Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Rozsos István PhD. MBA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Rozsos István PhD. MBA"— Előadás másolata:

1 Dr. Rozsos István PhD. MBA
Théta Egészségügyi és Esztétikai Központ, Pécs, Tettye u. 40. Seffer – Renner Magánklinika , Kaposvár, Szent Imre u. 7. Siklósi Kórház, Siklós, Baross G. u. 6.

2 A magyarországi krónikus seb kezelés gyakorlatában újdonságként évek óta 3 elem vizsgálata számíthat érdeklődésre: 1.- az OEP által befogadott technikai fejlesztések- új vagy módosított kötszerek 2.- az OEP–nél befogadásra váró technikai fejlesztések- új kötésrendszerek 3. – az aktuális - lehetőségek- korlátok

3 A világ trend a korszerű - a beteg otthonában is jól alkalmazható nedves sebkezelési elveknek maximálisan megfelelő módszerek felé tart. Természetesen nem elfelejtve azt a fontos tényezőt, hogy a költségoldal is nagy jelentőséggel bír.

4 1.- az OEP által befogadott technikai fejlesztések- új vagy módosított kötszerek
2009. AUGUSZTUS 16. CSAK EGYETLEN KÖTSZER KERÜLT LISTÁRA- MELYNEK JELENTŐSÉGE ABBAN ÁLL , HOGY A HOSSZÚ IDEJE MEGSZOKOTT KÖTSZERKOMBINÁCIÓK LEHETŐSEGE EZZEL EGYIDŐBEN TELJESEN MEGSZÜNT MINT FINANSZIROZOTT KATEGORIA

5 Hol vannak az ezüst tartalmú kötszerek?
Hol vannak a mézes kötszerek? Hol vannak a speciális szivacs kötszerek? Hol vannak a tehermentesítők?

6 Nem kell a sebfelmérő lap - ( eddig sem kellett volna- hiszen mindenkinek elemi érdeke a pontos státusz rögzítése- ami általában nem csak a sebet hanem a teljes beteget LÁTJA. ) Nem kell ezentúl a vágott gézzel és a ramofixel „bíbelődni”- aki akarja vegye meg teljes áron. Az eddigi 10 felírható FILMKÖTSZERBŐL már akár 20-at is használhatunk havonta.

7 Idő- korlát Számbeli - korlát Kombináció- lehetőségének megszüntetése Indikáció- szigorítás Betegút bonyolítás Időkorlát? 2 havi kötszeralkalmazás után ha az rendkívül eredményes is volt akkor is váltani KELL!

8 3. – az aktuális - lehetőségek- korlátok
Számbeli – korlát? – havonta az alap sebellátás egyes kötszereiből is csak 20 AZAZ HÚSZ darab irható fel. Ebből adódik, hogy a nem finanszírozott napokon vagy teljesen visszaesik a sebgyógyulása- vagy ha a betegek tájékoztatása megfelelő lett volna- mint pl- Akkor azokra a napokra saját maguk kellene, hogy megvásárolják. (baj csak az , hogy ezek között vannak drága kötszerek is- igaz a gyógyulás segítésében is élen járnak- Kombináció- lehetőségének megszüntetése!? A kráteres erősen váladékozó sebek megfelelő feltisztításához az alginat és megfelelő másodlagos kötszer kombinálásával értük el az ideális seb miliőt. Hát ennek teljességgel vége- semmiféle szakmai indokkal nem látható el az ehhez hasonló seb ezentúl.

9 3. – az aktuális - lehetőségek- korlátok
Indikáció- szigorítás - a kötésrögzítőket csak azon esetekben alkalmazhatunk ha nem tapadó a kötszer- (igen ám ami nyugalomban tapadó az terheléskor elmozdulhat és akkor minden meg a szemétbe a seb meg nincs befedve.) Igen bonyolult sebleírások a váladékozás mértékéről a sebfelszín fertőzöttségéről- ezek a feltételek—( kissé megfeledkeztek arról, hogy ezek a klinikai jelek azok amit mindenképpen eliminálni kívánunk a beavatkozásunkkal- tehát ha jól döntöttünk akkor már ellenőrizhetetlen!!- ha rosszul döntöttünk akkor hetek múlva is láthatóak ezen klinikai jelek és az kinek is jó????) Évek ót nehezen javuló sebek- egy újabb kötszerrel elindult a gyógyulás- hiába legalább egy hónapra meg kell szakítanom- hogyan is kell ezt nekem szakmailag megmagyaráznom???

10 3. – az aktuális - lehetőségek- korlátok
Indikáció- szigorítás - a nedvszívó sebpárnák nem alkalmazhatóak önállóan így hiába lehetne havi 30 darabot felírni az elsődleges kötszerhez kell arányítani így aztán csak kevesebbet- pedig nemegyszer a fedő réteg sérül, koszolódik- cserélni kellene!!!??? Elastomull-Pehahaft-stb- 4x10es kiszerelésben a betegnek kb 2000 forintjába kerül 30 darab - 4x12 kiszerelésben ugyanennyi mennyiség 8500 forintjába- igen drága 2 cm- mégha esetenként szükséges lenne a stabilabb rögzítés okán! Az impregnált hálók a sebfelszíni hámosodás fázisában az alapvető segítő eszköz- figyelem- csak fertőzött sebekre irható- úgy fogunk járni mint az LC bevezetése után a finanszírozás csak a szövődményes eseteket fizette jól – így azokban az években csak szövődményes epeműtét volt Magyarországon- és azóta is használhatatlanok a statisztikák- szörnyű!

11 Betegút bonyolítás A tám bot esete- a beteg elmegy a háziorvosához , szeretne tám botot mert nehezen tud járni- a háziorvosa nem írhatja fel csak szakorvosi javaslatra - így elirányítja a szakrendelőbe- ahova szép lassan is ráér elmenni mert úgyis hónapok múlva kap időpontot - majd megkapja a javaslatot mert a szakorvos ugyan felírná mert láthatóan még nehezebben jár a beteg- de nem teheti csak a háziorvosa - a javaslat birtokában – „visszarohan” a háziorvoshoz aki felírja majd elmegy ha még tud kiváltja- majd vissza kell mennie bemutatni és betanulni a segédeszköz használatát- na igy működik kis hazánk!!! A háziorvos és az évek óta hozzá járó ulcusos beteg esete arról, hogy ha hozzá jár akkor nem érdemes hozzá járni mert csak akkor érdemes hozzá járni ha semmiképpen nem tud hozzá járni

12 Betegút bonyolítás/2 A háziorvos és az évek óta hozzá járó ulcusos beteg esete arról, hogy ha hozzá jár akkor nem érdemes hozzá járni mert csak akkor érdemes hozzá járni ha semmiképpen nem tud hozzá járni. ( tekintve , hogy igazoltan mozgásképtelen betegnek írhatja fel háziorvosa a kötszert- de akkor is előtte el kell MENNIE SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA- pedig mozgásképtelen- ugyanez a csapda az antidecubitus eszközök esetében is. És csak úgy csattanónak- csak olyan betegnek lehet WC- magasítót felírni aki biztosan nem tud ráülni

13 Inkább nem is folytatom mert amellett, hogy a dolgok komikusnak tűnnek mégis kicsit elszomorodtam miattuk.

14

15

16 Fontos és halaszthatatlan döntési helyzetben van a magyarországi egészségügy - hónapról hónapra látványosan bebizonyosodik, hogy a fekvőbeteg ellátásból minden olyan betegséget a járó beteg szintre kell kivinni, amely lehetséges. A korszerű kötöző rendszerekkel a krónikus sebek gyógyításának jelentős része megoldható lenne a fekvőbeteg Intézmények terhelése nélkül.

17 K Ö SZÖ N M A F I GYE L E T


Letölteni ppt "Dr. Rozsos István PhD. MBA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések