Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetbarát termékjelek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetbarát termékjelek"— Előadás másolata:

1 Környezetbarát termékjelek

2 Gyártók saját emblémái
A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de ezt nem ellenőrzi külső szervezet. Jó, ha a gyártó feltünteti, miért nevezi termékét környezetbarátnak: mert újrahasznosított anyagból készült, vagy mert nem tartalmaz bizonyos anyagokat stb. . Ilyen pl. az első ábrán feltüntetett nagy közkedveltségnek örvendő nyíl (Möbiusz szalagként is emlegetik), amelyet gyakran az újrahasznosítás szimbólumaként használnak. A jövőben az ISO es, illetve a tervezett as szabvány fogja szabályozni a saját nyilatkozaton alapuló emblémák használatát.                                  

3 Nemzeti emblémák Magyarországon 1994-ben alapította a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot, ami a környezetbarát termék védjegy egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja ig mintegy 100 termék nyerte el a cédrust ábrázoló védjegyet. A gyártónak a pályázati díjat illetve a termék éves forgalmának 2 ezrelékét kell befizetnie. Az 1. sz. mellékletben olvasható példaként a "Hulladékpapírból és egyéb hulladékanyagból készült papíripari termékek"-re vonatkozó előírás.

4 Az Európai Unió emblémái
Az Európai Unió környezetbarát termék védjegyét ma még kevés termék nyerte el. Általános elterjedését nehezíti, hogy több ország termékeire kell kidolgozni a feltételrendszert (fennáll tehát a veszély, hogy az előírások kevésbé szigorúak lesznek, mint az egyes nemzeti védjegyek esetében).1992-től működik. Jele egy 12 csillagból álló virág.

5 A panda jel A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak, de a címke nem tekinthető öko-emblémának.                    

6 Műanyagokon feltüntetett jelzések
A háromszög alakban egymásba futó nyilakat műanyagokon láthatjuk feltüntetve. A műanyag újrahasznosítása csak akkor nem jár lényeges minőségromlással, ha azokat fajtánként hasznosítják újra. A nyilak arra utalnak, hogy a műanyag újrahasznosítható. A háromszög belsejében lévő szám jelzi, hogy milyen műanyagról van szó. A jel nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. Magyarországon nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját.                                 


Letölteni ppt "Környezetbarát termékjelek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések