Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián"— Előadás másolata:

1 Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián

2 Bevezetés A kutya A kutya a ragadozók rendjébe tartozó emlősállat. A kutyák a háziasított farkasokból jöttek létre (más elmélet szerint a sakál leszármazottai), egyes becslések szerint hozzávetőlegesen 15 ezer évvel ezelőtt, de más elképzelések szerint ez akár 100 ezer évvel ezelőtt is elkezdődhetett. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a kutyát először Kelet-Ázsiában, talán Kínában kezdték domesztikálni, s az első emberek, akik megtelepedtek Észak-Amerikában magukkal vitték őket. Genetikai kutatások 14 ősi kutyafajtát különböztetnek meg, s mivel ezek közül több is kapcsolatban áll Kínával és Japánnal ezért helytállónak tűnik a kutyák ázsiai eredete. Az idők folyamán kutyafajták százai fejlődtek ki, ma már sok kutya egymástól teljesen eltér akár alakban, nagyságban, vagy színben is.

3 Kutyák csoportosítása Munkakutyák Őrző-védő kutyák Szánhúzó kutyák
Mentőkutyák Pásztor- és terelőkutyák Kedvtelésből tartott vagy társasági kutyák Vadászkutyák

4 Kutyák csoportosítása
I. Munkakutyák 3.Mentőkutyák Az ember már évszázadokkal ezelőtt rájött arra, hogy bizonyos vészhelyzetekben a kutyát, mint egyedül lehetséges segítséget alkalmazni tudja. A legismertebb példa erre a bernáthegyi kutyák története. A mentőkutyákat pásztorkutyákból tenyésztették ki, felhasználva és kiemelve azokat az adottságokat, tulajdonságokat, melyek a mentéseknél elsődleges fontosságúak. A kutatómunkában fontos az érzékszervek, különösen a szaglás és a hallás érzékszerveinek fejlettsége, érzékenysége. A mentési feladatok ellátásához nélkülözhetetlen a rendkívüli fizikai erő és állóképesség. 1.Őrző-védő kutyák Az őrző-védő kutyák elsődleges feladata, hogy mindenkor és mindenkivel szemben megvédje a gazdát, a gazda házát, vagyonát. A kutya veleszületett képessége, hogy "falkáját" és a "falkavezért" a támadásokkal szemben, akár élete árán is, megvédje. A kutyában szunnyadó "védekező ösztön” kétéves koráig bontakozik ki, ugyanis ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a "falka" tulajdonát magáénak érezhesse. Az őrző-védő kutyától megköveteljük vezetőjének védelmét, a menekülő személy parancsra történő elfogását, annak őrzését, kísérését. Követelmény az idegen személy rejtekhelyének felkutatása, visszatartása és jelzése. 2.Szánhúzó kutyák A szánhúzó kutyák a havas vidékeken, a sarkvidék területén élő néptörzsek nélkülözhetetlen segítőtársai. E kutyák nélkül az itt élő emberek nem lettek volna képesek megbirkózni az embertelen környezet viszontagságaival. A szánhúzó kutyáknak ki kellett bírniuk a rendkívül hideg klímát, a fizikai megterheléseket, sokszor az éhezést. Létkérdés volt számukra, hogy zord és végtelenül sivár környezetben is kiválóan tudjanak tájékozódni. Az eszkimók és egyes észak-amerikai indián törzsek kitenyésztették saját szánhúzó kutyáikat. 4.Pásztor- és terelőkutyák Ebbe a csoportba a kutya eredeti hasznosításában kialakult fajták tartoznak. A gulya, a nyáj és esetenként a baromfik terelésére és őrzésére alkalmasak. Egyes területeken még a szarvasok terelésére is használják őket. A terelőkutyák veleszületett, magas fokon álló intelligenciával rendelkeznek, egymással koordináltan is képesek bonyolult munkafolyamatok ellátására. A terelőfajták közepes termetű, fürge állatok, míg a pásztorkutyákra a nagyobb és erőteljesebb testfelépítés jellemző.

5 Kutyák csoportosítása
II. Vadászkutyák A középkorra tehető, azaz időszak, amikor már speciálisan vadászatra kinemesített kutyákkal indultak eleink a vad nyomába. Őzre, szarvasra, vaddisznóra, nyúlra történő falkavadászatra tenyésztették ki a kopókat. A vérebek feladata a megsebzett, de elmenekült állat felkutatása a vérnyomok alapján. A klasszikus vadászkutyák megtestesítői a vizslák. Az apportírozó-, kajtató- és vízi kutyák- a retrieverek- a vadászatban az elhozás legprofesszionálisabb kutyái. III. Kedvtelésböl tartott vagy társasági kutyák A kedvencként tartott ebek népes csoportját főleg kistermetű kutyák alkotják, amelyek szépségük vagy szokatlan megjelenésük miatt lettek népszerűek. A kutyafajták törpéi az anyai ösztönt kiváltó gyermeket szimbolizálják, s már az antik Rómában is kedves társnak számítottak. Az egyes fajták a távoli Kínából, Tibetből származnak, míg mások az inkák és az aztékok kutyanemesítésének gyümölcsei.

6 Kutyafajták Az fenti csoportokon belül megkülönböztetünk számos kutyafajtát. Ezeket összegyűjtöttem egy táblázatban, amely az alábbi linken található : KUTYAFAJTÁK LISTÁJA Click ide

7 Az őshonos kutyafajták eloszlása az EU-ban
Úgy gondoltam, hogy az Európai Uniós összehasonlítás érdekes lehet. Hiszen manapság minden területen az EU-s átlaghoz vagyunk hasonlítva. Az Európai Uniós tagországok közül Nagy Britannia és Franciaország emelkedik ki azzal, hogy a legtöbb őshonos kutyafajtát tenyésztette ki. Ennek oka az, hogy nagyon sok vadászkutyafajtát tenyésztettek ki, szinte mindenféle vadászati célra. A két országban található őshonos kutyák száma körül mozog. Őket követi Németország 43, majd Belgium 14, Íroszág 11, Olaszország és Hollandia 10, Portugália és Svédország 9 kutyafajtájával, és nem utolsó sorban Magyarország szintén 9 kutyafajtájával.


Letölteni ppt "Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián"

Hasonló előadás


Google Hirdetések