügyfélnek 4 évnél korábban van szüksége a pénzre. Maximális összege a szerződéses összeg. Feltételei:  Legalább 2 év megtakarítás  A sz. ö. 25 %-ának elérése  Megfelelő értékszám (rendszeres takarékosság)

32 Önkormányzati program A közmű-fejlesztésekhez szükséges pénzeszközök egy részét az önkormányzatok saját forrásból, illetve államilag biztosított kedvezményes kölcsönök révén elő tudják teremteni, de a megvalósításhoz szükség van a lakosság anyagi hozzájárulására is. Széleskörű felhasználási lehetőség; pl. csatorna, víz, gáz, villany…

33 Társasházi program A társasházi finanszírozás segíti a társasházakat, lakásszövetkezeteket beruházásaik megvalósításában. A társasházak, lakásszövetkezetek közös tulajdonú helyiségeik/részek felújítására, korszerűsítésére fordíthatják a pénzt. Pl.: külső homlokzat, tető, lift, fűtéskorszerűsítés…

34

35

36


Letölteni ppt "LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK Készítette : Dudás Szilvia Nagy Ágota Oros Brigitta Puskás Ágnes 2004. március 10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések