Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Drogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Drogok."— Előadás másolata:

1 Drogok

2 Drog: eredeti jelentése gyógykészítmény, ma már idegrendszerre ható, tudatmódosító szerek, testi, lelki függőséget okoznak

3 Cannabis vagy marihuana
Alkoholok Cannabis vagy marihuana Inhalansok Extasy Kokain Heroin LSD Oxikodon Gyerekkokain Kristaly-meth

4

5 A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették. A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették.

6 VESZÉLYES! Egy német kutatás szerint a drogok az emberi agyban tönkretehetik, de legalább is súlyosan károsíthatják az összetett ideg- és érhálózatokat.

7 A Rostocki Egyetem kutatói több mint kétszáz, droghasználat miatt elhalálozott 15 és 45 év közötti személy tetemét vizsgálták meg. Andreas Büttner orvoskutató szerint jelen kutatás világszerte az első, amely szisztematikusan vizsgálja a drogok miatt elhalálozottak agyát, és alátámasztja, hogy a kábítószer-fogyasztás hosszú távon az agy degenerációjához vezet. Eddig ilyen átfogó adatok csak állatkísérletekből származtak - olvasható a Die Welt című német lap honlapján.

8 A 16 éven aluliak csupán 6%-a nem fogyasztott drogot vagy alkoholt

9 A kokain az egyik legdrágább kábítószer a világon, melyet a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonnak ki. A por formájú kokaint orron át szippantják fel, a maradékot általában a fogínybe dörzsölik, vízben oldva injekcióval is beadják, vagy savas folyadékkal keverve nyelik le. Elszívhatóvá is akarták tenni a kokaint, ezért a hetvenes években szintetizálták (ez a crack) így apró kavicsok formájában árulják, amit cigarettába tesznek. A meszkalin az egyik legrégebb ideje használt hallucinogén szer, mely számos kaktuszfélében megtalálható. Hatásait egy-két óra alatt fejti ki, mely akár 12 órán át is tarthat – az LSD-hez hasonló hatások mellett erős vizuális élmények érik a használót, míg csökken az akaraterő.

10 Tiltott drogot valaha kiprobáló diákok aránya
Nemek Hollandia Németország Románia Magyarország Svájc Ukrajna USA Fiuk 32 33 5 18 45 29 42 Lányok 24 27 2 14 37 12 40

11

12 1.Legális drogok 2.Illegális drogok a)könnyű drogok:
A)alkohol: -emésztőrendszert károsítja, májzsugorodást okoz, ennek következtében az agysejtek roncsolódnak -tompítja a szellemi képességet B)cigaretta: -légzőrendszert támadja meg - tüdő/gége/szájrákot okoz -érszűkület- végtagok sorvadása, szívinfarktus, meddőség, impotencia (nemi életképtelenség) C)gyogyszerek (fájdalomcsillapító, nyugtató, altató)  D)kávé(koffein) E)tea(teogromin-fekete tea, koffein) a)könnyű drogok:  lelki függőséget okoz később alakul ki a testi függőség röpke boldogságot okoz később erős szorongás félelem                           pl. marihuána, hasis b)kemény drogok: első fogyasztás után már testi/lelki függőséget okozhat                         szívinfarktust, agyvérzést, halált okoz                          pl.kokain, amfetamin, LSD, extasy

13 Népszerű gyilkosok Világszerte hozzávetőleg 26 millió ember kemény drogfüggő. 13 millióan használnak kokaint, vagyis többen, mint hazánk összlakossága; heroint közel 9 millió ember használ. 

14

15 Hogyan jön létre a drog-élmény?
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a drog-élményt kizárólag a drog a szervezetre gyakorolt hatása hozza létre. Ez nem így van. A kialakuló élményért három tényező együttes hatása felelős. Az első valóban maga a használt szer, illetve annak a szervezetre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatása. Ezt a hatást azonban két további fontos tényező befolyásolja. A masodik a személy jellemzői. Az, hogy a használó milyen fizikai és lelki állapotban van a drog bevételekor. A fáradt emberre ugyanolyan mennyiségű drog nagyobb hatást gyakorolhat. Nem mindegy, hogy valaki először használja az illető drogot, vagy vannak már korábbi tapasztalatai. Lényeges, hogy milyen elvárásai vannak a drog használatával kapcsolatosan, milyen élményre számít. Ebből a szempontból nagy fontosságú, hogy barátai ismerősei mit meséltek neki korábban az illető drogról, mi az amire számít. Nem mindegy az sem, hogy milyen lelki állapotban van a használó. Sok drog, elsősorban a hallucinogén hatású szerek felerősítik a használó hangulatát, így, ha vidám valaki esetleg még vidámabb lesz, míg ha rossz kedvű, előfordulhat, hogy depressziós hangulatba esik. Végül nem mindegy, hogy milyen társaságban és milyen környezetben, milyen körülmények között használja valaki a drogot. Nagy különbséget élhet meg valaki ugyanannak a drognak a használatakor, ha azt ismerősökkel együtt, illetve, ha idegenek között használja. Megint más lehet a hatás, ha egyedül veszi be a drogot.

16

17 CIGARETTA

18 ALKOHOLOK Összességében az alkohol ártalmasabb a heroinnál és a cracknél is

19 az utcán vásárolt illegális drogok soha nem tiszta hatóanyagot tartalmaznak, s a szer összetétele ismeretlen a használó számára. A legtöbb drog tartalmaz olyan higításra alkalmazott anyagokat, melyek egy része az egészséget közvetlenül, vagy közvetve veszélyezteti. intravénás használat (injekció) => az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, fokozott veszélyt jelentve intravénás használat (injekció) => a drog közvetlenül a véráramba és másodpercek alatt az agyba jut, ezáltal fokozottan fordulhat elő túladagolás intravénás használat (injekció) esetén közös eszközök (fecskendő, kanál, drog, szűrő, stb.) használata => AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek a droghasználat illegális cselekedet, fogyasztása, tartása a törvénybe ütközik a droghasználat (a legális és az illegális is) sok pénzbe kerül. Sokszor a drog megszerzéséhez szükséges pénz csak illegális úton teremthető elő. Máskor a szenvedélybetegségre költött pénz miatt más az egészség szempontjából alapvető fontosságú dolgokra (élelem, vitaminok, ruházat, lakás, stb.) nem jut elegendő pénz. A szenvedélybetegségre költött pénz sok családi vagy baráti konfliktus forrása lehet. Tekintettel arra, hogy a drog által kiváltott hatás nagyon sok tényező függvénye, bármely drog akár egyszeri használatakor is felléphetnek a testi és lelki egészséget súlyosan károsító hatások.

20 Felhívnánk a figyelmet a dohányzás (a passzív dohányzás is
Felhívnánk a figyelmet a dohányzás (a passzív dohányzás is!), a drogok és a rendszeres alkoholfogyasztás okozta káros magzati hatásokra!

21

22 Modern drogok

23 Fizikai függőség kialakulhat Agysejtek károsodása, delirium tremens
Elnevezés Legalitás státusza Természetesség Fogyasztás Függőség Főbb veszélyek Alkohol Legális Természetes Szájon át Fizikai függőség kialakulhat Agysejtek károsodása, delirium tremens Heroin Illegális minden formában szintetikus Intravénásan citromsavban oldva Tolerancia kialakulása, végzetes túladagolás Morfium Csak gyógyászati célra legális természetes Intravénásan Enyhe tolerancia kialakulhat, túladagolás Metadon Nikotin Dohányfüst, Nikotintapasz Érszűkületet és szívpanaszokat okozhat

24 Keszitették: Budai Adina Dimény Leonóra


Letölteni ppt "Drogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések