Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ember László 2008 1 Mentési eljárások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ember László 2008 1 Mentési eljárások."— Előadás másolata:

1 ember@vodafone.hu Ember László 2008 1 Mentési eljárások

2 ember@vodafone.hu Ember László 2008 2 Miért mentsünk? Számos módja van annak, hogy véletlenül elveszítse a számítógépen lévő adatokat. Például a gyerek zongorázik a billentyűzeten. Túlfeszültség vagy feszültség-kimaradás. Villámcsapás. Árvíz. Lopás. És néha egyszerűen csak elromlik a készülék. Ha rendszeresen készít biztonsági másolatot az adatairól, módja lesz azok többségét – vagy akár mindet – visszaállítani, amikor valami baj éri az eredeti példányokat a számítógépen.

3 ember@vodafone.hu Ember László 2008 3 Mit mentsünk? A mentendő fájlok kiválasztása Annak eldöntése, hogy milyen adatokat érdemes menteni, nagyban személyfüggő illetve cégfüggő. Kezdje tehát a személyes dokumentumokkal. Minden, amit nem tud könnyen pótolni, kerüljön a lista elejére. A végrendelet-tervezetek, banki nyilvántartások (és egyéb pénzügyi információk), szerelmes levelek és személyes munkák mind jó eséllyel pályáznak a rendszeresen mentésre. Korlátot csak a biztonsági mentésre használható lemezterület mérete jelent.

4 ember@vodafone.hu Ember László 2008 4 Mikor mentsünk? Biztonsági mentési ütemterv készítése Elfordul, hogy a programok figyelmeztetik a fájlok biztonsági másolatának elkészítésére, például programok telepítésekor és frissítésekor, de érdemes mindenről gyakran és rendszeresen biztonsági másolatot létrehozni. Hogy a „gyakran” mit jelent, azt az határozza meg, hogy mekkora veszteségként élné meg, ha mindent elvesztene, amit ma alkotott a számítógépen. Vagy amit az elmúlt héten. Vagy az utóbbi egy hónapban. Ha ezen gondolatok bármelyike kicsit is ijesztően hangzik, máris megvan a biztonsági mentés gyakorisága.

5 ember@vodafone.hu Ember László 2008 5 Mikor mentsünk? Kösse dátumhoz. Válasszon legalább havonta egy napot a biztonsági mentés napjaként, és jegyezze fel a naptárába vagy határidőnaplójába, hogy el ne felejtse. Vagy használjon olyan programot, ami emlékszik erre…

6 ember@vodafone.hu Ember László 2008 6 Hogyan mentsünk? Mit kell tenni az adatok biztonsági mentéséhez? Az adatok biztonsági mentésének számos módja van. Az itt ismertetett módszerek közt szerepel a külső tárolóeszközök használata is. Ide tartozik az összes olyan eszközre történ biztonsági mentés, amely nincs a számítógépben. Ez lehet hardvereszköz (DVD író), szoftver vagy akár szolgáltatás is. Amikor külső tárolóeszközt választ, az ár és a mentendő adatok mennyisége alapján illetve a kényelem között keres egyensúlyt. Offsite Backup ???

7 ember@vodafone.hu Ember László 2008 7 Hogyan mentsünk? Biztonsági mentést végrehajtó program használata Legjobb, ha olyan biztonsági mentési módszert választ, amelyet a biztonsági mentést végrehajtó program támogat. Válasszon olyan programcsomagot, amelyben van ütemezési lehetőség, és használja azt az automatikus biztonsági mentések ütemezéséhez. Ekkor nem kell a memóriájára hagyatkoznia, sőt, még csak jelen sem kell lennie, elég, ha kijelöl egy olyan időpontot, amikor nem használja a számítógépet – mondjuk az éjszaka közepén.

8 ember@vodafone.hu Ember László 2008 8 Mivel mentsünk? 1.NTBACKUP – beépített alkalmazás a Windows XP-ben és más operációs rendszerekben. 2.SyncToy – ingyenes alkalmazás a Microsofttól 3.Cobian Backup 8.0 – ingyenes Third-party Software (a 9.0 már nem ingyenes!)

9 ember@vodafone.hu Ember László 2008 9 Milyen formátumban mentsünk? Válassza ki a tárolási formátumot Az adatok biztonsági mentését a legegyszerűbb valószínűleg magára a számítógépre végrehajtani (ha van még elég szabad hely a lemezen). A semminél ez is jobb, de az adatokra leselkedő legnagyobb veszélyt pont nem szűri ki. A legjobb olyan tároló rendszert használni, amely a házon – vagy az irodán – kívül van. Több tárolási formátum közül választhat.

10 ember@vodafone.hu Ember László 2008 10 Milyen formátumban mentsünk?

11 ember@vodafone.hu Ember László 2008 11 Milyen formátumban mentsünk? Az útközben végzett biztonsági mentésekhez azokat a kisméretű, de nagy tároló képességű meghajtókat ajánljuk, amelyek akár egy kulcstartón is elférnek. Pendrive, SD kártya

12 ember@vodafone.hu Ember László 2008 12 Tanácsok Mi a biztosíték arra, hogy a biztonsági másolatokat elérhetem, amikor szükségem lesz rájuk? 1.Juttassa ki az adatokat a házból vagy az irodából. 2.Az adatok biztonsági mentésének egyetlen célja az, hogy kéznél legyenek, amikor valami baj történik a számítógéppel. 3.Juttassa ki az adatokat a számítógépből, és tárolja külön szobában tűzálló dobozban, de még jobb, ha valaki másnak a házában vagy irodájában teszi ezt.

13 ember@vodafone.hu Ember László 2008 13 Tanácsok Készítsen több másolatot is, mivel így kevesebb az esélye annak, hogy hibás tárolóeszköz vagy adathordozó miatt elvesznek a biztonsági másolatként őrzött adatok. A biztonsági másolatokat tartsa két külön helyen, így ha az egyik területen valami katasztrófa történne, a másik példány még mindig rendelkezésre áll.

14 ember@vodafone.hu Ember László 2008 14 Tanácsok A tárolóeszközt tartsa karban. Időről időre (főleg ha fizet a tárolásért) érdemes a fölöslegesen foglalt helyeket felszabadítani. Ez történhet a régi fájlok törlésével, vagy az adatok tömörítésével a célból, hogy kisebb helyet foglaljanak. Ingyenes tömörítőprogramokat beszerezhet például a 7-ZIP fájlkezelővel.

15 ember@vodafone.hu Ember László 2008 15 Tanácsok Védje adatait jelszóval! Egyes adathordozó-formátumoknak vannak biztonsági szolgáltatásai is (például jelszavas védelem). Ha személyes vagy bizalmas és értékes adatokat tárol, érdemes elgondolkodni ennek a szolgáltatásnak a használatán is. Ez különösen fontos akkor, ha hordozható számítógépet hord magánál.

16 ember@vodafone.hu Ember László 2008 16 Tanácsok Írja le a jelszavát, és tartsa biztonságos helyen, például otthon a páncélszekrényében vagy egy banki páncéldobozban a végrendeletével és egyéb személyes irataival együtt. Ez lehetővé teszi szeretteinek, hogy hozzáférjenek az Ön személyes adataihoz akkor, ha Ön nem tud.

17 ember@vodafone.hu Ember László 2008 17 Tanácsok A biztonsági mentés módszerének kiválasztása Remélhetőleg a biztonsági másolatokra sosem lesz szükség, de ha mégis vészhelyzet adódna, örülni fog, hogy időt szakított a legértékesebb adatok mentésére. Használja fel ezeket az információkat még ma a biztonsági mentések elkezdésére, és alakítson ki a körülményeknek leginkább megfelel biztonsági mentési rutint. A vészhelyzetet senki nem tervezi, de fentieket betartva javíthatja az adatok visszanyerésének esélyeit, ha mégis bekövetkezne.


Letölteni ppt "Ember László 2008 1 Mentési eljárások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések