Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyártók saját emblémái A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyártók saját emblémái A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de."— Előadás másolata:

1

2 Gyártók saját emblémái A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de ezt nem ellenőrzi külső szervezet. Jó, ha a gyártó feltünteti, miért nevezi termékét környezetbarátnak: mert újrahasznosított anyagból készült, vagy mert nem tartalmaz bizonyos anyagokat stb.. Ilyen pl. az első ábrán feltüntetett nagy közkedveltségnek örvendő nyíl (Möbiusz szalagként is emlegetik), amelyet gyakran az újrahasznosítás szimbólumaként használnak. A jövőben az ISO 14021-es, illetve a tervezett 14022-23-as szabvány fogja szabályozni a saját nyilatkozaton alapuló emblémák használatát.

3 Nemzeti emblémák Magyarországon 1994-ben alapította a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot, ami a környezetbarát termék védjegy egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja. 1998-ig mintegy 100 termék nyerte el a cédrust ábrázoló védjegyet. A gyártónak a pályázati díjat illetve a termék éves forgalmának 2 ezrelékét kell befizetnie. Az 1. sz. mellékletben olvasható példaként a "Hulladékpapírból és egyéb hulladékanyagból készült papíripari termékek"-re vonatkozó előírás.

4 Az Európai Unió emblémái Az Európai Unió környezetbarát termék védjegyét ma még kevés termék nyerte el. Általános elterjedését nehezíti, hogy több ország termékeire kell kidolgozni a feltételrendszert (fennáll tehát a veszély, hogy az előírások kevésbé szigorúak lesznek, mint az egyes nemzeti védjegyek esetében).1992-től működik. Jele egy 12 csillagból álló virág.

5 A panda jel A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak, de a címke nem tekinthető öko-emblémának.

6 Műanyagokon feltüntetett jelzések A háromszög alakban egymásba futó nyilakat műanyagokon láthatjuk feltüntetve. A műanyag újrahasznosítása csak akkor nem jár lényeges minőségromlással, ha azokat fajtánként hasznosítják újra. A nyilak arra utalnak, hogy a műanyag újrahasznosítható. A háromszög belsejében lévő szám jelzi, hogy milyen műanyagról van szó. A jel nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. Magyarországon nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját.


Letölteni ppt "Gyártók saját emblémái A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de."

Hasonló előadás


Google Hirdetések