Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás"— Előadás másolata:

1 Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás

2 Hatékonyságvizsgálat
A végrehajtási idő csökkentése: Használjunk a programban gyorsabb számolást lehetővé tevő adattípusokat! Használjunk gyorsan végrehajtható műveleteket! Hozzuk egyszerűbb alakra az összetett feltételeket! Kerüljük a különböző típusú adatokkal való műveletvégzést! (Konverzió.) Törekedjünk a függvények használatának csökkentésére! Egyszerűsítsük az aritmetikai kifejezéseket, használjunk bennük gyorsabb műveleteket! Számítsuk ki előre a konstans kifejezéseket! Program-transzformációk: Összetett feltételek szétválasztása. Elágazások felesleges feltételeinek elhagyása. Elágazások összevonása. Ciklusok összevonása. Ciklustól független utasítások kiemelése.

3 Hatékonyságvizsgálat
Helyfoglalás csökkentése: Használjunk kisebb helyfoglalást lehetővé tevő típusokat! Ne tároljunk más adatokból kiszámítható adatokat! Kódoljuk a hosszú szöveges információt tartalmazó adatokat! Kódoljunk egy elemi típusú változóban többféle adatot! (Pl. dátum=nap+32*hónap+512*év.) Program-transzformációk: Elágazásból utasítások kiemelése. Elágazások felesleges feltételeinek elhagyása. Elágazások összevonása. Ciklusok összevonása.

4 Dokumentálás Fejlesztői dokumentáció:
Az használja, akinek a programban hibát kell keresnie, a hibát ki kell javítania, a programot hatékonyabbra kell írnia, át kell vinnie más gépre, át kell írnia más nyelvre, illetve tovább kell fejlesztenie.

5 Dokumentálás Fejlesztői dokumentáció: Szerepelni kell benne:
Specifikációk. (A feladat és a megoldástól elvárt követelmények meghatározása.) Hardverkörnyezet. (Számítógép, operációs rendszer, memóriaméret, periféria igény, grafikus kártya, stb.) Szoftverkörnyezet. (A választott programnyelv(ek), a programnyelv(ek) verziószáma, eljárás- és függvény-könyvtárak, unitok, stb.) Az algoritmusok és az adatok leírása. Kód. Tesztesetek. Hatékonysági mérések. Fejlesztési lehetőségek. A készítő adatai.

6 Dokumentálás Felhasználói dokumentáció:
Ezt használja a felhasználó, az üzembe helyező, a betanító.

7 Dokumentálás Felhasználói dokumentáció: Szerepelni kell benne:
Feladat. (Egy rövid, összefoglaló leírás az áttekintés miatt + egy részletes leírás a pontos használathoz.) Hardverkörnyezet. (Számítógép, operációs rendszer, memóriaméret, periféria igény, grafikus kártya, stb.) Használat leírása. (Program betöltése, elindítása. Milyen kérdéseket tesz fel, és mik a lehetséges válaszok? Mik a program egyes lépései, lehetőségei?) Bemenő adatok, eredmények, szolgáltatások részletes leírása. (Mit, mikor, milyen sorrendben kell megadni?) Mintaalkalmazás, példafutás. (A felhasználó ez alapján tudja előre – gép nélkül – elképzelni a programot.) Hibaüzenetek és a hibák lehetséges okai. (Mi a teendő valamely hibaüzenet láttán?)

8 Dokumentálás Programismertető:
Célja a vásárló, programkereső ember meggyőzése arról, hogy az adott program felel meg leginkább az igényeinek. A hangzatos, reklám jellegű stílus mellett igényli a feladat rövid, szöveges leírását áttekintési céllal; a program tulajdonságainak rövid leírását; a minimális hardver- és szoftverkörnyezet ismertetését.

9 Dokumentálás Installálási kézikönyv, operátori kézikönyv:
Nagyobb programok esetén mellékelik, máskor ez a felhasználói dokumentáció része.

10 Dokumentálás A dokumentáció tulajdonságai: Szerkezet: Forma:
Ne legyen túl hosszú! Ne legyen túl szűkszavú! Legyen világosan tagolt! Legyen tömör! Legyen olvasható! Legyen pontos! Forma: Tartalomjegyzék. Index.

11 Dokumentálás A dokumentáció tulajdonságai: Stílus:
A fejlesztői dokumentációban minden más szemponttól fontosabb a pontosság. Ezért ebbe kerülhet a matematikai leírás és a formális specifikáció. A felhasználói dokumentáció elsősorban részletes leírás, amely időnként lehet „szájbarágós” is. Célszerű előre látni a potenciális felhasználói kört. A programismertető reklám célra szolgál, itt dicsérni kell a programot, kiemelve a jó tulajdonságait. Az installálási, illetve az operátori kézikönyv elsősorban utasítások, teendők pontos felsorolása, utalva a lehetséges válaszok következményeire.

12 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések