Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu."— Előadás másolata:

1 designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu

2 Nemzetközi mintaoltalom Nemzetközi formatervezési mintaoltalom: megszerezhető egyidejűleg több országra kiterjedően az oltalom. Hasonlóan a nemzetközi védjegyeljáráshoz, itt is egy nemzetközi egyezmény, az. ú.n. Hágai Egyezmény alapján zajlik az eljárás nem feltétel, hogy legyen megelőző nemzeti lajstromozás, ha van: kiterjesztési kérelem két lépcsőben zajlik a lajstromozás: WIPO előtt (Genf) és az adott ország nemzeti hivatala előtt az oltalmi idő 5 év, ami 4x hosszabbítható, tehát összesen max. 25 évre lehet oltalmat kapni.

3 Eljárás A bejelentés akár a SZTNH-hoz, akár a WIPO genfi székhelyű Nemzetközi Irodájához benyújtható. Ha a bejelentést az SZTNH-hoz nyújtják be akkor az SZTNH értesíti a bejelentőt a benyújtás tényéről és időpontjáról és a bejelentést a Nemzetközi Irodához továbbítja. A továbbítás tényéről az SZTNH szintén értesíti a bejelentőt. A továbbításért jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni. Ha a bejelentő a továbbítási díjat nem fizette meg az SZTNH figyelmezteti a bejelentőt a díj megfizetésére. Ha az SZTNH által átvett és továbbított bejelentés egy hónapon belül a Nemzetközi Irodához beérkezik akkor a bejelentés napja az SZTNH-hoz történő benyújtás időpontja lesz. Ha az SZTNH a bejelentést egy hónap elteltével továbbítja, vagy a bejelentő bejelentését közvetlenül Genfben a Nemzetközi Irodánál nyújtja be, akkor a bejelentés napja a Nemzetközi Irodához történő beérkezés napja lesz.

4 Nemzetközi védjegy Azoknak, akik több, de nem kizárólag az Európai Unióhoz tartozó országban akarnak oltalmat szerezni, számukra létezik a nemzetközi védjegybejelentési eljárás, az ú.n. Madridi rendszer, melynek segítségével 85 országban kerülhet a bejelentett védjegy oltalom alá. A Madridi Unió tagsága Albániától Zambiáig terjed.

5 Eljárás Nemzetközi védjegybejelentés a bejelentő saját nemzeti hivatala útján tehető a WIPO genfi Nemzetközi Irodájánál. (A bejelentést kizárólag a nemzeti hivatal, Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala továbbíthatja a Nemzetközi Irodához.) Kiterjesztési kérelem esetén a magyar védjegybejelentés és/vagy lajtromozás adatait a Nemzetközi Iroda számára a Hivatal igazolja hitelesen, a védjegybejelentés nyelvén.

6 Eljárás A bejelentés nyelve: francia vagy angol Egyetlen bejelentéssel a Madridi Megállapodás és a Madridi Jegyzőkönyv a bármely tagországában igényelhető oltalom.Madridi Megállapodás és a Madridi Jegyzőkönyv A Nemzetközi Iroda útján lajstromozott védjegy azonos jogokat biztosít a jogosult számára a megjelölt országban, mintha az oltalmat közvetlen bejelentéssel (ún. nemzeti úton) szerezték volna meg. Megjelölt ország az az ország, amelyben a bejelentés napján a Megállapodás és/vagy a Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi bejelentést lehet tenni. Külföldi képviselőt nem kötelező igénybe venni. Ez költségmegtakarítást eredményez. A bejelentés egyéni díja alacsonyabb, mint az adott államban tehető nemzeti védjegybejelentés díja. A díjak csak svájci frankban fizethetők. A bejelentési díj a Megállapodás esetén valamennyi államra egységes, míg a Jegyzőkönyv esetén az egyes tagállamok ún. egyéni díjat köthetnek ki, amelynek azonban a nemzeti védjegybejelentési díjhoz képest kedvezőbbnek kell lennie.

7 Design az USA-ban 14 éves design patent van Kitöltési útmutató: http://www.uspto.gov/web/offices/com/iip/pdf /brochure_05.pdf

8 Védjegy az USA-ban Az Egyesült Államok is tagja a Madridi Rendszernek, belső jogában a szövetségi jog érvényes mind az 50 államra. A „common law” elvei érvényesülnek: nagy jelentősége van az első használatnak(first-to use system) Az eljárás 10-16 hónapig tart 10 évig érvényes 5 évig nem használja: törlik Díjak: Védjegykutatás: 295 Euro Lajstromozás: 775 Euro Védjegyfigyelés: 99 Euro

9 Design Japánban Design: Japánban „kizáró” a szabályozási modell : a design-terméknek minősülő és tömeges előállításra szánt termékek nem állnak szerzői jogvédelem alatt, csakis iparjogvédelmi oltalmakkal védhetik őket. Ha a formatervezési mintaoltalmat megtagadják, akkor védi a szerzői jog, illetve ha az adott minta kisszámú.

10 Védjegy Japánban Ha csak Japánban kívánjuk használni: közvetlenül a Japán Szabadalmi Hivatalhoz kell bejelenteni, japán nyelven, helyi szabadalmi ügyvivővel, vagy ügyvéddel. Hagyományos védjegyként regisztrálják a szóvédjegyeket és ábrákat, nem- hagyományosként a háromdimenziós védjegyeket. Nehéz és hosszú művelet. (10-15 hónap) Japán is tagja a Madridi Rendszernek, ezért nemzetközi védjegybejelentés egyszerűbb, és u.úgy 10 éves védelmet ad. Ha 3 évig nincs használatban, törölhetik. Díjak (Euroban): Védjegykutatás: 295 Euro Védjegylajstromozás: 1155 Euro Védjegyfigyelés: 99 Euro


Letölteni ppt "Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések