Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYAKÖNYVI SZAKVIZSGA TANFOLYAM 2011 Összeállította: Piros Zsuzsanna

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYAKÖNYVI SZAKVIZSGA TANFOLYAM 2011 Összeállította: Piros Zsuzsanna"— Előadás másolata:

1 ANYAKÖNYVI SZAKVIZSGA TANFOLYAM 2011 Összeállította: Piros Zsuzsanna
NÉVVISELÉS SZÜLETÉSI NÉV: CSALÁDI NÉV, UTÓNÉV DOKTORI CÍM NEMZETISÉGI NÉVVISELÉS HÁZASSÁGI NÉV ANYAKÖNYVI SZAKVIZSGA TANFOLYAM 2011 Összeállította: Piros Zsuzsanna

2 Születési név Az a név, amely az érintett személyt a születési anyakönyvi bejegyzése szerint aktuálisan megilleti. Családi névből és utónévből áll. Bizonyos kivételes esetektől eltekintve a magyar állampolgár családi neve maximum két tagból állhat, melyet kötőjellel kell összekötni. Magyar állampolgár részére maximum két utónevet lehet anyakönyvezni. Kivétel: nemzetiségiek, valamint az Nmjt. alapján.

3 Születési név 1. Apa - Vad Anya – Kő Vad Vad-Kő Kő-Vad

4 Anya – Vad Tiborné, Vadné Kő Rita, Vad Rita
Születési név 2. Apa – Vad Tibor Anya – Vad Tiborné, Vadné Kő Rita, Vad Rita Gyerek családi neve: Vad

5 Születési név 3. Apa – Vad Tibor Anya – Vad-Kő Rita
Gyerek családi neve: Vad Vad-Kő

6 Születési név 4. Apa – Vad-Kő Tibor Anya – Vad-Kő Rita
Gyerek családi neve: Vad-Kő

7 Születési név 5. Apa – Vad-Kő Tibor Anya – Kő Rita
Gyerek családi neve: Vad-Kő

8 Születési név 6. Apa - Kő Anya – Kő Gyerek családi neve:

9 Születési név apai elismerő nyilatkozat megtétele esetén
Apa: Kiss Anya: Tóth Éva szül.: Őri Gyerek neve: Kiss Tóth Kiss-Tóth Tóth-Kiss (nem lehet Őri, csak ha az anya előbb módosít!)

10 Születési név apai elismerő nyilatkozat megtétele esetén
Apa: Kiss Anya: Tóth Jenőné szül.: Őri vagy Tóthné Őri Éva Gyerek neve: Kiss Őri Kiss-Őri Őri-Kiss (nem lehet Tóth, csak ha az anya előbb módosít Tóth Évára)

11 Születési név apai elismerő nyilatkozat megtétele esetén
Apa: Kiss Tibor szül. Nagy Anya: Tóth Éva szül.: Őri Gyerek neve: Kiss Tóth Kiss-Tóth Tóth-Kiss (nem lehet Nagy vagy Őri, csak házassági névmódosítás után)

12 UTÓNÉV Amennyiben mindkét szülő magyar állampolgár, magyar nemzetiségű és a gyermek Magyarországon született, csak az MTA Nyelvtudományi Intézete által összeállított utónévjegyzékből kaphat utónevet (kivétel: ha az Nmjt.-t kell alkalmazni). Ha a választott név nem szerepel a névjegyzékben, szakértői véleményt kell kérni. A Nyelvtudományi Intézeten belül működő Utónév Bizottság hozza a döntést, mely hetente ülésezik.

13 Utónév Anyakönyvezni egy vagy két utónevet lehet At. 27/A. § (3)
Elhalt személy utóneve Jellemzők: → nemnek megfelelő utónév → utónévkönyv: január 1. → „utónevet nem kapott” → utónév rovat: „még nincs megállapítva” → nem magyar állampolgár utóneve

14 UTÓNÉVJEGYZÉK Magyar Utónévkönyv A lista itt található: www.nytud.hu.
Havonta frissítik.

15 NÉHÁNY SZAKVÉLEMÉNY engedélyezett női engedélyezett férfi
elutasított női elutasított férfi ZETA AGABA BABI ALESSANDRO LUCINDA NIMÁI EKATERINA BANDI FRANNI CSOBAJD FENTEGRA DENNIS HAJNI DALTON LILIKATA ENRIQUE HANA GUIDÓ NANCY JESPER ILANG HARSÁNY SONIA MARIHUANA KÁRISZ IMANT SZIPORKA NIKÓ KITÁNA LORENZÓ  GÉSA PETYA MEGÁN MAX  KRISNAKUMÁRI RICCARDO MEGGI MOHAMED BÓBITA  RICÓ MIRA OLEG TONI MORÉNA RONALDÓ  DENIEL TÁMÁR RÚBEN CSINKÓ KÉREN SIRÁLY NELSON  TRINITI NELZON  KRISNAKUMÁR  VANILLA  DENZEL  RUSSEL ZARINA  JÁBIN

16 MAGYAROSZÁGON HONOS KISEBBSÉGEK UTÓNÉV VISELÉSÉNEK SZABÁLYAI
MAGYARORSZÁGI NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK UTÓNÉVKÖNYVE NÉMET KISEBBSÉGI UTÓNÉVKÖNYV AMENNYIBEN A KÉRT UTÓNÉV NEM SZEREPEL, SZAKVÉLEMÉNY KÉRÉSE AZ ÉRINTETT ORSZÁGOS KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATTÓL

17 Magyarországon honos kisebbségek:
bolgár cigány görög horvát lengyel német örmény román ruszin szerb szlovák szlovén ukrán

18 Kisebbségi névviselés – családi név
FÉRFI POPOV SIKORSKI PAPADIMITRISZ KISS NŐI POPOVA SIKORSKA PAPADIMITROU KISSOVÁ

19 Feleség az alábbi nevek közül választhat:
Házassági név 1. Férj neve: Szabó János született Ó János Feleség neve: Kiss Éva született Varga Éva Feleség az alábbi nevek közül választhat: Kiss Éva Szabó Éva Szabóné Kiss Éva Szabó Jánosné Szabó Jánosné Kiss Éva Kiss-Szabó Éva Szabó-Kiss Éva

20 Feleség az alábbi neveket nem választhatja:
Házassági név 2. Férj neve: Szabó János született Ó János Feleség neve: Kiss Éva született Varga Éva Feleség az alábbi neveket nem választhatja: Varga Éva Szabóné Varga Éva Szabó Jánosné Varga Éva Varga-Szabó Éva Szabó-Varga Éva (Ezekhez a névviselési formákhoz előbb módosítani kell a házassági nevét Kiss Éváról Varga Évára) 6. Ó Éva, Óné Kiss Éva, Ó Jánosné, Ó-Kiss, Kiss-Ó Éva (ehhez a leendő férjnek kell módosítania előbb a házassági nevét)

21 Házassági névviselés története 1. 1895-1952
A korabeli szabályozás szerint a férjes, özvegy, vagy a volt férj nevének viselésére jogosított elvált nők a férj családi és utónevének – né toldatos formáját viselhették. Ez az útmutatás vonatkozott az anyakönyvezésre és az anyakönyvi okiratok kiállítására egyaránt, kivéve, ha a bejegyzésben a saját (akkori szóhasználattal „hajadoni”) név anyakönyvezése volt az előírás, pl. születési anyakönyvben a gyermek anyjaként. A leírtak alapján az említett időszakban keletkezett házassági bejegyzésekről kiállított anyakönyvi kivonatok „A feleség családi és utóneve a házasságkötés után” rovatába a feleség nevét a fenti módon kell beírni. (Kivétel adódhat abból, hogy a Csjt. megalkotásával olyan rendelkezés született, amely szerint a feleség a Csjt. hatálybalépése előtt kötött házassága esetén is jogosult a házasság tartama alatt kizárólag a maga nevét viselni, ha az erre irányuló szándékát június 30 napjáig annál az anyakönyvvezetőnél bejelentette, akinél a születési bejegyzését tartalmazó anyakönyv volt. Hasonló szabályozás és határidő vonatkozott annak az özvegy nőnek a névviselésére, akinek férje a Csjt. hatálybalépése előtt halt meg. Kétség esetén tehát a házasságkötés, illetve a házasság megszűnése utáni név megállapításához az érintett születését nyilvántartó anyakönyvezető segítségét kell kérni.)

22 Házassági névviselés története 2. 1953-1963
A jogszabály egyértelműen lehetővé tette a feleségnek a házasságkötés után a leánykori (születési) nevének kizárólagos viselését is. Fontos rendelkezés volt emellett, hogy a házassági bejegyzésben szerepelt a feleség házasságkötés utáni neve, továbbá nőknél a születési anyakönyvekben utólagos bejegyzésként feltüntetésre került a házasságkötés ill. a házasság megszűnése utáni névváltozás. Hasonló esetben tehát a nők házassági nevének megállapítása, az anyakönyvi kivonat kiállítása nem jelenthet problémát.

23 Házassági névviselés története 3. 1964-1974
A férjes nők névviselésre vonatkozó szabályozás megegyezik az előző időszakkal. Az anyakönyvezés annyiban tér el, hogy a születési anyakönyvbe már nem kellett bejegyezni a házasságkötéssel felvett házassági nevet.

24 Házassági névviselés története 4. 1974-2004
A Csjt július 1-jétől hatályos szövege szerint, a 26.§ (1) bekezdése értelmében a menyasszony a házasság megkötése előtt tett nyilatkozatával a ma ismeretes, ott feltüntetett névviselési formák közül választhat. Ezt követően – a házasság fennállása alatt – ettől eltérő név viselése csak BM engedély alapján lehetséges. (A házasság megszűnése után egy alkalommal anyakönyvvezető, második alkalommal már ismét a BM engedélyezte.) Az július 1. után megszűnt házasságok esetén a volt feleség ( mind az elvált, mind az özvegy nő) korlátlan időn belül, egy alkalommal az anyakönyvvezetőnek bejelentheti, hogy a házasság fennállása alatt viselt nevétől el kíván térni ( azzal a korlátozással, hogy „-né” toldatos formát nem választhat, aki férje nevét a házasság fennállása alatt sem viselte vagy a bíróság annak viselésétől eltiltotta). (Átmeneti rendelkezés volt: Az június 1. előtt kötött, illetve felbontott házasság alapján a feleség (volt feleség) az ezen időponttól számított 6 hónapon belül (vagyis január 1-ig) bejelentést tehetett a házasságkötés szerint illetékes anyakönyvvezetőhöz és megjelölhette, hogy az eddigi névviselése helyett a Csjt. 26.§ (1) bekezdésében meghatározottak közül melyiket választja. Ezen határidő eltelte után a névviselés megváltoztatásának csak a Csjt. 26.§ (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint és csak belügyminiszteri engedéllyel volt helye december 31-ig..)

25 Házassági névviselés története 5. 2004-től
2004. január 1-től a férfiak is viselnek házassági nevet. A nők részére a meglévők mellé újfajta névviselési forma a két fél családi nevéből képzett kettős házassági név. A házassági névviselési forma megváltoztatására irányuló eljárásra a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető az illetékes (2002. december 15-től.). Az eljárás illetéke 5000 forint.

26 Doktori cím Az anyakönyvbe az adott anyakönyvi esemény időpontjában már meglévő doktori cím jegyezhető be. Születési anyakönyv » szülőké Házassági anyakönyv » férj, feleség, továbbá szüleiké Halotti anyakönyv » elhalt, elhalt szüleinek és házastársának, bejegyzett élettársának doktori címe Kizárólag dr. formában jegyezhető be. Phd., med. univ., stb. nem jegyezhető be.

27 Doktori cím viselése 1. (férj dr.)
dr. Tóth Béla és Ujj Éva dr. Tóth Béláné dr. Tóth Béláné Ujj Éva dr. Tóthné Ujj Éva Tóth Éva Tóth-Ujj Éva Ujj-Tóth Éva

28 Doktori cím viselése 2. (feleség dr.)
Tóth Béla és dr. Ujj Éva Tóth Béláné dr. Tóth Béláné dr. Ujj Éva Tóthné dr. Ujj Éva dr. Tóth Éva dr. Tóth-Ujj Éva dr. Ujj-Tóth Éva

29 Doktori cím viselése 3. (feleség és férj is dr.)
dr.Tóth Béla és dr. Ujj Éva dr. Tóth Béláné dr. dr. Tóth Béláné dr. Ujj Éva dr. Tóthné dr. Ujj Éva dr. Tóth Éva dr. Tóth-Ujj Éva dr. Ujj-Tóth Éva

30 Doktori cím viselése 4. (feleség dr.)
Tóth Béla és dr. Ujj Éva Tóth Béla Tóth-Ujj Béla Ujj-Tóth Béla Ujj Béla


Letölteni ppt "ANYAKÖNYVI SZAKVIZSGA TANFOLYAM 2011 Összeállította: Piros Zsuzsanna"

Hasonló előadás


Google Hirdetések