Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előfizetői vezetékszakadás. A feladat Tömeges hibát jelentenek be egy budapesti kerületben.  Mi a teendő?  Egy méltatlankodó előfizetőnek ismertesse.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előfizetői vezetékszakadás. A feladat Tömeges hibát jelentenek be egy budapesti kerületben.  Mi a teendő?  Egy méltatlankodó előfizetőnek ismertesse."— Előadás másolata:

1 Előfizetői vezetékszakadás

2 A feladat Tömeges hibát jelentenek be egy budapesti kerületben.  Mi a teendő?  Egy méltatlankodó előfizetőnek ismertesse a hibaelhárítás általános szabályait!  Írja le egy előfizetői vezetékszakadás hibaelhárításának folyamatát!

3 Információtartalom vázlata  Hibahatárolás elvei és módszerei  A hibaelhárításnál használt eszközök és műszerek föld feletti hálózat esetén  A vezetékszakadás bemérésének szabályai

4 Összetett rendszer hibakeresésének elve A fizikai réteg állapotának ellenőrzésével kezdődik a munka. (OSI modell) Passzív áramkör esetén  vonalszakadás vagy rövidzárlat ellenőrzése  hiba helyének behatárolása, hiba feltárása, majd elhárítása és az erre épülő szolgáltatások újra indítása. Aktív áramkör esetén a tápfeszültségek ellenőrzésével kezdünk.

5 Hibaelhárításnál használt eszközök Mérő hídETDR kézi műszer

6 Mérő híd  Szakadást vagy rövidzárat igényel a másik végen  Ki kell egyenlíteni a mérőhidat  Számolni kell az eredményt  Az adatokat kézzel kell rögzíteni

7 ETDR kézi műszer ETDR kézi műszer (Electric Time Domain Reflectometer)  Mindegy, hogy mi van a másik végen  Gyors számolás, digitális kiértékelés  Áttekinthető diagramot kapunk  A mérési eredmények digitális formátumban tárolhatók

8 (E)TDR reflectometer főbb jellemzői  Kis méretű műszer, mely kiválóan alkalmas helyszíni mérésekre  Könnyű kezelhetőség  TDR szimmetrikus kábelekhez  Kábelhiba behatároló kézi műszer 32 km-ig  Két szimmetrikus bemenet élő vonalak vizsgálata érpárok összehasonlítására érpárok közti különbség összehasonlítás memóriában tárolt eredménnyel érpár és memória különbsége áthallás helyének meghatározása ércsere helyének meghatározása  100 memóriahely hullámformák és beállítások tárolására  320 x 240 pontos felbontású LCD kijelző a hullámforma pontos diagnosztizálására  Képernyőábra nagyítási lehetőség (zoom) részletes elemzéshez  Kábel könyvtár standard és a felhasználó által definiált típusokkal  Mérési eredmények PC-re tölthetők USB-n keresztül  Belső akkumulátoros táplálás  Program az éves kalibrációhoz

9 Zárlat mérés – univerzális kábelmérővel DC mérés  cél a hibahely távolságának meghatározása  A mérés feltétele a kábelhossz ismerete és a távolvégi érpárra elhelyezett rövidzár. (ritkán adottak ezek a körülmények)

10 Szakadási hibahely mérése régi kábelmérővel AC mérés  A mérés feltétele a kábelhossz ismerete és a távolvégi érpárra elhelyezett rövidzár.  Különbség az előzőtől hogy váltakozó jellel kell a hidat meghajtani, de a kiegyenlítés és a számítás hasonló mint az előbb.

11 TDR mérés Hatékonyabb és gyorsabb az (E)TDR mérés. Alkalmazhatunk kézi TDR mérőt vagy Pl. switch portjára beépített mérőt. Ez utóbbit softverből indíthatjuk. A mérés lényege a nevében van - Time Domain Reflectometry - Időtartomány alapú visszaverődés mérés Mérő jelet küldünk a vizsgált vonalra, a hiba helyről visszaverődő jelet felfogjuk, megmérjük mennyi idő telt el, amíg a jel a hiba helyig és vissza futott. Ebből számoljuk a hibahely távolságát.

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Előfizetői vezetékszakadás. A feladat Tömeges hibát jelentenek be egy budapesti kerületben.  Mi a teendő?  Egy méltatlankodó előfizetőnek ismertesse."

Hasonló előadás


Google Hirdetések