Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Drog : eredeti jelentése gyógykészítmény, ma már idegrendszerre ható, tudatmódosító szerek, testi, lelki függőséget okoznak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Drog : eredeti jelentése gyógykészítmény, ma már idegrendszerre ható, tudatmódosító szerek, testi, lelki függőséget okoznak."— Előadás másolata:

1

2

3 Drog : eredeti jelentése gyógykészítmény, ma már idegrendszerre ható, tudatmódosító szerek, testi, lelki függőséget okoznak

4 Alkoholok Cannabis vagy marihuana InhalansokExtasyKokainHeroinLSDOxikodonGyerekkokainKristaly-meth

5

6 A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették.

7 Egy német kutatás szerint a drogok az emberi agyban tönkretehetik, de legalább is súlyosan károsíthatják az összetett ideg- és érhálózatokat.

8

9 A 16 éven aluliak csupán 6%-a nem fogyasztott drogot vagy alkoholt

10

11 NemekHollandiaNémetor szág RomániaMagyaror szág SvájcUkrajnaUSA Fiuk3233518452942 Lányok2427214371240

12

13

14 Világszerte hozzávetőleg 26 millió ember kemény drogfüggő. 13 millióan használnak kokaint, vagyis többen, mint hazánk összlakossága; heroint közel 9 millió ember használ.

15

16 Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a drog-élményt kizárólag a drog a szervezetre gyakorolt hatása hozza létre. Ez nem így van. A kialakuló élményért három tényező együttes hatása felelős. Az első valóban maga a használt szer, illetve annak a szervezetre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatása. Ezt a hatást azonban két további fontos tényező befolyásolja. A masodik a személy jellemzői. Az, hogy a használó milyen fizikai és lelki állapotban van a drog bevételekor. A fáradt emberre ugyanolyan mennyiségű drog nagyobb hatást gyakorolhat. Nem mindegy, hogy valaki először használja az illető drogot, vagy vannak már korábbi tapasztalatai. Lényeges, hogy milyen elvárásai vannak a drog használatával kapcsolatosan, milyen élményre számít. Ebből a szempontból nagy fontosságú, hogy barátai ismerősei mit meséltek neki korábban az illető drogról, mi az amire számít. Nem mindegy az sem, hogy milyen lelki állapotban van a használó. Sok drog, elsősorban a hallucinogén hatású szerek felerősítik a használó hangulatát, így, ha vidám valaki esetleg még vidámabb lesz, míg ha rossz kedvű, előfordulhat, hogy depressziós hangulatba esik. Végül nem mindegy, hogy milyen társaságban és milyen környezetben, milyen körülmények között használja valaki a drogot. Nagy különbséget élhet meg valaki ugyanannak a drognak a használatakor, ha azt ismerősökkel együtt, illetve, ha idegenek között használja. Megint más lehet a hatás, ha egyedül veszi be a drogot.

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Keszitették: Budai Adina Dimény Leonóra


Letölteni ppt "Drog : eredeti jelentése gyógykészítmény, ma már idegrendszerre ható, tudatmódosító szerek, testi, lelki függőséget okoznak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések