Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orvosi antropológia program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orvosi antropológia program"— Előadás másolata:

1 Orvosi antropológia program

2 Az orvosi antropológia tárgya az ember, ahogy az egészség-betegség kontextusban, a gyógyítási folyamatban és az egészségügyi rendszerben megjelenik. Az orvosi antropológia alapvető módszere történeti-hermeneutikai, amennyiben a fenti helyzetekben megjelenő embert történeti és kultúrák közötti kontextusban vizsgálja; integratív diszciplínaként különböző tudásformák eredményeit hasznosítja (filozófiai antropológia, társadalomfilozófia, kulturális antropológia, pszichoanalízis, szociológia, stb.); az egészség-betegség problematikáját szocio-ökonómiai dinamikájában fogja fel; a modern, biomedikális megközelítést kulturális produktumnak tekinti azzal, hogy a figyelmet az egyéni élményre, a kulturális jelentésre és a társadalmi struktúra összefüggéseire helyezi. A tárgy feldolgozása kétórás (összesen 15 óra) szemináriumok keretében történik. Az egyes témák megtárgyalását a hallgatók megadott irodalom alapján referátumok formájában készítik elő, a bevezető előadásokat - az oktató vezetésével - megbeszélés követi.

3 Tematika: Az orvosi antropológia alapproblémái, filozófiája, módszertani sajátszerűsége A betegség és az egészség kulturális-társadalmi meghatározottsága A tradicionális és alternatív gyógyászat találkozása a modern medicinával A test-felfogások kultúraközi összehasonlítása A fájdalom és a szenvedés kultúrája A halál kultúrája

4 A szemeszter értékelése ötfokozatú gyakorlati jegy formájában történik, melyet a szemináriumi tevékenység és a kurzus végén írt esszé eredménye alapoz meg. Tankönyv: Cecil G. Helman: Kultúra, egészség és betegség, Melánia Kiadó, Budapest, 1998. Roy Porter: Vér és virtus; Az orvostudomány rövid története, HVG Könyvek, 2003. Kiegészítő szöveggyűjtemény: Medical Anthropology, A Course Reader, szerk.: P. Molnar – A. Banfalvi, Debrecen, 1998. Orvosi antropológia, Konzultációs szöveggyűjtemény, SOTE, Budapest, 1994/95 Orvosi antropológia jegyzet, A felkészüléshez szükséges magyar és angol nyelvű szakirodalom a Magatartástudományi Intézet könyvtárában megtalálható.

5 Ajánlás a témakörökkel kapcsolatban felvethető kérdésekre
A tradicionális és alternatív gyógyászat találkozása a modern medicinával Milyen kultúra és világkép szolgál a tradicionális és modern medikális praxis hátteréül? Hogyan definiálja az embert a tradicionális és a modern medicina? Hogyan jelennek meg a medikális gyakorlatok közötti különbségek egy konkrét témával kapcsolatban? (pl. a szülés-születés a tradicionális és a modern medicinában) Milyen a modern medicina viszonya elődeihez? Taníthatja-e, és ha igen, mire a tradicionális medicina a modernet? A test-felfogások kultúraközi összehasonlítása Hogyan határozza meg a test felfogásokat a kulturális háttér? Hogyan jelenik meg a test-lélek problémája a különböző kultúrákban? Milyen testképet működtet a modern medicina? Milyen felfogásokat alakított ki a nyugati civilizáció a női testről? Hogyan tanulják meg „helyesen” látni a testet az orvostanhallgatók? Mit jelent a medikalizáció fogalma, és miként jelenik meg a mai nyugati társadalmakban?

6 A fájdalom és a szenvedés kultúrája
Hol a fájdalom helye; azaz, hol fáj? Hogyan alakítja a fájdalommagatartást a társadalmi-kulturális környezet? Hogyan „illik” szenvedni a különböző kultúrákban? Milyen változást hozott a modern medicina az orvoslás fájdalomhoz való viszonyában? Hogyan alakítja át a beteg világát a fájdalom és a szenvedés? Milyen személyes és intézményes eszközökkel kezeli az orvos a szenvedés jelenlétét önmaga számára? A placebo-hatás reális vagy csak képzeletbeli? A halál kultúrája Hogyan változott a halál megítélése, értékelése a nyugati kultúrában? Miért vált a halál tabuvá napjainkban? Hogyan éli meg és kezeli az orvos a mindennapi halált? Milyen jellegzetességi vannak a haldoklás tradicionális és modern rituáléinak? Milyen kulturális környezetben gyászolunk?

7 Orvosi antropológia – Bevezetés
KORO HISZTÉRIA – BOSZORKÁNYSÁG – ANOREXIA NERVOSA MENOPAUZA HAJSZOLT NŐK SZINDRÓMA DEPRESSZIÓ HOMOSZEXUALITÁS PSZICHÓZIS FIGYELEMHIÁNYOS / HIPERAKTIVITÁS ZAVAR BIID MŰSZAKVÁLTÁS ALVÁSZAVAR MÜNCHAUZEN SZINDRÓMA


Letölteni ppt "Orvosi antropológia program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések