Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előfizetői vezetékszakadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előfizetői vezetékszakadás"— Előadás másolata:

1 Előfizetői vezetékszakadás
11. Tétel Előfizetői vezetékszakadás Baráth Ferenc 14.b

2 A feladat Tömeges hibát jelentenek be egy budapesti kerületben.
Mi a teendő? Egy méltatlankodó előfizetőnek ismertesse a hibaelhárítás általános szabályait! Írja le egy előfizetői vezetékszakadás hibaelhárításának folyamatát!

3 Információtartalom vázlata
Hibahatárolás elvei és módszerei A hibaelhárításnál használt eszközök és műszerek föld feletti hálózat esetén A vezetékszakadás bemérésének szabályai

4 Összetett rendszer hibakeresésének elve
A fizikai réteg állapotának ellenőrzésével kezdődik a munka. (OSI modell) Passzív áramkör esetén vonalszakadás vagy rövidzárlat ellenőrzése hiba helyének behatárolása, hiba feltárása, majd elhárítása és az erre épülő szolgáltatások újra indítása. Aktív áramkör esetén a tápfeszültségek ellenőrzésével kezdünk.

5 Hibaelhárításnál használt eszközök
Mérő híd ETDR kézi műszer

6 Mérő híd Szakadást vagy rövidzárat igényel a másik végen
Ki kell egyenlíteni a mérőhidat Számolni kell az eredményt Az adatokat kézzel kell rögzíteni

7 ETDR kézi műszer ETDR kézi műszer (Electric Time Domain Reflectometer)
Mindegy, hogy mi van a másik végen Gyors számolás, digitális kiértékelés Áttekinthető diagramot kapunk A mérési eredmények digitális formátumban tárolhatók

8 (E)TDR reflectometer főbb jellemzői
Kis méretű műszer, mely kiválóan alkalmas helyszíni mérésekre Könnyű kezelhetőség TDR szimmetrikus kábelekhez Kábelhiba behatároló kézi műszer 32 km-ig Két szimmetrikus bemenet     élő vonalak vizsgálata     érpárok összehasonlítására     érpárok közti különbség     összehasonlítás memóriában tárolt  eredménnyel     érpár és memória különbsége     áthallás helyének meghatározása     ércsere helyének meghatározása 100 memóriahely hullámformák és beállítások tárolására 320 x 240 pontos felbontású LCD kijelző a hullámforma pontos diagnosztizálására Képernyőábra nagyítási lehetőség (zoom) részletes elemzéshez Kábel könyvtár standard és a felhasználó által definiált típusokkal Mérési eredmények PC-re tölthetők USB-n keresztül Belső akkumulátoros táplálás Program az éves kalibrációhoz

9 Zárlat mérés – univerzális kábelmérővel
DC mérés cél a hibahely távolságának meghatározása  A mérés feltétele a kábelhossz ismerete és a távolvégi érpárra elhelyezett rövidzár. (ritkán adottak ezek a körülmények)

10 Szakadási hibahely mérése régi kábelmérővel
AC mérés A mérés feltétele a kábelhossz ismerete és a távolvégi érpárra elhelyezett rövidzár.   Különbség az előzőtől hogy váltakozó jellel kell a hidat meghajtani, de a kiegyenlítés és a számítás hasonló mint az előbb.

11 Hatékonyabb és gyorsabb az (E)TDR mérés.
Alkalmazhatunk kézi TDR mérőt vagy Pl. switch portjára beépített mérőt. Ez utóbbit softverből indíthatjuk. A mérés lényege a nevében van - Time Domain Reflectometry - Időtartomány alapú visszaverődés mérés Mérő jelet küldünk a vizsgált vonalra, a hiba helyről visszaverődő jelet felfogjuk, megmérjük mennyi idő telt el, amíg a jel a hiba helyig és vissza futott. Ebből számoljuk a hibahely távolságát.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Előfizetői vezetékszakadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések