Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758)Linné1758 Lófélék (Equidae) családjába tartozik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758)Linné1758 Lófélék (Equidae) családjába tartozik."— Előadás másolata:

1

2 Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758)Linné1758 Lófélék (Equidae) családjába tartozik.

3 Az egypatások illetve páratlan ujjú patások rendjébe soroljuk őket. Ide tartoznak a házi lovak és a rokonaik a vadlovak (Equus ferus).

4 A legelső ősök mintegy hetvenöt millió évvel ezelőtt különültek el, bár ezek még csak egy nagyobb kutya nagyságát érték el és ujjaik is voltak, amik az évezredek folyamán fokozatosan patákká alakultak. A legelső ősök mintegy hetvenöt millió évvel ezelőtt különültek el, bár ezek még csak egy nagyobb kutya nagyságát érték el és ujjaik is voltak, amik az évezredek folyamán fokozatosan patákká alakultak.

5 Törzsfejlődése A ma ismert ló (Equus Caballus) hosszú törzsfejlődése során vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ez a törzs fejlődés több mint 60 millió évre nyúlik vissza. Az első az Eohippus a 75 millió évvel ezelőtt élt, kutya méretű Cpndylarthurs fajok egyikéből fejlődött ki, lábán öt-öt ujj volt, és minden ujján pataszerű elszarusodott képződményt viselt. Később a ló evobiciójában a legjelentősebb változás a láb átalakulása volt, ezek az ujjak visszafejlődnek.

6 Vadlónak nevezzük a háziasított ló vadon élő rokonait és őseit. A ló őse róka nagyságú, öt ujjú talpon járó állat volt. Ebből alakult ki a harmadik ujjának hegyén járó vadló illetve ma ismert két alfaja, a sztyeppen elő, fűevő, 124-145 cm marmagasságú Equus ferus Przewalski (Przewalski-ló vagy taki ), illetve ennek válfaja, az Equus ferus Gmelini (trapán). A Przewalski-ló ma már főleg állatkertben található, a trapán pedig kihalt.

7 A lovak háziasításával több évezred foglalkozó ember kezdetben valószínűleg húsáért is tenyésztette a lovakat, később azok megszokták közelségét, az ember pedig felismerve a jószágok nagy teherbíró képességét, különböző munkára fogta be őket. A szép és óriási teljesítményre képes állatok az idők folyamán kivívták az ember tiszteletét és csodálatát, így az ókori kultúrában már merőbb megváltozott szerepkörében találkozhatunk velük.

8 Amikor megérkeztek a magyarok a Kárpát- medencébe, nem foglalták el rögtön, előbb meg akarták tudni milyen is ez a föld. Ezért Árpád kiválasztott egy erős, okos és ügyes vitézt, hogy lovagolja keresztül az új hazát és nézze meg, miféle népek lakják most. Ezt a vitézt Kusidnak hívták és Kond vezér fia volt.

9 Ha lovakról beszélünk, sok olyan szóval találkozhatunk, melyek ismeretlenül csengenek, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket már hallottunk akár az emberek kapcsolatban, akár más állatokról beszélve. Nézzük sorba a legfontosabb részüket és azokat, mit érdemes figyelni ahhoz, hogy egészséges, használható lovunk legyen.

10

11 A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen, vagy a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szürke. Ezeknek is sötét a bőrük, ami azonban csak az orrtájékon látszik.

12  Alapszínek : fekete, pej, sárga és fakó  Kevert színek: deres, szürke és tarka

13 Fekete, pej, sárga és a fakó. Kevert színek: a deres a szürke és a tarka. A korral a lovak sötét színűnek születek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő, és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes szürke szőrben időskorukra sötét, általában barna pettyek jelenek meg.

14

15

16 A lovak szemszínét ugyanúgy, mint a szőrzetüket, a pigment mennyiség határozza meg. Többségünkben mivel a bőrük sötét, barna szemük. Előfordulnak világos szeműek is az albínók és néha a tarka lovak esetében, az appaloosa fajtának pedig mindig kilátszik a szeme fehérje. Albínó ló szeme Appaloosa ló szeme

17 A lovak patájának vagyis a szarunak a színe összefügg a pata fölött lévő szőrzet színével. A sötét szőrű lábakon a pata is sötét, pala szürke színű. A kese lábon a pata világos, sárga színű azaz viaszolt pata. Az is előfordul, hogy egy lónak különböző színű patái vannak.

18 A jegyek (csillag boka, kesely stb.) az eredeti színtől eltérő (általában fehér), különböző nagyságú és alakú foltok a ló fején és lábán.

19  a ló fejének oldalnézete Egyenes fej: a ló feje oldalról egyenes. Kosfej: konvex profilú fej Félkosfej Juhfej: a fejnek domború a homlokcsontja Ékfej: oldalról nézve rövid fej, mely a nagy rágóizom tájékán aránytalanul szélesebb, mint a szájnyílásnál Disznófej: durva, burkolt fej Csukafej: konkáv profilú fej

20 Egyenes, kos, félkos, juh, csuka, ék

21  A ló hátát, a test többi részéhez viszonyított hossza alapján jellemezzük.  Az ideális háthossz általában a hasznosítás függvénye: a lovassportokban leginkább a közepesen hosszú hát, a hidegvérű fajtáknál a rövid hát az ideális.

22  Dinnye alakú far és előremélyedt hát  Vékony törzs  Csapott far és ideálisan ívelt hát  Vízszintes far és egyenes hát  Pontyhát

23 Marmagasság A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk. A mar: az állat hátán a lapocka fölött kidomborodó rész Övméret és szárkörméret Övméret: előbbit a mar mögött kezdjük mérni, körbe a hason szárkörméret: a lábszár felénél célszerű megmérni Ö vm é ret é s sz á rk ö rm é ret

24  Egy átlagos hátasló súlya 4-500 kilogramm.  Vannak nehezebbek is, pl: a Fríz ló elérheti az egy tonnát is.  A pónik súlya egy mázsa (100 kg) körül mozog.

25

26

27

28

29

30

31

32


Letölteni ppt "Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758)Linné1758 Lófélék (Equidae) családjába tartozik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések