Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezetbarát növénytermesztés. Több mint 7 milliárd ember a Földön Ezt a sok embert élelmezni kell A mezőgazdaság fő feladata, hogy minél többet termeljen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezetbarát növénytermesztés. Több mint 7 milliárd ember a Földön Ezt a sok embert élelmezni kell A mezőgazdaság fő feladata, hogy minél többet termeljen."— Előadás másolata:

1 A környezetbarát növénytermesztés

2 Több mint 7 milliárd ember a Földön Ezt a sok embert élelmezni kell A mezőgazdaság fő feladata, hogy minél többet termeljen ugyanakkora területen (terméshozam) – Hogyan lehetséges? Nagy hozamú és kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló fajták kinemesítése Műtrágyák szakszerű használata – Szakszerűtlen használata környezeti károkat okozhat! » Túlzott használata elpusztítja a hasznos talaljlakó élőlényeket » Talajvízbe mosódva, ott felhalmozódva ívásra alkalmatlanná teszik azt (nitrátos víz) » Hatóanyagai beépülhetnek a tápláléknövényekbe - egészségkárosodást okozva, esetleg súlyosabb mérgezést (nitrát) » A talaj szerkezetét kedvezőtlenül megváltoztathatják Vegyszeres védekezés a gyomok és a kártevők ellen – Durva beavatkozás!!! » Nem csak a kártevők pusztulnak el, hanem hasznos élőlények is » Felhalmozódhatnak a vegyszerek az emberben is különböző megbetegedéseket okozva (rák)

3 A biogazdálkodás Környezet kímélő Jellemzői: – Csak olyan fajtákat termesztenek, melyek alkalmazkodtak a helyi klímához, talajhoz Ellenállóak betegségekkel szemben – Szoros kapcsolat állattenyésztés és növénytermesztés között Tápanyagpótlás főleg istállótrágyával – Kártevők természetes ellenségeinek védelme!!!

4 Kártevők elleni védekezés természetes módjai: Kölcsönösen riasztó növények egymás mellé ültetése – Pl.: sárgarépa – vöröshagyma (répalégy – hagymalégy) Zeller vagy a paradicsom - káposztafélék hernyóit riasztja Retekről a földibolhákat a saláta riasztja

5 komposztálás Kertekből kikerülő hulladék újrahasznosítása – Mi kerülhet bele: Apróra vágott gallyak, ágak, Fel nem használt növényi részek Gyomnövények (ha nem érlelt magot) Konyhai hulladék Papír, forgács Istállótrágya Talaj tápanyagtartalmának pótlása, szerkezetének javítása.

6 http://www.youtube.com/watch?v=TapFLZE3 Nsw&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=TapFLZE3 Nsw&feature=related


Letölteni ppt "A környezetbarát növénytermesztés. Több mint 7 milliárd ember a Földön Ezt a sok embert élelmezni kell A mezőgazdaság fő feladata, hogy minél többet termeljen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések