Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

weboldal: Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "weboldal: Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ."— Előadás másolata:

1

2 weboldal: http://www.mie.ehc.hu Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ WORK HYPOTHESES TO REALIZE THE LETTER BUILDER WRITING Fodor Dezső MIE Modern Informatika és Elektronika Fejlesztési, Szolgáltatási és Kereskedelmi Kft.

3 Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5 1 mp érzékenységi idővel: aeöp1

4 Mi lehet a sebesség? Hasonlítsuk össze a zenével. A hangszereken is a kéz, az ujjak végzik az akciót. Döntő a pozicionálás! A hangzások időtartamának állandó alapja a tempó: ez adja meg a percenkénti hangzást. Többnyire szóban írják elő, de manapság gyakran számszerűen is megadják a BPM-et. (Bit Per Minutes - metronóm ütés percenként) 130 BPM eléggé gyors, de nem extrém tempó. A percenkénti hangzásból következik az egész hangzás időtartama. Nagy az előadói szabadság, de az is alkotó tényező. A hangzások időtartama az egész és annak tört hányadai: akár 1/64 része lehet a kéznek a hangszeren végzett egyetlen akciója hatására. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Tempó) További következtetést csak megvalósítás és széleskörű használat alapján lehet levonni.

5

6

7 Mit kellene megoldani a szövegbevitelnél? NINCSENEK megoldva az alábbiak: • az elégséges funkciókészlet mobil eszközökön • a biztos válasz az akciókra érintőképernyőn • a megosztható figyelem szövegbevitelkor (mint beszélgetés autóvezetéskor) A háttér Péreli Zsuzsa nagyméretű gobelinjének oldalirányban zsugorított képe

8 Megoldás: Háromszintű kiválasztási fa csak EGYSZERŰ akciókkal!!! életfa Nem tapintunk, SIMÍTUNK a fa törzsénél kezdve Az értelmezési tartomány TÚLNYOMÓ hányadábAN legyen BIZTOS a válasz Csak JELENTÉKTELEN hányadábAN lehet BIZONYTALAN EGYETLEN DIMENZIÓ változása is elég az akcióhoz sejtés A háttér egy nemezmunkával készült faliszőnyeg képe a 2008-as mesterségek ünnepén

9 • A kiválasztási fa mindegyik levele a százegynéhány billentyűleütés egyike. • Az első elágazás 6., 7. és 8. pozícióiból elérhetők az ábécé betűi. • Az "m" betű a 7.7.7., a "b" betű a 7.7.4., a "p" betű a 7.7.8. pozíciók egymásutáni kiválasztásával ("leérzésével") adható be. • Az "m", "b", "p"-ből álló hárombetűs "ábécé" megérezteti a kezelővel a betűépítés élményét. • Az élmény kurzív, azaz folyamatos áttűnésekkel épülnek föl a betűk.

10 Másképpen is megfogalmazva: Könnyebb leírni egy betűt három mozdulattal, mint a képernyőn egyetlen érintéssel! Hogyan? Miért? Egy mozdulat nagyon egyszerű. Csak egy izomhúzás. Majdnem erőtlen, mérték nélküli és irányítatlan. A célt nem hibázhatjuk el. Csak szikrája a szándéknak. És utána azonnal ellenőrizni tudjuk a következményeit, mert a válaszoló kijelzésváltozás gyors, azaz valós idejű és megbízható. Pontosan úgy, mint amikor a mozdulat része egy mozgásnak, amely egy helyre irányul, hogy azt megtapintsa. Vagy amikor a ceruzával teszünk egy mozdulatot, miközben a kézzel írott betű alakját rajzoljuk több mozdulattal. És a mozdulatot ki tudjuk javítani a következővel, mielőtt az esetleg elhibázott kódolás befejeződne. sejtés

11 Olyan kísérletet definiálok, amely méri a betűépítő írás folyamatos végzése mellett a felhasználó figyelmének fennmaradó kapacitását.

12 A következő kísérletben a felhasználó a hibaarányok méréséhez elegendő hosszúságú sorozatban adja be a betűket egyrészt a betűépítő írással, másrészt az összehasonlítandó más módokon.

13 További kísérlettel igazolható, hogy a betűépítő írás jól betanulható. Ezen azt értjük, hogy föl tudjuk építeni a közbülső lépések ellenőrzése nélkül is a feladatként kitűzött betűt, hasonlóan azzal, hogy pl. a "vakon" billentyűzéskor a kezünk mozgásának közbülső ellenőrzése nélkül is eltaláljuk a leütni kívánt billentyűt.

14 Külön kísérlet igazolhatja azt, hogy a hibaarányt mérő megszakítás nélküli sorozatok hosszúságának a növelése kevésbé növeli a hibaarányt ezzel a szövegbeadással, mint más módszerrel, azaz ez kevésbé fárasztó.

15

16 Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5 1 mp érzékenységi idővel: aeöp1

17 Kering ő és rock A betűépítés üteme

18 Minden harmadik ütem végére fölépíthetünk egy betűt VAGY

19 Minden három ütem, egy betű fölépítése után negyedik ütemben alaphelyzetbe lépünk

20 Legyen az élmény élvezet • Másban is gyönyörködhessünk • Teljesüljön biztosan a vágy • Kicsit gyorsabban könnyedén • Tartós legyen az öröm

21 Köszönöm figyelmüket! A siker Nektek lesz köszönhető. (Déry Tibor a "Popfesztivál" musical bemutatója előtt)

22 http://www.mie.ehc.hu Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ WORK HYPOTHESES TO REALIZE THE LETTER BUILDER WRITING Fodor Dezső MIE Modern Informatika és Elektronika Fejlesztési, Szolgáltatási és Kereskedelmi Kft.

23

24 Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp51 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5

25


Letölteni ppt "weboldal: Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések