Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vadászat az EU tagállamaiban 29.06.2011 Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vadászat az EU tagállamaiban 29.06.2011 Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési."— Előadás másolata:

1 Vadászat az EU tagállamaiban 29.06.2011 Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési Szervezeteinek Szövegsége) főtitkár

2 •a szervezetet 1977-ben alapították– Brüsszeli a központja • Titkárság: 10 teljes időben dolgozó szakemberből álló csapat • Népszerűsíti a fenntartható vadászatot, amely eszköze a vadfajok megőrzésének és a vidékfejlesztésnek; “7,000,000 európai vadász a biodiverzitás megőrzéséért” • Védi a 36 európai országban lévő tagszervezetek közös érdekeit www.face.eu

3 EU és vadászat? Direkt befolyás a vadászatra? NINCS Nincs egységes európai vadászati stratégia, a hatáskör marad a tagállamoknál …. de.…

4 EU & Hunting …. Jelentős közvetett befolyás! 1° = EU környezetvédelmi stratégia + még EU belső piaca, fogyasztóvédelem, mezőgazdasági stratégiák

5 1979 “madár” irányelv: 79/409/CEE = 2009/147/ “a vadmadarak megőrzésének érdekében” → mit (II. számú melléklet) mikor (Art. 7§4) hogyan (IV. sz. melléklet) vadásszunk? (de az nem, hogy hol vadásszunk)

6 1979 “madár” irányelv Értelmezés és kivitelezés? Tagállomok között komoly eltérések vannak! - örvös galamb: egész évben? - kormorán: szigorú védelem? - Vadászidény vége 31/01? - “tavaszi” szalonka vadászat ♂♂? Bizottsági irányelv: “oszd meg és uralkodj”?

7 1992 „élőhelyek“(„FFH“) irányelv - NATURA 2000 hálózat - szigorúan védett fajok (IV. melléklet) - fajok, amelyeknek esetleg szükséges a szabályozás (V. sz. mell.) - Tiltott módszerek és eszközök (VI. sz. melléklet) Problémás? Hód, farkas, barna medve… •EU biodiverzitás stratégia •Terjeszkedő külföldi fajok (kanadai lúd, szika szarvas, szivárványos pisztráng…)

8 NATURA 2000 = nincs beavatkozás?

9 “ Szeretném tisztázni a jól ismert tévhitek egyikét a NATURA 2000-ről, amely szerint minden gazdasági tevékenységnek abba kell maradnia. Ez egyszerűen nem igaz, és nem szerencsés, hogy ez a mítosz tartja magát. A NATURA program magába foglalja az élő vidéket, ahol lehet gazdálkodni, halászni, van erdészet és vadászat. „

10 Ma = van az első alkalom, hogy a tagországok „vadászati vezetői” azért találkoznak, hogy megvitassák az EU-s problémákat… …de egyáltalán nem olyan, mint a formális EU találkozók! Pl.: ORNIS Bizottság, Élőhely Bizottság, különböző munkacsoportok (olyanok, amik például előkészítik a vadászati irányelveket, az alapkoncepciókat stb.), amelyek csak a tagállamok környezetvédelmi hivatalnokainak szólnak!

11 Köszönet Magyarország… …a lehetőségért a többoldalú tanácskozásért, irányításért és kapcsolatteremtésért a tagállamok és az Európai Bizottság …de mi lesz a következő EU elnökség alatt (Lengyelország) / további elnökségek alatt (Dánia, Ciprus, Írország…)?

12 91/477/EEC irányelv a fegyverek beszerzésének és birtoklásának szabályozásáról, kiegészítve 2008-ban Célja, hogy megkönnyítse a magánszemélyek és termékek szabad mozgását a belső piacon - Sportfegyver kategóriák - Európai fegyver útlevél Az EU belső piacpolitikája

13 Vadhús higiénia & Egészségügyi szabályozások Állati „melléktermékek” szabályozása (beleértve a trófeákat, stb.) EU fogyasztóvédelem irányelv:

14 Európai OKIRAT a (fenntartható) vadászatról és biodiverzitásról (Európai Tanács) 1 alapelv: előnyben részesíti a több szintű vezetést, ami maximalizálja a hasznot a természetmegőrzés és a társadalom számára Stratégia - a leginkább alkalmas földrajzi területen kell folytatni… = tulajdonképpen kiegészíthetőség !

15 A FACE céljai: •Biztosítja a valós körülményekre épülő európai törvényhozást és irányelveket •Tiszteli a kiegészíthetőség elvét •Népszerűsíti a felelősségteljes, etikus és fenntartható vadászatot •Kapcsolatot tart európai és nemzeti politikusokkal, hivatalnokokkal és más döntéshozókkal •Megfigyel, idejében figyelmeztet, tájékoztat a növekvő veszélyekről •Összetartás az európai vadászok között!

16 Kommunikáció – Kommunikáció - Kommunikáció Egy tiszta, egyszerű és őszinte üzenet! Vadászat =jó az embereknek a természetnek a vidéknek

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vadászat az EU tagállamaiban 29.06.2011 Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések