Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI."— Előadás másolata:

1 Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI

2 Kutya, mint faj A kutya vagy eb ujjon járó ragadozó állat, a farkas háziasított alfaja. Az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Fajtáit feladatuk, hasznosításuk szerint csoportosítják. Három fő csoportjuk: Vadászkutyák – fő típusaik: agarak, kopók, retrieverek, spánielek, tacskók, terrierek, vérebek és vizslák Munka- és őrkutyák – fő típusaik: terelő- és kísérőkutyák, őrzőkutyák, mentőkutyák, harci kutyák, masztiff-ok (más néven szelindekek), buldogok, buldogterrierek, dogfélék stb., spiccek és szánhúzó kutyák Ölebek úgymond kistermetű kutyák.

3 A puli Rövid jellemzés A puli világszerte a legismertebb magyar terelőkutyafajta. Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. A külsejével nem törődtek. Mintegy 100 éve szervezetten tenyésztik.

4 A puli Története Kr. előtt 4. évezredből származó szobor ami puliszerű kutyát ábrázol. A honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe. Első leírója Heppe, 1751-ben. Az 1900-as évek elején a mezőgazdasági szerkezetváltás miatt, csökkent a puli munkalehetősége. 1935-ben állították össze a fajtaleírását. 1960-as években indult a tervszerű tenyésztése. 1990-es évek terelési ösztönpróbák, visszatérés az eredeti foglalkozáshoz.

5 A puli Külleme és jelleme Küllem:
Egyedülálló „szőrköntös”, ami lehet zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos. Nyaka a hosszú szőrzet miatt nem is látható. Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó. A szemet ernyőszerűen takarja a fej sűrű szőrzete.

6 A puli Külleme és jelleme Jellem:
A puli hosszú történelme, fennmaradása a szorgalmának, találékonyságának, intelligenciájának köszönhető. Munka körülményei edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették. Megszokta az önálló munkavégzést, de szófogadó. Kedveskedő, családszerető, de sértődékeny. Kitűnő házőrző. Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat.

7 A pumi Rövid jellemzés A pumi ma már a puli mellett legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya.

8 A pumi Története században puli és terrier jellegű pásztorkutyák keresztező-déséből jött létre. A pumi elnevezés valószínűleg Pomeránia nevéből származik. Először 1795-ben írták le. 1920-tól tekintik különálló fajtának a pulit és a pumit. 1924-ben készült az első fajtaleírás. A II. világháború után 1960-ban kezdődött újra a tenyésztés.

9 A pumi Külleme és jelleme: Küllem: Közepesnél kisebb méretű kutya.
Szőrzete 4-7 cm, tincses. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de van fehér, fekete és fakó színű is.

10 A pumi Külleme és jelleme: Jellem:
Energiája kimeríthetetlen, nagy a mozgásigénye. Rendkívül éber. Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony. Szeret szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, „bohóckodni”.

11 A mudi Rövid jellemzés:
A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztor-kutyafajta. Kitenyésztetlen változó nagyságú, természetes fajta.

12 A mudi Története: 1773-ban írták le először a mudi jellegű kutyát.
A szervezett tenyésztése ennek ellenére a legkésőbb indult meg a magyar fajták közül. Sokáig nem is különböztették a pulitól és a pumitól. 1936-ban jött létre a fajtaleírás. A mudi név valószínűleg egy juhász Mudi nevű kutyájától ered.

13 A mudi Külleme és jelleme: Küllem: Első pillantásra, egyszerű keverék.
Szőre rövidebb, mint a többi pásztorkutyáé. Tulajdonképpen bármilyen színben előfordulhat, de a leggyakoribb a fekete szín.

14 A mudi Külleme és jelleme: Jellem:
Szolgálatkész, igénytelen és munkabíró. Könnyen tanuló intelligens állat. Szófogadó.

15 Összehasonlítás Táblázat Marmagasság Testtömeg Várható életkor Puli
37-44 cm 13-15 kg 12-13 év Pumi 38-47 cm 9-15 kg 12-15 év Mudi 35-47 cm 8-13 kg 13-14 év

16 Összehasonlítás Várható élettartam grafikon


Letölteni ppt "Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések