Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012"— Előadás másolata:

1 A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
Bali Gábor Bódis Ügyvédi Iroda

2 Az új modell Fogyasztó ESZ-ra nem jogosult Kereskedő SZP
Elosztói engedélyes EE Import Nem HT Szállítói engedélyes SZE Rendszerirányító RI Tárolói engedélyes TE ESZ-ra jogosult SZP és ESZ Termelő Magyarország Kereskedő JPE Import HT Aukciós Nem aukciós

3 Az új GET – ki jogosult az egyetemes szolgáltatásra
Közüzem megszűnése: július 1. A 20 m3/h alatti fogyasztók (a vásárolt kapacitásnak kell ez alatt lennie!) jogosultak egyetemes szolgáltatásra A távhőtermelési engedéllyel rendelkező cégek június 30-ig jogosultak voltak és mai jogosulta ( ig) az egyetemes szolgáltatásra. A m3/h közötti fogyasztók június 30-ig szintén jogosultak voltak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére.

4 A gáz „világpiaci ára” Világ: Európa:
Amerika: Tőzsde (más piaci szituáció) Napi árak: tőzsde Európa: Nyugat-Európa (más piaci szituáció) Közép-Európa (más piaci szituáció) Kelet-Európa (más piaci szituáció) 2009/2010: TOP problémák olcsó gáz

5 A szabadpiaci árak szerkezete (átlag)
Alapdíj Vagy Teljesítménydíj Rendszer- használati díjak TÁROLÁS SZÁLLÍTÁS Gázdíj ELOSZTÁS Az energia ára molekuladíj Ez a 3 díj minden fogyasztónál más és más!

6 Gázár-képlet Több fajta létezik Az általánosan ismert:
Pn = Po (½*G/Go + ½*F/Fo) Pn: a fizetendő molekula ár (pl: USD/em3) Po: alapár (fogyasztási paraméterek alapján meghatározható, alku tárgya) G: általában egy 0,1%-os kéntartalmú gázolaj (tüzelőolaj) havi átlagárainak egyszerű számtani középértéke USD-ben metrikus tonnánként, az aktuális naptári negyedévet megelőző 9 naptári hónap során Általában egy 1%-os kéntartalmú fűtőolaj havi átlagárainak egyszerű számtani középértéke USD-ben metrikus tonnánként, az aktuális naptári negyedévet megelőző 9 naptári hónap során [USD/t]

7 A kereskedő eszÁR – x% Olajár-képlet Variációk
P0 értéke mennyi legyen? Fogyasztási szokások, adatok Beszerzési költség Rendszerhasználati költségek Portfólió hatás Árfolyamkockázat Olajár kockázat Egyéb kockázatok (fizetési hajlandóságm stb.) nyereség

8 Gázár előrejelzés (szabadpiac)

9 Tendereztetés Terjed Közbeszerzés? Szakértővel Kiértékelés
Több fordulós, hagyományos Több fordulós, elektronikus Egyfordulós, elektronikus Kiértékelés Bali Gábor

10 Tapasztalatok 2007 óta dolgozunk a mezőgazdasági fogyasztók érdekében.
4 sikeres tender, ma már több, mint 130 fogyasztási hely A konzorcium által szervezett tender volt eddig a legeredményesebb. Növekvő portfólió, kedvezőbb feltételek!

11 Legfontosabb eredmények 2010
Nincs TOP sáv, azaz nincs minimum átvételi kötelezettség. Nincs nominálással összefüggő pótdíj, kötbér Kedvező piaci ár! (Tender)

12 A konzorciumi tagság előnyei
Kedvező molekula ár! Kedvező rendszerhasználati díjak (ebben is van verseny) Szakmai felügyelet, nemcsak a tenderen, hanem folyamatosan Havi hírlevél – tervezéshez, piaci információk Szakmai támogatás (Nincs külön díja) Nem mindegy kivel tárgyal a kereskedő!

13 Rendszerhasználati díjrendelet változás
Jogszabály írja elő! A kereskedőnek át kell számolnia a tárolási tarfiák változása miatt a díjakat! A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a 31/2009-es KHEM rendeletet, amely a rendszerhasználati díjakról szól. Ezen módosítások közvetlenül nem érintik a felhasználókat, a fogyasztókat. Ezen módosítások a kereskedőket, azaz a konzorciumi tagság esetében az EMFESZ Kft.-t érintik, illetve minden más kereskedőt. Közvetett hatása természetesen lesz, mivel a rendeletmódosítás miatt az EMFESZ Kft-nek minden egyes fogyasztási helyre át kell számolnia a tárolási tarifákat az új szabályoknak megfelelően. Az átszámítás miatt változhatnak a szerződés szerinti rendszerhasználati díjak. Az EMFESZ Kft. értesíteni fogja a fogyasztókat a változásról, miután meghatározta az új díjakat!

14 Decemberi szárítás A jogszabály lehetőséget biztosít, amíg a napi átlaghőmérséklet el nem éri a 0°C-t. Ha ennél hidegebb van, akkor egyelőre nem szabad beindítani szárítót!

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Bali Gábor Bódis Ügyvédi Iroda 30/


Letölteni ppt "A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012"

Hasonló előadás


Google Hirdetések