Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest."— Előadás másolata:

1 Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest

2 A foniátria az emberi kommunikáció patofiziológiájával foglalkozó orvosi tudomány.

3 A foniátria 1905-ben alakult GutzmannSeeman Foné = hang; iatrea = gyógyítok

4 A foniátria feladata a hangképzési, a beszéd-, a nyelvi, a nyelés- és a gyermekkori hallászavarok diagnosztikája és kezelése

5 A foniátria legközelebbi társszakmája: a logopédia (a gyógypedagógia speciális ága ) Logos = beszéd; paudeuo = tanítok (Froeschels)

6 A foniátriát Magyarországon 1978-ban ismerték el önálló diszciplinának, amelyből 2 évvel a fül-orr-gégészeti alapképzés után „ráépített” szakvizsgát lehet letenni. Jelenleg 55 foniáter orvos van hazánkban

7 A tervezett foniátriai tankönyv 18 fejezetre, 5 nagy témakörre oszlik Ismerteti: a foniátria tárgyát, kialakulását, a foniátria tárgyát, kialakulását, a határterületi diszciplinák ismereteit, a határterületi diszciplinák ismereteit, a funkcionális anatómiát és az élettani hang- és beszédfejlődést, a funkcionális anatómiát és az élettani hang- és beszédfejlődést, tárgyalja a hangképzés, a beszéd és a nyelv, a nyelés és a gyermekkori hallás zavarait, tárgyalja a hangképzés, a beszéd és a nyelv, a nyelés és a gyermekkori hallás zavarait, valamint a (re)habilitáció speciális formáit. valamint a (re)habilitáció speciális formáit.

8 A foniátriai tankönyv tartalomjegyzéke Előszó (Sziklai I.) Bevezetés (Hirschberg J., Hacki T., Mészáros K.) Bevezetés (Hirschberg J., Hacki T., Mészáros K.) 1. A foniátria tárgya, szakterülete, kialakulása és története (Hirschberg J. ) 1.1. A foniátria tárgya, szakterülete 1.2. A foniátria kialakulása és nemzetközi története 1.2. A foniátria kialakulása és nemzetközi története 1.3. A magyar foniátria fejlődése és jelenlegi helyzete 1.3. A magyar foniátria fejlődése és jelenlegi helyzete 2. Akusztikai ismere tek a hangképzés és az artikuláció vonatkozásában. A beszéd akusztikai-fonetikai leírása. (Vicsi K.) 2. Akusztikai ismere tek a hangképzés és az artikuláció vonatkozásában. A beszéd akusztikai-fonetikai leírása. (Vicsi K.) 3. Nyelv és beszéd; nyelvészeti vonatkozások (Szende T., Szépe J.) 3. Nyelv és beszéd; nyelvészeti vonatkozások (Szende T., Szépe J.) 4. A foniátria pszichológiai vonatkozásai 4. A foniátria pszichológiai vonatkozásai 4.1. Pszichoszomatika a foniátriában (Horváth Sz.) 4.2. Pszichológiai alapfogalmak és tesztek a diagnosztikában és a terápiában (Gereben K.) 4.2. Pszichológiai alapfogalmak és tesztek a diagnosztikában és a terápiában (Gereben K.) 5. Bioinformatika és a kommunikáció információelméleti modellje (Várallyay Gy.) 6. A beszédfunkció és a hang genetikája (Gundi S.) 6. A beszédfunkció és a hang genetikája (Gundi S.)

9 Tartalomjegyzék II. 7. A hangképzés, a légzés, a beszéd, a nyelés és a gyermekkori hallás funkcionális anatómiája 7.1. A gége anatómiája és biomechanikája (Remenár É.) 7.2. A légzőszervek anatómiája, a légzés élettana, rezonátor üregek (Hirschberg A,) 7.3. Artikuláció (Mészáros K., Hacki T.) 7.4. A nyelés élettana (Mészáros K., Hacki T.) 7.5. A csecsemő- és gyermekkori hallás (Pytel J.) 8. A hangképzés és a beszéd fejlődése, életkori változásai 8.1. Csecsemősírás (Hirschberg J.) 8.1. Csecsemősírás (Hirschberg J.) 8.2. Gügyögés, a fiziológiás beszéd kialakulása (Hirschberg J.) 8.2. Gügyögés, a fiziológiás beszéd kialakulása (Hirschberg J.) 8.3. A hangképzés alakulása gyermekkorban; pubertás, mutáció (Mészáros K.) 8.3. A hangképzés alakulása gyermekkorban; pubertás, mutáció (Mészáros K.) 8.4. A hangképzés és a beszéd felnőtt- és időskorban (Hacki T.) 8.4. A hangképzés és a beszéd felnőtt- és időskorban (Hacki T.) 9. Az énekhang (Hacki T.) 9. Az énekhang (Hacki T.) 9.1. Osztályozás, regiszter 9.1. Osztályozás, regiszter 9.2. Az éneklés speciális foniátriai vonatkozásai 9.2. Az éneklés speciális foniátriai vonatkozásai

10 Tartalomjegyzék III. 10. A hangképzés és zavarai Hangképzés-elméletek (Hacki T.) Hangképzés-elméletek (Hacki T.) Diagnosztika (Hacki T.) Diagnosztika (Hacki T.) Anamnézis Auditív értékelés, osztályozás A légzés vizsgálatának eszközei A légzés vizsgálatának eszközei Gégevizsgálat A hangszalagok vibrációjának értékelése A hang analízisére szolgáló eljárások A hang terhelhetőségének megítélése, alkalmassági vizsgálatok Nazalitásvizsgálatok Nazalitásvizsgálatok Elektrofiziológiai vizsgálatok A beteg önértékelése A beteg önértékelése A dysphonia és a rekedtség meghatározása, elkülönítése (Hirschberg J.) A dysphonia és a rekedtség meghatározása, elkülönítése (Hirschberg J.)

11 Tartalomjegyzék IV Funkcionális dysphoniák és azok kezelése Dysphonia újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) Dysphonia újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) Hangképzési zavarok gyermekkorban (Hirschberg J.) Hangképzési zavarok gyermekkorban (Hirschberg J.) Mutációs zavarok, hormonális dysphoniák (Mészáros K.) Mutációs zavarok, hormonális dysphoniák (Mészáros K.) Dysphonia felnőttkorban (Hacki T.) Dysphonia felnőttkorban (Hacki T.) Organikus eredetű dysphoniák és hangképzési zavarok Organikus eredetű dysphoniák és hangképzési zavarok Spazmodikus dysphonia (Mészáros K.) Hangszalagbénulás által okozott hangképzési zavarok konzervatív és sebészi kezelése (Hacki T.) Foniátriai rehabilitáció gégeműtétek után (Remenár É., Mészáros K.) A hangképzési zavarok műtéti megoldásának lehetőségei. Fonokirurgia (Rovó L., Hirschberg J.) Az énekhang, az éneklés patológiája, dysodia (Hacki T.) Az énekhang, az éneklés patológiája, dysodia (Hacki T.) Különleges hangmegnyilvánulási formák:ventriloquia, jódlizás, fütyülés (Mészáros K., Hacki T.) Különleges hangmegnyilvánulási formák:ventriloquia, jódlizás, fütyülés (Mészáros K., Hacki T.)

12 Tartalomjegyzék V. 11. A beszéd és zavarai Funkcionális anatómia, központi beidegzés (Nagy Z.) Funkcionális anatómia, központi beidegzés (Nagy Z.) Késői beszédfejlődés (Hirschberg J., Fehér Zs.) Késői beszédfejlődés (Hirschberg J., Fehér Zs.) Az artikuláció zavarai (Kovács E.) Az artikuláció zavarai (Kovács E.) Organikus eredetű kiejtési zavarok, dysglossia; fogászati alapelvek (Kovács E., Rehák G.) Organikus eredetű kiejtési zavarok, dysglossia; fogászati alapelvek (Kovács E., Rehák G.) Fej-, nyaki tumorok műtéte utáni dysglossiák (Remenár É., Mészáros K.) Dadogás (Hirschberg J., Lajos P.) Dadogás (Hirschberg J., Lajos P.) Hadarás (Lajos P.) Hadarás (Lajos P.) Orrhangzós beszéd Nazalitás és rhinophonia (Hirschberg J.) Nazalitás és rhinophonia (Hirschberg J.) Zárt orrhangzós beszéd (Hirschberg A.) Nyílt orrhangzós beszéd, szájpad-elégtelenség. Az ajak- és szájpadhasadékok foniátriai és fonokirurgiai vonatkozásai a komplex kezelésben (Hirschberg J.) Kevert típusú orrhangzós beszéd Váltakozó típusú orrhangzós beszéd Aphasia (Nagy Z.) Aphasia (Nagy Z.) Dysarthria (Horváth Sz., Hirschberg J.) Dysarthria (Horváth Sz., Hirschberg J.) Egyéb neurológiai betegségekben, psychiátriai kórképekben észlelt beszédzavarok és azok kezelése (Nagy Z., Mészáros K.) Egyéb neurológiai betegségekben, psychiátriai kórképekben észlelt beszédzavarok és azok kezelése (Nagy Z., Mészáros K.) Írás- olvasásgyengeség (Lőrik J.)

13 Tartalomjegyzék VI. 12. A nyelés és zavarai Nyelési zavarok újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) Nyelési zavarok újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) Nyelési zavarok felnőtteken: kivizsgálás, terápia (Mészáros K., Hacki T.) Nyelési zavarok felnőtteken: kivizsgálás, terápia (Mészáros K., Hacki T.) 13. A hallás élettana és zavarai csecsemő- és gyermekkorban, pedaudiológia (Pytel J.) Gyakoriság, etiológia Gyakoriság, etiológia Diagnosztikus eljárások Diagnosztikus eljárások A vezetéses hallászavarok kezelése A vezetéses hallászavarok kezelése A percepciós halláscsökkenés kezelése, a hallókészülék- ellátás speciális szempontjai, hallásnevelés A percepciós halláscsökkenés kezelése, a hallókészülék- ellátás speciális szempontjai, hallásnevelés Centrális auditív észlelési és feldolgozási zavarok

14 Tartalomjegyzék VII. 14. Szurdopedagógiai és foniátriai tennivalók cochlearis implantáció esetén (Szamosközi A., Rovó L.) (Szamosközi A., Rovó L.) 15. Rehabilitációs intézeti eljárás neurológiai betegségek esetén (Dénes Z., Mészáros K.) 16. Az onkológiai kezelés alapelvei fej-nyaki tumorok esetén (Remenár É.) 17. Foniátriai-logopédiai komplex kezelés intézetben (Hacki T.) 18. Foniátriai szakvéleményadás (Hacki T.)

15 A foniátriai tankönyvet oldalasra tervezzük 100 színes ábrával, DVD melléklettel, az Eötvös Kiadó gondozásában. Megírásában 23 szakember vesz részt, akik 20 tudományágat képviselnek (21 rendelkezik PhD fokozattal, négyen a MTA doktorai, hárman habilitáltak, hat szerzőnek van professzori címe)


Letölteni ppt "Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések