Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Molekulak: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kalman,Lori

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Molekulak: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kalman,Lori"— Előadás másolata:

1 Molekulak: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kalman,Lori
Bomlasi reakciok Molekulak: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kalman,Lori

2 A reakcio tipusok lehetnek:
Bomlasi reakciok Helyettesitesi reakciok Cserebomlasi reakciok Eggyesulesi reakciok

3 Bomlasi reakcio soran egy reagensbol tobb reakcio termek keletkezik.
A bomlasi reakcio A bomlasi reakcio altalanos alakja CA+B Bomlasi reakcio soran egy reagensbol tobb reakcio termek keletkezik.

4 II. Fakó ibolya színű. (vörös 768nm, és ibolya 404 nm)
Erdekessegek: Lángfestés I.  Lángfestés  II. Fakó ibolya színű. (vörös 768nm, és ibolya 404 nm) III. A lángfestés nehezen észlelhető, más ionok lángfestése eltakarhatja. Sőt az ammónium ionnak is van valami "zavarása" a lángban. IV. A kálium egyszerű módon észlelt lángfestése kimutatási célokra nem teljesen megbízható, nehéz észlelhetősége miatt.

5 Kiserletek és magyarazatok
Az egyik legpozitívabb és legreaktívabb fém. Vízbe dobva nagyobbat durran mint a nátrium. Biológiai szempontból fontos, az ingerületvezetésben játszik szerepet. 

6 Vas(III)- klorid I. Cseppenként adjuk a vas(III)-klorid oldatot KSCN oldathoz.  II. Szép vérvörös színű oldat keletkezik, amely nem csapadék, hanem komplex.  III. A képeken a cseppentés látszik vizes oldatba. Az alsó képen amilalkoholba való átoldás látható. Az alsó kisebb és világosabb fázis a vizes fázis.  IV. Fluoridionok hatására a szín eltűnik, mert a fluorid sokkal erősseb komplexbe viszi a vasat. Fe(SCN)3 + 6F-              [FeF]6-+ 3 SCN-

7 Higany(I)-nitrát I. Szűrőpapírra Hg2(NO3)2 oldatot cseppentettünk. Az oldathoz NaOH-ot adtunk, majd az oldatot forraljuk és közben a kémcső szájához tettük a megnedvesített szűrőpapírt.  II-III. A szűrőpapír befeketedik ahol csepp van.  IV. Érzékenység: Érzékenynek tekinthető a próba. Híg oldatnál is megfigyelhető a feketedés.

8 Érdekes kisérletek Tűzgömb
Szép nagy buborékokat kívántam készíteni, ezért a fújáshoz tölcsért használtam. A buborék hártyájához szükséges oldatot egy üvegkádban kevertem össze. Ez egy viszonylag tömény mosószer oldat, amelyhez kb. 5 cm3 glicerint adtam. (Ahhoz, hogy stabil és erős legyen a hártya, legjobb, ha az oldat legalább néhány órát áll.) A glicerin növeli az oldatból húzható hártya stabilitását. A tölcsér szárára gumicsövet húztam és egy Bunsen-égő helyére csatlakoztattam. A tölcsért az oldatba mártottam úgy, hogy miután kivettem onnan, hártya feszült rajta.

9 A gázcsapot kicsit megnyitottam és lassú ütemben buborékot fújtam a földgáz segítségével. A földgáz legnagyobb mennyiségben metánt tartalmaz. Persze jó pár próbálkozásra volt szükség, mire sikerült, elpattanás nélkül a buboréknak elszállnia. Közben, ha egy kicsit mozgattam a tölcsért, jól megfigyelhető volt, hogy mennyire rugalmasan erős a hártya. A gömb elpattanás nélkül is erősen elnyújtható. A kísérlet látványos befejezéséhez kell egy kis ügyeskedés. Két kezünkkel egyszerre különböző dolgot csinálni nem könnyű. Miközben az egyik kezemben a tölcsérrel a buborékot fúvattam, addig a másikkal egy égő gyújtópálcát készítettem elő és... ... lesben álltam. Vártam azt a pillanatot, amikor a buborék elrepül. Gyorsan szállt, hiszen a metán sűrűsége kisebb, mint a levegőé.

10 Az égő gyújtópálcával kilyukasztottam a buborékot, ha elég gyors voltam.
Ezen a képen már elpattant a buborék és remélem, látható, hogy a gáz a fényt egy kicsit megtöri éppen a gyújtópálca végénél. A földgáz nagy tűztünemény közben ellobban. CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O A reakció nagyon gyorsan játszódik le. A látvány ellenére a terem fala és a lámpák nem pörkölődtek meg. De ezen a helyen hívom fel a figyelmet, hogy nagy tölcsérrel és így nagy buborékkal a kísérlet VESZÉLYES! A bemutató viszonylag kis mérettel, kis anyagmennyiséggel is elvégezhető.

11 Bonthatók-e a víz részecskéi?
Víz bontása elektromos árammal A Hoffmann-féle vízbontó készüléket tölstsük meg vízzel, pontosabban a jobb áramvezetés érdekében enyhén sós vízzel. Gondosan zárjuk el a csapokat, majd kapcsoljuk rá az egyenáramra (zsebtelepre) a vízbontót. Néhány óra alatt megfelelő mennyiségű gáz gyűlik össze a két üvegcsőben, hogy kimutathatók legyenek. A hidrogént meggyújthatjuk, az oxigént az ismert módon, parázsló pálcával mutathatjuk ki. Vigyázat! Ha túl gyorsan áramlik ki a gáz a csőből elfogy, még kimutatása előtt!

12 A tiszta hidrogén színtelen lánggal, csendesen ég
A tiszta hidrogén színtelen lánggal, csendesen ég. A hidrogén égésekor víz keletkezik: Hidrogén fejlesztése és égése Gázfejlesztő készülékben cink és sósavoldat kölcsönhatásával fejlesszünk hidrogéngázt. Végezzük el a durranógáz próbát!  (Töltsünk meg egy kémcsövet a fejlődő gázzal és tartsuk a lánghoz. Ha nem pukkan, a gázkeverék már nem tartalmaz oxigént.) Gyújtsuk meg a fejlődő gázt. Ha hideg óraüveget tartunk a szintelen láng fölé vízpára lecsapódását figyelhetjük meg.

13 Feladatok H2CO3(f) → H2O(f) + CO2(g) CuCO3=CuO+CO2
Huzd ala a gaz halmazallapotu elemeket! H2CO3(f) → H2O(f) + CO2(g) CuCO3=CuO+CO2 (zöld) (fekete) (szintelen) 2HgO2Hg+O2(Higany-oxid) (vörös) (szürke) (szintelen) 2CaCO32CaO+3CO

14 Egyeni velemeny A csapat szerint nagyon erdekesek ,figyelemfelkeltoek . Talan ezt ertettuk meg igazan , nagyon szerettuk a kiserleteket is mert alig vartuk hogy mi fog tortenni. Bibliografia Kemia.lap.hu Wikipedia Google

15 Koszonjuk a figyelmet!!!:D
Keszitettek: Molekulak Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lori


Letölteni ppt "Molekulak: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kalman,Lori"

Hasonló előadás


Google Hirdetések