Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 2011. augusztus 17-21. között Farkaslakán megrendezett I. Tejhigiéniai Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszusról és kísérő rendezvényeiről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 2011. augusztus 17-21. között Farkaslakán megrendezett I. Tejhigiéniai Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszusról és kísérő rendezvényeiről."— Előadás másolata:

1 A 2011. augusztus 17-21. között Farkaslakán megrendezett I. Tejhigiéniai Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszusról és kísérő rendezvényeiről. Élelmiszerlánc információs társadalomban élünk! Dr. Búza László és munkatársai Európai Élelmiszerlánc Parlament

2 Élelmiszerlánc információs társadalomban élünk! Hado: Az összes anyagban megtalálható atomi szinten létező intrisztikus vibrációs minta alapja az emberi tudat energiája.

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Magyarok, Európaiak a Fenntartható Élelmiszer- láncért – a Fenntartható Élelmiszerlánc Európáért!

12

13 A közlegelők tragédiája Egy közlegelő – példánkban -, tíz tehenet tud eltartani, és így mindegyik tehén tíz liter tejet ad. Az egyik gazda egyszer csak gondol egyet, és kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor egy-egy tehénnek már kevesebb fű jut, ezért mindegyik 10 helyett csupán 9 liter tejet ad naponta –, de az a gazda, amelyik két tehenet legeltet, 10 helyett 18 liter tejhez jut. Ezt idővel észreveszi egy másik gazda, és az is kicsap még egy tehenet a közlegelőre. Ekkor már minden tehén csak 8 liter tejet ad, de a két dezertőrnek fejenként 16 liter teje lesz.

14

15 A közlegelők tragédiája És így tovább, minden egyes gazda akkor jár jobban, ha még egy tehenet hajt a legelőre. Azonban amikor már legalább hatan cselekednek így, akkor azok is az eredeti 10 liternél kevesebb tejet kapnak, akiknek két tehenük van. Végül, amikor már nyolc gazda tart két tehenet, a kéttehenes gazdák csak négy liter tejet kapnak az eredeti tízhez képest. (A kilencedik gazda már nem nyerne semmit egy második tehénnel.) Ennek ellenére, ha egy gazda úgy döntene, hogy visszavonja az egyik tehenét, rosszul járna.

16

17 A közlegelők tragédiája A közlegelő mint erőforrás addig működik optimálisan, amíg minden felhasználó betartja a közös megegyezéssel megállapított szabályokat. Azonban egy szabályokat betartó szereplő számára bármely időpontban nyereségesebb a "dezertálás", mint a szabályok betartása – miközben a szabályokat betartó többi szereplő számára egyénenként csak mérsékelten (esetenként alig érzékelhetően) romlik a helyzet.

18

19 A közlegelők tragédiája Végső soron a szereplők azáltal, hogy a közvetlen érdekeiknek megfelelően cselekednek, saját maguknak ártanak. A közlegelő tehát csapdahelyzetet mutat be El tudjuk kerülni a CSAPDÁKAT?

20

21 A Fenntartható Élelmiszerlánc Fogalma A fenntartható élelmiszerlánc a legfontosabb emberi szükséglet – az élelmezés - kielégítésének olyan környezettudatos, a jövő tekintetében is elfogadható szemlélete, amely annak gazdagságát megtartja.

22

23 A Fenntartható Élelmiszerlánc Az élelmiszerlánc – jelenleg még – túl szép ahhoz, hogy kisded, felelőtlen játékunkkal elrontsuk. Ha mégis ezt tesszük – akkor közös játékunknak lesz rövidesen vége, és már nem tudunk mivel elszámolni gyermekeinknek sem. Minden számít! Legyen az gondolat, tett vagy annak hiánya!

24

25 A Fenntartható Élelmiszerlánc A fenntartható élelmiszerlánc koncepciója, mint a fogyasztási szokásokat meghatározó szemléletmód, Magyarországon indult el, újdonságként, de európai viszonylatban sem mondható még bevett gyakorlatnak. Az elkövetkező évek egyik kiemelt társadalmi feladata a környezeti problémák iránti érzékenység, illetve a környezettudatos magatartásformák ismertté tétele.

26

27 A Fenntartható Élelmiszerlánc A környezeti nevelés részeként az élelmiszertermékek igazolható eredetére alapozott rendszerek megismertetése, az ökológiai továbbá a környezettudatos gazdálkodás és termelés, az ilyen eredetű élelmiszerek fogyasztásának ismertté tétele, az indokolatlanul hosszú élelmiszerláncok rövidítése lehetőségeinek tudatosítása, a fenntartható viselkedést ösztönző rövid távú célok prioritásai.

28

29 II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozóról és kiemelt rendezvényei - Farkaslaka Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia I.Tejhigiéniai, Tej-minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus Tej és Tejtermékek Bajnoksága

30 Tamási Áron,,És rátok bízom az ittmaradó kincseket: a virágot csókoló madarat, a szántóvető embert és a Küküllőbe hullott három csillagot."

31 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: A történelem során kialakult valamennyi élelmiszerlánchoz köthető jellemzőt értékes és pótolhatatlan társadalmi, kulturális és gazdasági értéknek tekintik. Az élelmiszerlánc védelme, erősítése és továbbfejlesztése érdekében határozottan támogatják a fenntartható fejlődés stratégiáját.

32

33 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: Ennek alapján a fenntartható fejlődés minden dimenzióját figyelembe kell venni, de létünk biztonsága érdekében a fogyasztók egészségére, életminőségére és az egészséges környezet fenntartására kiemelt figyelmet kell fordítani.

34

35 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: A gazdasági prosperitás a fenntartható élelmiszerlánc szempontjából is fontos és elengedhetetlen cél, de tudomásul kell venni, hogy az, az élelmiszerláncban a fogyasztók és a környezet biztonságát negatívan nem befolyásolhatja, így ezekhez viszonyítva alárendelt szerepben van. Ezzel párhuzamosan azt is látni kell, hogy az élelmiszerlánc kivételes gazdasági fejlődési esélyekkel rendelkezik, hiszen a Föld népessége növekszik, illetve a fogyasztók élelmiszerekkel szemben támasztott mennyiségi és minőségi elvárásai is fokozódnak.

36

37 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: A fenntartható élelmiszerlánc, nem kizárólag csak a mezőgazdasági termelésről és élelmiszeripari feldolgozásról és hasznosításról szól, hanem szerves egységet képez egy-egy társadalom gazdasági, népegészségügyi, kulturális jellemzőivel, fejlődésével.

38

39 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: A fenntarthatóság megőrzése érdekében egyre inkább szükség van teljes körű stratégiákra, és minden érintett személy, vállalkozás és intézmény összehangolt fellépésére. Ezeknek túl kell mutatniuk az egyes országok és közösségek határain. A hatékonyság növelése érdekében fejleszteni kell az egyes ágazatokon belüli és az ágazatok közötti koordinációt, és ki kell alakítani az élelmiszerlánc iránti új felelősségtudatot.

40

41 Augusztus 17. Tisztességes és Fenntartható Élelmiszerlánc – Foodlawment Konferencia 2011 - Farkaslaka A résztvevők kijelentik: Biztosítani kell továbbá, hogy azok, akik érintettek, megszerezzék a fenntarthatósághoz, illetve annak kialakításához a szükséges általános és speciális képességet és tudást. A fenntartható élelmiszerlánc megteremtése érdekében egyensúlyt kell teremteni a fogyasztói, vállalkozói, hatósági és tudományos szereplők elvárásai között. Ennek során megfelelő hangsúlyt kell helyezni az érintettek rendszeres párbeszédére, illetve meg kell teremteni a párbeszéd fórumát.

42

43 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka A fenntartható élelmiszerlánc, azon belül a tej- és tejtermékek-láncának jövőjével foglalkozó konferencián a három nap alatt közel 400 résztvevő, Magyarországgal együtt hét uniós tagállam, emellett Törökország, Szerbia az Egyesült Arab Emirátus és Ukrajna képviselői vettek részt. 35 előadás, 64 szerző, 8 országból

44

45 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Képviseltette magát az élelmiszergazdaság több gazdasági egysége, jelen voltak az őstermelők, a kis-, és nagy üzemek, a szövetkezetek, az élelmiszer-feldolgozóipar, az élelmiszerkereskedelem meghatározó szereplői, a környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek, felsőoktatási intézmények, az élelmiszerbiztonsági hivatalok, a tudományos akadémiák valamint az illetékes minisztériumok magas rangú képviselői.

46 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: Tejtermékekhez kötődő élelmiszerbiztonsági események – Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária – főigazgató, Cseh Júlia, Mészáros László – Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal – Magyarország

47 Tejtermékekhez kötődő élelmiszerbiztonsági események Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is elsőrendű prioritást élvez. Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket.

48 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: Tenyésztési elvek a fenntarthatóság jegyében a kis és közepes méretű hegyitarka gazdaságokban, Hargita megyében – Dr. Tiboldi István – elnök – Magyar Tudományos Akadémia – Kolozsvári Akadémiai Bizottság – Agrártudományi Szakbizottság – Románia

49 Tenyésztési elvek a fenntarthatóság jegyében a kis és közepes méretű hegyitarka gazdaságokban, Hargita megyében „Kevés ilyen nemzet van, amely ennyire becsüli gondolkodó nagyjait, és erre büszkék kell legyünk” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Tiboldi István, a KAB Agrártudományi Szakbizottságának elnöke.

50 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: Laktózintoleránsok – fogyasztható tejtermékek – tejfeldolgozási megoldások - Dr. Koncz Kálmánné, Pásztorné Huszár Klára, Szakács Bianka - Budapesti Corvinus Egyetem - Magyarország

51 Laktózintoleránsok – fogyasztható tejtermékek – tejfeldolgozási megoldások A laktóz intolerancia a vékonybélben található egyik enzim, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése, melynek következtében a szervezet a tejcukrot (a laktózt) nem tudja lebontani. A magyar kifejezés "tejcukor érzékenység" nem pontos, mert itt nem allergiás folyamatról van szó, hanem a laktáz nevű emésztőenzim hiányáról.

52 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: Gondolatok a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő szarvasmarha húsának és tejének fogyaszthatóságáról – Dr. Marosfői Levente – Kórbonctani és Állatorvosi Igazságügyi Laboratórium, Hargita megye – Románia; Dr. Marosfői I. László - nyugdíjas konzulens főállatorvos - Románia

53 Gondolatok a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő szarvasmarha húsának és tejének fogyaszthatóságáról Többmagvú óriássejtek, kórjelző sejtalakok Fokozott proliferatio Regeneratio, gyulladás, tumor Típusok Smudge-sejt (endomitosis) Langhans – félkörös magelrendeződés Idegentest típusú – egy oldalon, szabálytalan Sterberg’s – az idegentest típusúhoz hasonló Touton – lipidfelhalmozódás a citoplazmában (xanthoma)

54 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: A savófehérjék teljes mértékű hasznosításának lehetőségei a sajtgyártásban - Dr. Kovács Árpád, Monostori Lajos – Texfood Kft., Agrometál Kft. - Magyarország

55 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban – Prof. Dr. Csapó János – egyetemi tanár, kutatási dékánhelyettes – Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda, Élelmiszer- tudományi Tanszék; Dr. Csapó Jánosné – Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék –Magyarország; Dr. Salamon Rozália Veronika – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda, Élelmiszer-tudományi Tanszék; Dr. Albert Csilla – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda, Élelmiszer-tudományi Tanszék – Románia

56 A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban Módosításra szorulnak azok a régi alapinformációk, hogy bizonyos táplálóanyagok hiányoznak a tejféleségekből, vagy csak nagyon kevés található meg bennük. Ezeknek az elavult ismereteknek a hangoztatása egyértelműen káros a fogyasztó és a termelő szempontjából egyaránt.

57 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: Tehéntej detektálása kecsketejben DNS microarray módszerrel – Dr. Osman Inay – Government Food Control Laboratory – Törökország

58 Augusztus 18-20. I. Tejhigiéniai, Tej- minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus, 2011 – Farkaslaka Leghallgatottabb előadások: A tevék (Camelus dromedarius) tejtermelő képessége, a tevetej fiziko- kémiai jellemzői és humán- egészségügyi vonatkozásai – Dr. Nagy Péter – osztályvezető – Emirates Industries for Camel Milk & Products – Dubai, Egyesült Arab Emírségek

59

60

61 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 1. Fogyasztói tejféleségek, tejitalok kategóriában I. Gordon Prod Kft. (Románia) 3,5 %-os fogyasztói tej II. Lactis Kft. (Románia) 3,5 %-os fogyasztói tej III. Gordon Prod Kft. (Románia) 1,8 %-os fogyasztói tej IV. Ludnik Ferenc kistermelő (Magyarország) 3,5 %-os fogyasztói tej

62

63 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 2. Savanyított tej és tejkészítmények kategóriában I. Lactis Kft. (Románia) probiotikus natúr joghurt II. Gordon Prod Kft. (Románia) 15 %-os tejföl III. Gordon Prod Kft. (Románia) savanyú tej (CASA)

64

65 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 3. Túrók, friss- és lágy sajtok kategóriában I. Jeromer et Francoise SPRUYTTE (farm-Normandia Franciaország) Pont- L’Évéque II. Lactis Kft. (Románia) tehéntúró III. Gordon Prod Kft. (Románia) Borduf túró

66

67 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 4. Érlelt félkemény- és kemény sajtok kategóriában I. Pozsa Panna magántermelő (Magyarország) faszénporos érlelésű félkemény sajt II. Gordon Prod Kft. (Románia) Trappista sajt III. Gordon Prod Kft. (Románia) Mozzarella sajt

68

69 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 5. Ömlesztett sajtok kategóriában I. Gordon Prod Kft. (Románia) kolbászos ízesítésű, kenhető sajt II. Gordon Prod Kft. (Románia) gombás ízesítésű, kenhető, ömlesztett sajt III. Gordon Prod Kft. (Románia) zöldfűszeres ízesítésű, kenhető, ömlesztett sajt

70

71 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 6. Vajak és vajkészítmények kategóriában I. Gordon Prod Kft. (Románia) bacon ízesítésű vajkrém II. Lactis Kft. (Románia) vaj III. Gordon Prod Kft. (Románia) tejszínes, (natúr) vajkrém

72

73 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka II. Juh-, kecsketej és –termékeik 3. Sajtok és gomolyák kategóriában 3.1. Juhtejből készült termékek I. HIKSZ Kft. (Magyarország) félkemény juhsajt II. HIKSZ Kft. (Magyarország) fokhagymás ízesítésű, félkemény juhsajt III.HIKSZ Kft. (Magyarország) krém-fehér juhsajt

74

75 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 3.2. Kecsketejből készült termékek I. Alföldi Garabonciás Kft. (Magyarország) 2 évig érlelt, kemény kecskesajt II. Alföldi Garabonciás Kft. (Magyarország) kapros ízesítésű, félkemény kecskesajt III. Zombori István kistermelő (Románia) fokhagymás, füstölt kecskesajt

76

77 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka 4. Ordák, zsendicék kategóriában I. Zombori István kistermelő (Románia) desszert, friss ordasajt II. Alföldi Garabonciás Kft. (Magyarország) bazsalikomos ízesítésű, friss ordasajt

78

79 Augusztus 19-20. Tej és tejtermék bajnoksága – Farkaslaka Közönség Díjak HIKSZ Kft. (Magyarország) félkemény natúr juhsajt Pozsa Panna magántermelő (Magyarország) égetett kérgű félkemény sajt Ludnik Ferenc kistermelő (Magyarország) házitej Zombori István kistermelő (Románia) desszert, friss ordasaj

80

81 II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozóról és kiemelt rendezvényei - Farkaslaka Ezzel a Világtalálkozó ismételten bizonyította, hogy a vidéket, a vidéki életteret, a mindennapi élelmiszerünk csodáját, az élelmiszerlánc fenntarthatóságát, s a mezőgazdaságot, pártpolitikán felül álló, nemzeti, nemzetközi nem különben uniós ügyként kell kezelni.

82

83 II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozóról és kiemelt rendezvényei - Farkaslaka A Világtalálkozó előadásait és a konferencián zajló szakmai vita anyagát hagyományainknak megfelelően szeretnénk weblapjainkon, konferencia- képzés formájában is megjelentetni.

84

85 II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozóról és kiemelt rendezvényei - Farkaslaka Munkatársaim, szeptember végén szeretnék lezárni a kiadvány szerkesztését, majd a www.hajrahazai.hu valamint www.foodlawment.com honlapokon elhelyezni.www.hajrahazai.huwww.foodlawment.com

86

87 Az Európai Élelmiszerlánc Parlament következő rendezvényei Ezek közül is szeretnénk felhívni a figyelmüket az idén ősszel induló, KEOP-6-1-0/B/09-2010-0053 projektünkre, melynek átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen jelen és későbbi fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek eredetét, azok környezeti összefüggéseit, költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait.

88

89 Az Európai Élelmiszerlánc Parlament következő rendezvényei Hasonló képpen nagy várakozással tekintünk, a több országgal (Görögország, Románia, Moldava, Bulgária, Ukrajna, Olaszország, Szerbia, Szlovénia és Magyarország), azok egyetemeivel, kutatóhelyeivel, szervezeteivel közösen, most induló InnoFood-SEE projektünkre is. Az együttműködés 30 hónapjának eredményeképpen, az élelmiszer innovációs eszközök, szakemberek és lehetőségek összefogásával, Európa ezen részében a kis-, közép- és agrárvállalkozásaink megmaradását, versenyképességének növelését kívánjuk elérni, azáltal, hogy világos, közérthető, hiteles információkat adunk, párbeszédet folytatunk az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjével.

90

91 Köszönet Székelyföldnek, a szervezőknek, támogatóknak!

92 A mindennapi vakságunkról, Octavio Ocampo segítségével!

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103 Köszönjük szépen Önöknek, hogy megtiszteltek itt is ott is figyelmükkel! Köszönet és hála Családjainknak a türelmükért! Mit tettél ma azért – hol, hogyan, kitől, mit vásároltál -, hogy holnap is egészséges legyél, legyen vidék, vidéki élettér, megművelt föld, s fennmaradjon a csoda a jövő nemzedéknek is? ”Minden ember legnemesebb öröme, ha valami olyant cselekedhetik, amelynek tisztaságában nem kételkedik. Sem a cselekedet idején, sem a cselekedet után. ” - Tamási Áron


Letölteni ppt "A 2011. augusztus 17-21. között Farkaslakán megrendezett I. Tejhigiéniai Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszusról és kísérő rendezvényeiről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések