Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sebkezelés szisztémás lupus erythematosusban Dr. Minier Tünde PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika 2012. Június 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sebkezelés szisztémás lupus erythematosusban Dr. Minier Tünde PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika 2012. Június 15."— Előadás másolata:

1 Sebkezelés szisztémás lupus erythematosusban Dr. Minier Tünde PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika 2012. Június 15.

2 Az eseménytelen, akut sebgyógyulás fázisai 1. A véralvadék képződés a sérülést követően 2. A gyulladásos fázis 1–2 nap múltával 3. A sarjadásos szakasz 3–5 nappal a sérülést követően 4. A hámosodás szakasza, mely 2–3 héttel az esemény megtörténte után fejeződik be.

3 Sebgyógyulás fázisai

4 Krónikus (általában 4 héten túl nehezen gyógyuló) sebek azok, amelyeknek a gyógyulása a legnagyobb erőfeszítés ellenére is elhúzódik, vagy soha nem fejeződik be a gyógyulásuk. A nedves sebkezelés a krónikus sebek gyógyításának központi eleme. /A/ A kötszer típusát, a sebgyógyulást figyelemmel kísérve, mindig a sebgyógyulási folyamathoz igazítva kell megválasztani.

5 Sebgyógyulást késleltető tényezők Életkor Társbetegségek –vérkeringési zavarok: alacsony vérnyomás, vérszegénység, szívelégtelenség –cukorbetegség –vesebetegség –alsó végtagi krónikus vénás elégtelenség Gyógyszer szedés Dohányzás Személyi higiéne Tápláltsági állapot (nyomelemek, vitaminok) Szociális helyzet

6 Különböző nehezen gyógyuló-krónikus sebek lehetnek: ér-eredetű lábfekélyek a nyomási fekély a felázás okozta nehezen gyógyuló sebek a diabéteszes láb fekélyes elváltozásai a tumoros sebek kevert etológiájú sebek kémiai égések égési sérülések gyulladásos sebek sipolyok a stoma körüli bőrsebek epidermolysis bullosa krónikus nyirokoedema vasculitis véralvadási zavarhoz társuló neuropathiák következtében kialakult sebek szeptikus traumás sebek másodlagosan gyógyuló műtéti sebek a donor területek is.

7 Különböző nehezen gyógyuló-krónikus sebek lehetnek: ér-eredetű lábfekélyek a nyomási fekély a felázás okozta nehezen gyógyuló sebek a diabéteszes láb fekélyes elváltozásai a tumoros sebek kevert etológiájú sebek kémiai égések égési sérülések gyulladásos sebek sipolyok a stoma körüli bőrsebek epidermolysis bullosa krónikus nyirokoedema vasculitis véralvadási zavarhoz társuló neuropathiák következtében kialakult sebek szeptikus traumás sebek másodlagosan gyógyuló műtéti sebek a donor területek is.

8 „Játékosok” A krónikus és nehezen gyógyuló sebek gyógyítása multidiszciplináris feladat. Kezelő: Háziorvos, bőrgyógyász, geriáter, belgyógyász (angiológus), sebész, érsebész, gyermeksebész, traumatológus, égési- és plasztikai sebész, onkológus, a fizikális medicina és rehabilitáció képviselői (rehabilitációs szakorvos), fül- orr-gége, ortopéd szakorvos, a podiater, a szakképzett sebkezelő nővér, sztómaterápiás nővér, epidemiológiai szakápoló és a gyógytornász. Konzíliárius: dietetikus, infektológus, gyógyszerész, gyógyászati segédeszközt gyártó és forgalmazó.

9

10

11 A sebfertőzés jelei ! naponta kell figyelni helyi fertőzés esetén: a sebfájdalom jellegének és intenzitásának megváltozása sebgyógyulási folyamat lelassul vagy megáll seb körüli oedema vérzékeny vagy törékeny sebalap váladék jellegének, szagának és mennyiségének megváltozása sebágy elszíneződése sárgás fibrines lepedék vagy nekrotikus szövetek jelenléte

12 A sebfertőzés jelei Terjedő fertőzés esetén a helyi tünetek mellett a sebágy törékenysége fokozódik bőrpirosság, duzzanat a seb körüli bőr hőmérsékletének emelkedése, elszíneződése nyomásérzékenység nyirokér gyulladás is kialakulhat gyengeség, rossz közérzet és más, a beteg általános állapotára jellemző nem specifikus tünet alakulhat ki.

13 A sebfertőzés jelei A károsodott immunrendszerű és/vagy idegérintettségben szenvedő betegeknél a fertőzés tünetei eltérhetnek, ill. tünetszegény lehet a folyamat. Szakorvossal kell konzultálni a fertőzés jeleinek észlelésekor!

14 Kiemelt szakmai szabályok A seb és a sebkörnyék tisztítását minden kötéscserekor el kell végezni! A sebfertőzés jeleit naponta kell figyelni. Szakorvossal kell konzultálni a fertőzés jeleinek észlelésekor. A kötéscsere gyakoriságát az egyéni váladékozás mértéke határozza meg. A kötszer típust a seb gyógyulásának, vagy állapota romlásának megfelelően kell cserélni.

15 A nedves sebkörnyezet jelentősége a sebgyógyulás folyamatában A pörk, a var jelenléte hátráltatja a sebgyógyulási folyamatot - táptalajként szolgál a kórokozóknak - Nedvesség nélkül gátolt a sejtek növekedése szaporodása - A sebszélek felől gátolja az újonnan képződő hámsejtek migrációját a sebalaphoz kötődő pörk és a beszáradt sebváladék. - A sebbe beleragadt száraz kötszerek kötéscserekor felsértik a sebágyat, jelentősen lassítva ezáltal a gyógyulási folyamatot.

16 Firenzei beszámoló - fekélyek kezelése -

17 Firenzei Egyetem Reumatológia Tanszék Prof. Dr. Marco Matucci- Cerinic „Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja.” (G. B. Shaw)

18 Fekély ambulancia Betadin, mercurocrom – Kivétel: seb, amin beavatkozást terveznek A seb és a sebkörnyék megtisztítása: steril vízzel, fiziológiás NaCl-dal Prontosan fertőtlenítő Lidocain ampulla 2-4% (5 perc) Fibrines felrakódás, gangréna – eltávolítása E-vitaminos gél

19 Hydrogel Szilikonhabos kötszer (pl. Mepilex), hydrocolloidos ragtapasz Fertőzött seb: – Cutimed sorbact háló: baktériumokat abszorbeálja – Ezüstözött szivacs (pl. Silvercel, Askina, Acticoat) Szteroidos kenőcs: csak a gyulladt bőrterületre a seb körül

20

21 Köszönöm a figyelmet!

22 Magas vérnyomás, obezitás és a dohányzás gyakorisága SLE-s betegekben 77.5%41.4% BMI SLE:28,28±3,22 kg/m² Kontroll: 23,62± 2,92 kg/m² 32% valaha 14% aktuálisan Kiss E és mtsai: Magyar Reumatol. 2007.

23 adekvát vérkeringés rizikófaktorok, gyógyszerek Se-albumin meghatározás Hemoglobin szint mérése alap- és társbetegség tápláltsági állapot felmérése

24 Sarjadó sebeknél a granulációs szövet nagy anyagcsere igénnyel rendelkezik, ezért a szöveteket tápláló mikrokeringés biztosítása a nedves környezet nélkül elérhetetlen, ezért a hydrogelek, hydrokolloidok, hydropolimerek alkalmazása szükséges. Az enyhén váladékozó sebek felületére viszkóz kötszer helyezendő, az erősebben váladékozókra (lepedékes, sarjadó sebek) hydrogél, vagy hydrokolloid tartalmú. Utóbbiak, valamint az alginát tartalmúak, géllé alakítják a váladékot, ami azt könnyebben kezelhetővé teszi. Fertőzött (vagy tumoros) sebek esetében az ezüst- és jód-tartalmú kötszerek preferálhatók, mert antiszeptikus, baktericid tulajdonsággal rendelkeznek. Külön említést érdemelnek a kombinált készítmények, melyek a sebgyógyulás minden fázisában hatékonyak pl. hyaluronsav+ezüstszulfadiazin.


Letölteni ppt "Sebkezelés szisztémás lupus erythematosusban Dr. Minier Tünde PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika 2012. Június 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések