Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reneszánsz iskolák és pedagógia Magyarországon. A humanisták véleménye a nevelésről A humanizmus gyermekszemlélete: a gyermekkor az ártatlanság kora a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reneszánsz iskolák és pedagógia Magyarországon. A humanisták véleménye a nevelésről A humanizmus gyermekszemlélete: a gyermekkor az ártatlanság kora a."— Előadás másolata:

1 Reneszánsz iskolák és pedagógia Magyarországon

2 A humanisták véleménye a nevelésről A humanizmus gyermekszemlélete: a gyermekkor az ártatlanság kora a gyermekkor az ártatlanság kora ismeretek átadása és erkölcsi nevelés ismeretek átadása és erkölcsi nevelés

3 Rotterdami Erasmus Rotterdami Erasmus

4 Juan Luis Vivès Juan Luis Vivès

5 Francois Rabelais Francois Rabelais

6 Michel de Montaigne

7 Reneszánsz iskolák Magyarországon államapparátus átszerveződése államapparátus átszerveződése alacsonyabb szintű hivatali munkahelyek alacsonyabb szintű hivatali munkahelyek íródeákok megjelenése íródeákok megjelenése

8 Literátusműveltség Grammatika: Latin nyelvtan a humanista nyelvtankönyvek alapján. Az irodalmi szintû csiszolt stílusú latin nyelv birtoklása. Grammatika: Latin nyelvtan a humanista nyelvtankönyvek alapján. Az irodalmi szintû csiszolt stílusú latin nyelv birtoklása. Diktámen: Latin nyelvû írásmûvek fogalmazásának képessége. A humanista stílus alkalmazásképes ismerete. Levélírás, szónoki beszéd, a logikus, meggyõzõ érvelés gyakorlata. Elemi jogi ismeretek, a klasszikus verselés szabályai, humanista zeneelmélet. Diktámen: Latin nyelvû írásmûvek fogalmazásának képessége. A humanista stílus alkalmazásképes ismerete. Levélírás, szónoki beszéd, a logikus, meggyõzõ érvelés gyakorlata. Elemi jogi ismeretek, a klasszikus verselés szabályai, humanista zeneelmélet. Kompútusz: Elemi csillagászati ismeretek, csillagászati- matematikai számítások, geometria, fizika, mechanika, naptárkészítés. Néhány természeti jelenség megokolása, néhány földrajzi téma. Az élet keletkezése, a teremtés filozófiai szintû magyarázata. Az egészséges életmód szabályai, asztrológia, horoszkópkészítés, alkímia. Kompútusz: Elemi csillagászati ismeretek, csillagászati- matematikai számítások, geometria, fizika, mechanika, naptárkészítés. Néhány természeti jelenség megokolása, néhány földrajzi téma. Az élet keletkezése, a teremtés filozófiai szintû magyarázata. Az egészséges életmód szabályai, asztrológia, horoszkópkészítés, alkímia.

9 Káptalani, városi plébániai iskolák Esztergom Esztergom Nyitra Nyitra Gyôr Gyôr Veszprém Veszprém Pécs Pécs Zágráb Zágráb Kalocsa Kalocsa Csanád Csanád Eger Eger Nagyvárad Nagyvárad Gyulafehérvár Gyulafehérvár

10 Oláh Miklós

11 Pier Paolo Vergerio

12 Enea Silvio Piccolomini

13 Piccolomini: "Helyeslem, sõt dicsérem, ha a veled egykorú gyermekekkel labdázol [...] ott van a karika és más, a gyermekekhez illõ játék, amelyekben semmi illetlen és rút dolog nincs. Éppen ezért ezeket nevelõdnek meg kell engednie számodra, hogy a tanulásban idõnként szünet legyen, a jókedvedet élesszék. Nem szabad folyamatosan tanulni és mindig komoly dolgokkal foglalkozni; végtelen nagy fáradságot igénylõ munkára sem szabad fogni a gyermeket, nehogy teljesen kifáradva, összerogyjanak és a túlterheléstõl, a kedvetlenségtõl agyonkínozva, ne fogják fel helyesen a tanulni való dolgokat. A növényzetet is a kevés víz táplálja, a túlságosan sok pedig elnyomja."

14 Jannus Pannonius

15 Guarino

16 Corvin János

17 Az ország három részre szakadása után a humanizmus eszménye tovább virágzott Erdélyben.

18 Köszönöm a figyelmet! Jenei Tímea


Letölteni ppt "Reneszánsz iskolák és pedagógia Magyarországon. A humanisták véleménye a nevelésről A humanizmus gyermekszemlélete: a gyermekkor az ártatlanság kora a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések