Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest"— Előadás másolata:

1 Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest
Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest

2 az emberi kommunikáció patofiziológiájával foglalkozó orvosi tudomány.
A foniátria az emberi kommunikáció patofiziológiájával foglalkozó orvosi tudomány.

3 A foniátria 1905-ben alakult
Gutzmann Seeman Foné = hang; iatrea = gyógyítok

4 feladata a hangképzési,
A foniátria feladata a hangképzési, a beszéd-, a nyelvi, a nyelés- és a gyermekkori hallászavarok diagnosztikája és kezelése

5 A foniátria legközelebbi társszakmája: a logopédia
(a gyógypedagógia speciális ága) Logos = beszéd; paudeuo = tanítok (Froeschels)

6 A foniátriát Magyarországon 1978-ban ismerték el önálló diszciplinának, amelyből 2 évvel a fül-orr-gégészeti alapképzés után „ráépített” szakvizsgát lehet letenni. Jelenleg 55 foniáter orvos van hazánkban

7 A tervezett foniátriai tankönyv
18 fejezetre , 5 nagy témakörre oszlik Ismerteti: a foniátria tárgyát, kialakulását, a határterületi diszciplinák ismereteit, a funkcionális anatómiát és az élettani hang- és beszédfejlődést, tárgyalja a hangképzés, a beszéd és a nyelv, a nyelés és a gyermekkori hallás zavarait, valamint a (re)habilitáció speciális formáit.

8 A foniátriai tankönyv tartalomjegyzéke
Előszó (Sziklai I.)   Bevezetés (Hirschberg J., Hacki T., Mészáros K.) 1. A foniátria tárgya, szakterülete, kialakulása és története (Hirschberg J. ) 1.1. A foniátria tárgya, szakterülete 1.2. A foniátria kialakulása és nemzetközi története 1.3. A magyar foniátria fejlődése és jelenlegi helyzete  2. Akusztikai ismeretek a hangképzés és az artikuláció vonatkozásában. A beszéd akusztikai-fonetikai leírása. (Vicsi K.)  3. Nyelv és beszéd; nyelvészeti vonatkozások (Szende T., Szépe J.) 4. A foniátria pszichológiai vonatkozásai 4.1. Pszichoszomatika a foniátriában (Horváth Sz.) 4.2. Pszichológiai alapfogalmak és tesztek a diagnosztikában és a terápiában (Gereben K.) 5. Bioinformatika és a kommunikáció információelméleti modellje (Várallyay Gy.)  6. A beszédfunkció és a hang genetikája (Gundi S.)

9 Tartalomjegyzék II. 7. A hangképzés, a légzés, a beszéd, a nyelés és a gyermekkori hallás funkcionális anatómiája 7.1. A gége anatómiája és biomechanikája (Remenár É.) 7.2. A légzőszervek anatómiája, a légzés élettana, rezonátor üregek (Hirschberg A,) 7.3. Artikuláció (Mészáros K., Hacki T.) 7.4. A nyelés élettana (Mészáros K., Hacki T.) 7.5. A csecsemő- és gyermekkori hallás (Pytel J.) 8. A hangképzés és a beszéd fejlődése, életkori változásai 8.1. Csecsemősírás (Hirschberg J.) 8.2. Gügyögés, a fiziológiás beszéd kialakulása (Hirschberg J.) 8.3. A hangképzés alakulása gyermekkorban; pubertás, mutáció (Mészáros K.) 8.4. A hangképzés és a beszéd felnőtt- és időskorban (Hacki T.)  9. Az énekhang (Hacki T.) 9.1. Osztályozás, regiszter 9.2. Az éneklés speciális foniátriai vonatkozásai

10 Tartalomjegyzék III. 10. A hangképzés és zavarai
10.1. Hangképzés-elméletek (Hacki T.) 10.2. Diagnosztika (Hacki T.) Anamnézis Auditív értékelés, osztályozás A légzés vizsgálatának eszközei Gégevizsgálat A hangszalagok vibrációjának értékelése A hang analízisére szolgáló eljárások A hang terhelhetőségének megítélése, alkalmassági vizsgálatok Nazalitásvizsgálatok Elektrofiziológiai vizsgálatok A beteg önértékelése 10.3. A dysphonia és a rekedtség meghatározása, elkülönítése (Hirschberg J.)

11 Tartalomjegyzék IV. 10.4. Funkcionális dysphoniák és azok kezelése
Dysphonia újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) Hangképzési zavarok gyermekkorban (Hirschberg J.) Mutációs zavarok, hormonális dysphoniák (Mészáros K.) Dysphonia felnőttkorban (Hacki T.) 10.5. Organikus eredetű dysphoniák és hangképzési zavarok Spazmodikus dysphonia (Mészáros K.) Hangszalagbénulás által okozott hangképzési zavarok konzervatív és sebészi kezelése (Hacki T.) Foniátriai rehabilitáció gégeműtétek után (Remenár É., Mészáros K.) 10.6. A hangképzési zavarok műtéti megoldásának lehetőségei. Fonokirurgia (Rovó L., Hirschberg J.) 10.7. Az énekhang, az éneklés patológiája, dysodia (Hacki T.) 10.8. Különleges hangmegnyilvánulási formák:ventriloquia, jódlizás, fütyülés (Mészáros K., Hacki T.)

12 Tartalomjegyzék V. 11. A beszéd és zavarai
11.1. Funkcionális anatómia, központi beidegzés (Nagy Z.) 11.2. Késői beszédfejlődés (Hirschberg J., Fehér Zs.) 11.3. Az artikuláció zavarai (Kovács E.) 11.4. Organikus eredetű kiejtési zavarok, dysglossia; fogászati alapelvek (Kovács E., Rehák G.) 11.5. Fej-, nyaki tumorok műtéte utáni dysglossiák (Remenár É., Mészáros K.) 11.6. Dadogás (Hirschberg J., Lajos P.) 11.7. Hadarás (Lajos P.) 11.8. Orrhangzós beszéd Nazalitás és rhinophonia (Hirschberg J.) Zárt orrhangzós beszéd (Hirschberg A.) Nyílt orrhangzós beszéd, szájpad-elégtelenség. Az ajak- és szájpadhasadékok foniátriai és fonokirurgiai vonatkozásai a komplex kezelésben (Hirschberg J.) Kevert típusú orrhangzós beszéd Váltakozó típusú orrhangzós beszéd 11.9. Aphasia (Nagy Z.) Dysarthria (Horváth Sz., Hirschberg J.) 11.11.Egyéb neurológiai betegségekben, psychiátriai kórképekben észlelt beszédzavarok és azok kezelése (Nagy Z., Mészáros K.) Írás- olvasásgyengeség (Lőrik J.)

13 Tartalomjegyzék VI. 12. A nyelés és zavarai
12.1. Nyelési zavarok újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) 12.2. Nyelési zavarok felnőtteken: kivizsgálás, terápia (Mészáros K., Hacki T.) 13. A hallás élettana és zavarai csecsemő- és gyermekkorban, pedaudiológia (Pytel J.) 13.1. Gyakoriság, etiológia 13.2. Diagnosztikus eljárások 13.3. A vezetéses hallászavarok kezelése 13.4. A percepciós halláscsökkenés kezelése, a hallókészülék- ellátás speciális szempontjai, hallásnevelés 13.5. Centrális auditív észlelési és feldolgozási zavarok

14 16. Az onkológiai kezelés alapelvei fej-nyaki tumorok esetén
Tartalomjegyzék VII. 14. Szurdopedagógiai és foniátriai tennivalók cochlearis implantáció esetén (Szamosközi A., Rovó L.) 15. Rehabilitációs intézeti eljárás neurológiai betegségek esetén (Dénes Z., Mészáros K.) 16. Az onkológiai kezelés alapelvei fej-nyaki tumorok esetén (Remenár É.) 17. Foniátriai-logopédiai komplex kezelés intézetben (Hacki T.) 18. Foniátriai szakvéleményadás (Hacki T.)

15 A foniátriai tankönyvet
oldalasra tervezzük 100 színes ábrával, DVD melléklettel, az Eötvös Kiadó gondozásában. Megírásában 23 szakember vesz részt, akik 20 tudományágat képviselnek (21 rendelkezik PhD fokozattal, négyen a MTA doktorai, hárman habilitáltak, hat szerzőnek van professzori címe)


Letölteni ppt "Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest"

Hasonló előadás


Google Hirdetések