Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SOLYMÁSZAT SZABÁLYOZÁSA GYAKORLATA KÜLFÖLDÖN; ÖSSZEHASONLÍTÓ ELLEMZÉS Dr. Aradi János.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SOLYMÁSZAT SZABÁLYOZÁSA GYAKORLATA KÜLFÖLDÖN; ÖSSZEHASONLÍTÓ ELLEMZÉS Dr. Aradi János."— Előadás másolata:

1 A SOLYMÁSZAT SZABÁLYOZÁSA GYAKORLATA KÜLFÖLDÖN; ÖSSZEHASONLÍTÓ ELLEMZÉS
Dr. Aradi János

2 A solymászat idomított ragadozó madarakkal történő vadászat
A solymászat idomított ragadozó madarakkal történő vadászat. Egy nagyhagyományú ősi vadászati mód. melynek különböző változatai számos ázsiai és európai nép vadászati kultúrájának része; ezért fenntartása, művelése indokolt.

3 A SOLYMÁSZAT ELISMERT VADÁSZATI MÓD
International Convention for the Protection of Birds (Párizs, ) Convention on the Conservations of European wildlife and Natural Habitats (1979) CITES (1997)

4 Az IAF-nek (International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey) 48-országból 63 szervezet a tagja. A solymászat mint vadászat valamint a ragadozómadarak tartásának szabályozása országonként óriási eltérést mutat.

5 Miből erednek ezek az eltérések a solymászat szabályozásában?
Az eltérések okai sokfélék, melyek közül a legfontosabbak a következők: Hagyományos tevékenység-e a solymászat vagy sem? Politikai berendezkedés. Az ország ragadozómadár állományának helyzete. Az ország gazdasági társadalmi berendezkedése. A természetvédelem szakmai szinvonala. Törvényalkotók egyéni jellegzetességei.

6 A SOLYMÁSZAT KÉTOLDALRÓL IS BEFOLYÁSOLJA A TERMÉSZETET:
A vadászat eszközei, a ragadozó madarak, is a természetből származhatnak A zsákmányállatok is természet részei E két ok miatt is a solymászat korrekt szabályozása különösen fontos!

7 MILYEN SZEMPONTOKAT VEGYEN FIGYELEMBE A SZABÁLYOZÁS?
A solymászatra használt ragadozó madár populáció természetbeni állapotát. A madarak beszerzési forrásait. A vadászható fajok helyzetét és a vadászati törvényeket. Az illető terület, ország vadászati hagyományait. A 21. századra jellemző specifikumokat.

8 A solymászatra használt ragadozó madár populáció természetbeni állapota
Az IUCN és a BirdLife International: „A világ veszélyeztetett madarai” c. kiadványban a következő kategóriákat definiálták: (1) Extinct; (2) Extinct in the wild; (3) Critically endangered; (4) Endangered; (5) Vulnerable; (6) Conservation dependent; (7) Lower risk; (8) Data deficient; Megjegyzendő, az EU minden ragadozómadarat „uncommon”-nak nyilvánított.

9 Főleg a következő madarakkal solymászunk
Héja, karvaly Vándor- vadász- lanner- és törpe-sólyom Szirtisas Ezek a fajok kivétel nélkül a „Lower risk” kategóriába tartoznak!

10 A madarak beszerzési forrásai szerint
1. Természetből származó madarak USA 10%, Európa 1% 2. Tenyésztett madarak Magyarországon ezek is állami tulajdonban vannak

11 A vadászható fajok helyzete és a vadászati törvények hatása
Hazánkban ez nem befolyásolja a solymászatot (sajnos) Külföldön, elsősorban USA-ban, Angliában és részben Belgiumban, külön vadászati idények vannak kijelölve a solymászatra.

12 A hagyományok hatása Ez a szempont kevéssé van figyelembe véve. Jelentősége elsősorban akkor van, ha egy olyan országba szeretnék bevezetni a solymászatot amelyben emberemlékezet óta nem volt solymászat.

13 A 21. századra jellemző specifikumok
Reptetés kevés valódi vadászattal Tenyésztés kis méretekben saját és a baráti kör részére Profit orientált tenyészetek Hibridek problémái Madarak azonosítása Telemetria

14 Mit kell szabályozni? Madarak beszerzését (tenyésztését)
Madarak birtoklását Madártartás körülményeit Madarak transzportját Madarakkal történő vadászatot Madarak visszaengedését a természetbe

15 Hogyan kell szabályozni?
MINIMÁLIS ADMINISZTRÁCIÓVAL Ebben nem állunk túl jól! USA-kitűnően megoldotta.

16 SOLYMÁSZMADARAK TERMÉSZETBŐL VALÓ BESZERZÉSE
Legjobb tudásom szerint a következő országokban lehetséges: Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Magyarország, USA (itt kötelező)

17 USA-BELI JELLEGZETESSÉGEK I.
14 éves kortól lehet solymászni, mint „kezdő osztályú solymász” egy idősebb felügyelete mellett (2 év). Ezután 5 évig mint „általános osztályú solymász”. Ezután lesz „mester fokozatú solymász” Minden fokozat vizsgához kötött

18 USA-BELI JELLEGZETESSÉGEK II.
Vadon fogott madarak tarthatók, de a Harris héja, vándorsólyom és vadászsólyom befogáshoz engedély kell és ezeket megfelelő jelzéssel kell ellátni. Ezek közül a fajok közül csak évente egyet foghat be a mesterfokozatú solymász. Más ragadozómadarak beszerzéséhez nem kell engedély.

19 USA-BELI JELLEGZETESSÉGEK III.
Tenyésztett madarakat zárt gyűrűvel kell ellátni. A hibridek tenyésztését nem korlátozzák. Speciális solymász-vadász szezonok Az engedélyeket államonként adják ki, kisebb eltérések vannak a szabályozásban.

20 EUROPAI JELLEGZETESSÉGEK I.
A solymászat szabályozása EU országaiban általában Miniszteri Rendeletekkel történik, a flexibilis reguláció érdekében. Belgiumban és az Egyesült Királyságban külön solymász-vadászati szabályzat van. Minden madár befogása engedélyhez kötött.

21 EUROPAI JELLEGZETESSÉGEK II.
EGYELŐRE NEM ALAKULT KI EGÉSZ EURÓPÁRA ÉRVÉNYES SZABÁLYZAT. EGYETLEN MEGLEHETŐSEN ÁLTALÁNOS JELLEGZETESSÉG, HOGY SZIGORUBB ÉS BÜROKRATIKUSABB MINT AZ USA SZABÁLYZATA

22 SZLOVÁKIA 2008 JANUÁRJÁBAN ÉLETBELÉPŐ SZABÁLYZATA KÖZEL IDEÁLIS A SOLYMÁSZOK SZÁMÁRA UGYANAKKOR A TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTOKAT IS MAXIMÁLISAN FIGYELEMBE VESZI

23 Hazai jellegzetességek
Pozitívum, hogy héjákat és karvalyokat kivehetünk a természetből. Legnagyobb negatívum az, hogy a solymász madarak állami tulajdonban vannak. Még nagyobb baj, hogy nem mindenkinek egyformán.

24 Szomorú jellegzetességeink I:
A tenyésztési engedélyt csak friss erkölcsi bizonyítvány bemutatása után adják meg, és a tenyésztett madár engedélyezéséhez újabb erkölcsi bizonyítványt kérnek. Ez teljesen szabálytalan. Minden ügyintézés lassú. A tenyésztett madarakat ugyan úgy kezelik mintha a természetben lennének.

25 Szomorú jellegzetességeink II:
A vadászati hatóság úgy adhat ki vadászati engedélyt külföldinek, ha előzetesen a madár részére a természetvédelmi hatóság által előirt behozatali illetve kiviteli engedélyt beszerezte.

26 Szomorú jellegzetességeink III:
Minden évben megkérdik, hogy elmúltam-e 18 éves. Kedvetlenül jelentem a „bölcs” hatóságnak, hogy öregedtem és nem fiatalodtam. Minden évben megkérdik hogy beszámítható vagyok-e. Ez sok fejtörést okoz.

27 Az egész EU-ban szabadon lehet közlekedni legális solymász madárral
Az egész EU-ban szabadon lehet közlekedni legális solymász madárral. Kivéve Magyarországot. Ezzel is utolsó helyre kerültünk az európai modernizáció folyamatában.

28 MI KELL EGY MODERN SZABÁLYZAT LÉTREHOZÁSÁHOZ
1. Szigorúan tudományos alapon történő döntés. 2. A józan ész logikáját követő korrekt megfontolás.

29 Összefoglalva: A solymászat hazai szabályozása más nemzetek hasonló szabályzatához képest rendkívül elavult.

30 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A SOLYMÁSZAT SZABÁLYOZÁSA GYAKORLATA KÜLFÖLDÖN; ÖSSZEHASONLÍTÓ ELLEMZÉS Dr. Aradi János."

Hasonló előadás


Google Hirdetések