Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken."— Előadás másolata:

1 Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken „ Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa” Kistermelők, termelői piacok - Jogszabályok a gyakorlatban Március Alcsútdoboz Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, MNVH elnökség tag 30/

2 Ki a Kistermelő és HOL értékesíthet?
TERMÉSZETES SZEMÉLY, mennyiségi határok betartásával Kormányhivatal nyilvántartásba veszi (nem kell növényi és gomba alaptermékeknél), regisztrációs számmal látja el. 210/2009 kormányrendelet szerint a helyi illetékes jegyzőnek bejelenti kereskedelmi tevékenység végzését. Az erről igazolást kap. Őstermelő piacon csak növényi alapterméket és gombát értékesíthet. Állati és feldolgozott terméket csak kistermelőként, vállalkozóként értékesíthet.

3 . Növényi alaptermékek (alma, krumpli), méz, élő hal: Országosan végfogyasztónak. Régión belül (előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságra) lévő, kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíthet. Az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús stb.)  és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. (Házhozszállítás)

4 Kistermelő Kistermelői nyers hús (kecske, sertés, juh, szarvasmarha, strucc) PIACON, RENDEZVÉNYEN NEM, de értékesíthető a gazdaságból, vagy házhozszállítással a Régión belül fogyasztónak, és kiskereskedelmi és vendéglátó egységnek. (VÁGÓHíDON LEVÁGVA) Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása esetén. Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági igazolással értékesíthető a szárnyasok és nyúlfélék húsa is. Kistermelői előállítás és értékesítés kategóriájába a méz mellett a méhészeti termékek is bele tartoznak. A kistermelő az élelmiszer előállítása során az alaptermékből feldolgozatlan terméket eredményező előállítási részfolyamatot más élelmiszer-vállalkozással is elvégeztetheti, a nyomonkövethetőség biztosításával. (Hús füstöltetése, zöldség- gyümölcs szárítása, őrlése…)

5 . Csomagoló anyag újrafelhasználása
A gyártmánylap helyett adatlapot,  egyszerűbb adatokkal kell vezetni (falusi vendégasztal szolgáltatónak nem kell vezetni). Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. (eddig ki kellett mindnek külön váltania a kistermelői engedélyt Ft). Alkalmi rendezvényekre kitelepülési díj ( Ft / alkalom) NINCS!!!!!

6 Tojás, Tej A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelõnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy házhoz szállítással, régión belül működő helyi piacon értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot, amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. A tojásrakást követően, 21 napon belül kell értékesíteni. Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek: „nyers tejből készült” A nyers tejet °C között tárolva 24 óráig, °C között tárolva 48 óráig lehet értékesíteni. A tejet hűtés nélkül a fejés befejezésétől számított 2 órán belül lehet értékesíteni.

7 Mennyiségi határok nőttek, új kategóriák
Kifejlett, vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: heti 6 db (4);  évi 72 db. 50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése***: heti 10 db (0);  évi 120 db. Kifejlett, vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti  2 db (1);  évi  24 db. 100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése***: heti 2 db (0); évi 24 db. Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése: heti 200 db.Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése: heti 100 db. Nyúlféle levágása és húsának értékesítése: heti 50 db Húskészítmény előállítása és értékesítése: heti 70 kg (50); évi 2600 kg. Tej értékesítése: napi 200 liter. ÉS PLUSZ Tejtermék előállítása és értékesítése: napi 40 kg. Méz és méhészeti termék értékesítése:  Együttesen évi 5000 kg. Tojás értékesítése: heti 500 db (360); évi db. Hal értékesítése:  évi 6000 kg. Növényi eredetű alaptermék értékesítése: évi kg. Savanyúság: heti 150 kg (100); évi 5200 kg. Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése: heti 150 kg (0);  évi 5200 kg. Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése: heti 50 kg (20). Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék értékesítése: heti 50 kg Termesztett gomba értékesítése: heti 100 kg. Egyéb termék: heti 50 kg. Párlat: évi 2 hl tiszta szesznek megfelelő párlat Az éves mennyiség, az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó napi, heti vagy havi maximális mennyiség betartásával. Állatok: élősúlyban értendőek.

8 Nyilvántartások EÜ kiskönyv
nyilvántartás az előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről. (2 évig megőrizni, árusítás helyén tartani) Állati termékeknél: évenként megújított hatósági állatorvosi bizonyítvány (árusítás helyén) Hatósági húsvizsgálat után kiállított hússzállítási igazolás, húsbélyegző. (2 évig megőrizni, árusítás helyén tartani) Tejcsíraszám vizsgálat - havi 2 minta Takarmányozási és adalékanyagokról, (5 év) állatgyógyászati készítményekről (5 év) növényvédő szerek felhasználásáról és az élelmezés- egészségügyi várakozási időről, (5 év) előforduló betegségekről, a növények esetében kártevőkről, (5 év) adatlapot kell készítenie az alaptermékből előállított élelmiszerről

9 BOR OBI minősítés Őstermelőként nem lehet palackos bort értékesíteni, csak 2 liternél nagyobb kiszerelésű, zárjegyes szőlőbort. (hordós és kannás kiszerelésben történő értékesítés felvásárlónak vagy termelői borkimérés keretében végső fogyasztónak, és kóstoltatásra és elvitelre kimérve történő kimérés)- egyszerűsített adóraktár engedélyes. kiskereskedelmi tevékenység végzésének feltétele a jegyzőhöz történő bejelentésről kiadott igazolás megléte. Termelői borkimérés: az egyszerűsített adóraktárban vagy az egyszerűsített adóraktár engedélyes tulajdonában, használatában lévő üzlethelyiségben a saját termelésű szőlőbornak elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra 2012. január 1-jétől az előállítás helyén (az egyszerűsített adóraktárban) történő saját termelésű bor értékesítés nem feltétlenül minősül üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységnek, hanem üzlet nélkül, közvetlen értékesítés keretében is folytatható, ezért az egyszerűsített adóraktárból történő termelői borkimérés üzlet nélkül is folytatható

10 110§. (11) A nem jövedéki engedélyes kereskedő alkoholterméket, bort, sört, pezsgőt, köztes alkoholterméket a külön jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, illetve közterületi értékesítés [Kertv. 2. § 14. pont], valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység [Kertv. 2. § 19., illetve 29. pont] keretében is értékesíthet, ha az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz - legkésőbb az értékesítés megkezdése előtt három munkanappal - bejelenti az értékesítés helyét és időpontját, rendszeres időközönként ismétlődő értékesítés esetén az értékesítési napokat és az egyes napokon az értékesítés kezdő és befejező időpontját, valamint a jövedéki termék raktározására használt épület, épületrész címét (helyrajzi számát). Az egyszerűsített adóraktár engedélyes, mint nem jövedéki engedélyes kereskedő, termelői borkimérés keretében az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz tett előzetes bejelentést követően kitelepülhet. 85§.(2) A termelői borkimérésben hordós kiszerelésű szőlőbor külön bejelentés nélkül értékesíthető helyben fogyasztásra vagy - legfeljebb 10 literes kannás kiszerelésben hivatalos zár alkalmazásával - elvitelre kimérve. .

11 . PÁLINKA A bérfőzető a bérfőzött párlatot a) csak az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére, vagy b) - amennyiben a bérfőzető a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti kistermelőnek minősül és megfizette a 64. § (5) bekezdés szerinti (teljes) adót - palackozott (max. 2 literes) kiszerelésben, zárjeggyel ellátva - a saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy - a saját gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében, a 110. § (11) bekezdés szerinti bejelentés megtételével értékesítheti.

12

13 Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított, és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával A falusi vendégasztal szolgáltatás, és a rendezvények keretében lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból, helyi/házi vágás elvégzésére (48 órával a vágás előtt bejelentve a hatóságnak! Kor megkötés, alapos sütés-főzés), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára. Az ökörsütés, birkapörkölt, házi diszótor… a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett. A sertés húsa csak alapos sütés-főzés után fogyasztható a résztvevők számára. A trichinella vizsgálatot is elvégzik a szakemberek, s a kedvező eredmény esetén az állat húsa a falusi vendégasztal szolgáltató számára lefagyasztható vendégek számára más alkalommal készítendő ételekhez. .

14 Piacra vonatkozó jogszabályok
Kereskedelmi Törvény (2005. évi CLXIV. törvény); Ez rögzíti a fogalmat: 2§. 5a.) helyi termelői piac fogalma. 55/2009 kormányrendelet a piacokról, vásárokról; Leírja a fenti, Kereskedelmi trv. 6§ (3). -ban említett bejelentés módját, csatolt állományból letölthető. 59/1999 EÜM rendelet a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól (ez nemsokára módosul, külön könnyített feltételeket ír csak elő ezen piacok részére). Csatolt állományból letölthető, de alapvetően ez már nem lesz hatályos várhatóan fél éven belül. 52/2010 Kistermelői rendelet. Nagy valószínűséggel további módosítások várhatóak ebben is, a termelői piac életképesebbé tétele érdekében.

15 Helyi Termelői Piac „helyi termelői piac: olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti .” Egyéni vállalkozó, vállalkozás (Kft….), szövetkezés NEM (de még lehet) Békési dinnyés csak Békésben (40 km), Bp.-en; Szabolcsi alma csak Szabolcsban… Gesztenyeméz az alföldön nem… (és ez már törvény NGM módosítás nélkül nem is lesz máshogy) Kézműves NEM Engedélyeztetés egyszerűsödött

16 Bejelentés, 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet:
A helyi termelői piac helye szerint illetékes települési önkormányzat, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjének a) a fenntartó nevét, címét, székhelyét, elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik, b) a fenntartó cégjegyzékszámát, egyéni vállalkozói nyilvántartási számát, vagy bírósági nyilvántartásba vételi számát, c) az üzemeltető nevét, címét, székhelyét, d) elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik, e) a helyi termelői piac címét, helyrajzi számát, f) a területhasználatának jogcímét, g) a piac nyitva tartási idejét.

17 A helyi termelői piac üzemeltetője
napi nyilvántartást vezet a piacon árusító kistermelő a) nevéről és címéről, b) gazdasága, illetve a termelés és előállítás helyéről, c) regisztrációs számáról, és d) által árusított termékekről amelyet köteles 60 napig megőrizni és az ellenőrző hatóság kérésére bemutatni.

18 . Körbe kerített Heti 3-szor maximum Kő, vízöblítéses WC
Napi és más Piacok Helyi termelői piac TERV Körbe kerített Kő, vízöblítéses WC Fertőtleníthető, szilárd aljzat Hulladék tisztító, fertőtlenítő hely szennyvíz csatorna, tároló Gombavizsgáló helyiség Heti 3-szor maximum Nem kell bekeríteni Higiénikus, akár mobil illemhely 100 m-en belül Szálló por és sár mentes Elszállítható hulladék, szennyvíz Gombavizsgálásra alkalmas hely Asztalon több termékféleség, de egymást nem szennyezhetik.

19 Helyes Higiéniai Gyakorlat (GHP) (Csarnai Erzsébet, Sztankovánszkiné Dr. Barta Gabriella, Szabadkai Andrea Értékesítési célból, a magánlakóházi szintű élelmiszer-előállítókra vonatkozóan, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet, III. fejezet alapján. vidéki élet jellemzői kézműves élelmiszer előállítás hagyományai kulturális örökségünk része hagyomány által már bizonyított, rugalmas módszerek, feltételek jövedelem kiegészítés, önfoglalkoztatás, munkahely turizmus szolgáltatás

20 JOGSEGÉLY Létrehozunk az oldalunkon egy jogsegély gombot. Ezt megnyitva, olvashatóak: Hatósági állásfoglalások, Esettanulmányok, Jogszabályok, újabb módosító javaslatok. 2011-ben Új kiadvány: Kisokos kistermelőknek, rendezvény szervezőknek

21 ÚSZT, Nemzeti Vidékstratégia 2020 Darányi Ignác Terv
„Egészséges helyi termékeket a közétkeztetésbe” program Helyi termék, helyi piac, közvetlen értékesítési program. Új Széchenyi terv/ Gyógyító Magyarország

22 Közbeszerzési Törvény -kivétel
243§. g) a hideg élelmiszer és fõzési alapanyag, friss, illetve feldolgozott zöldség és gyümölcs, tej és tejtermék, gabonafélék, méz, tojás, kertészeti növény beszerzésére;

23 “Svájci és magyar alulról szerveződő civil szervezetek szövetsége az autonóm helyi gazdaságfejlesztés támogatására” KÖZÉTKEZTETÉSI KÖZBESZERZÉSI KISOKOS!

24 MNVH 2012 Regisztráció: www.mnvh.eu Elnök: Dr. Csatári Bálint;
A cél: a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása, a gyakorlat- orientált térségközi és nemzetközi kapcsolatok kiépítése, a magyar nemzeti érdekek és értékek európai képviselete a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése által. Regisztráció: Elnök: Dr. Csatári Bálint; Főtitkár: Dr Mezőszentgyörgyi Dávid Elnökség (ÚMVP mentén): 1. tengely: Kesjár Kamilla, AGRYA, és ifj. Hubai Imre, MAGOSZ 2. tengely: Dr. Podmanicky László, SZIE; 3. tengely: Szabadkai Andrea, Dr. Tóth Albert, tájkutató, főiskolai tanár, Krizsán András, Falufejlesztési Társaság, Dr. Ónódi Gábor, SZIE; Kovács István, Pannon Helyi Termék Klaszter; Szabó Gellért, Faluszövetség 4. tengely: Páliné Keller Csilla, Alpokalja-Ikvamente LEADER ; Fejes István, Sárvíz Helyi Közösség LEADER, Magyar Teleház Szövetség elnöke.

25 MNVH III. szakosztályi programok, tervek
Szellemi Kulturális Örökség UNESCO Jegyzékbe bekerülésének MNVH segítése (2011: Sárköz népművészeti hagyománya) Közösségi tanulókert hálózat a tájfajtáink megőrzéséért, a közösségi tudás átadásáért, a közösségi tevékenységek újjáélesztéséért Tápiószelei Növényi Diverzitás Központ - Országjáró Körút Helyi Termelői Piac: fogalom és életszerűség. Népi kismesterségek, kézművesség helye és szerepe a vidékgazdaságban. Közösségi értékesítés, gazdabolt, gazdapolc. Élelmiszer önrendelkezés és a háztáji szükségessége. Népi gyógyítás – gyógynövény-ismereti örökségünk és az EU szabályok. (Május 19 v. 20 HAMILBA) Turizmus és a hagyományaink, vidék értékei KALÁKA és az Önkéntesség a hálózati megoldások során A vidék önfenntartó és önellátó képességének erősítését szolgáló programelemek Hungarikumaink A szakosztály téma-specifikus programok…

26 KÖSZÖNJÜK! . Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület,
MNVH elnökség tag 30/


Letölteni ppt "Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken."

Hasonló előadás


Google Hirdetések