Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lehetséges- e „hálózati haszon” - haszonáldozat nélkül…?!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lehetséges- e „hálózati haszon” - haszonáldozat nélkül…?!"— Előadás másolata:

1 Lehetséges- e „hálózati haszon” - haszonáldozat nélkül…?!
Szabóné Fenyvesi Éva MÜTF

2 A gazdasági döntések helyes ill
A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk, ez egyúttal egy másik lehetőség feladásával, arról való lemondással jár együtt, vagyis HASZONÁLDOZAT keletkezik.

3 Haszonáldozat Haszon Egyéni szinten Szervezeti szinten

4 Haszonáldozat Haszon Egyéni szinten Szervezeti szinten
Monopolhelyzet elvesztése Kudarc Kényszer a proaktivitásra Tudásmegosztás időigénye Elfelejtik a tudásforrását

5 Haszonáldozat Haszon Egyéni szinten Szervezeti szinten
Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudás Kudarc IT infrastruktúra megteremtése Kényszer a proaktivitásra Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye

6 Haszonáldozat Haszon Egyéni szinten Szervezeti szinten
Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudás Tudás bővülése Kudarc IT infrastruktúra megteremtése Anyagi elismerés Kényszer a proaktivitásra Nem anyagi elismerés Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Kapcsolatok bővülése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye Részvétel jól eső tudata Alkotóképesség ébrentartása

7 Haszonáldozat Haszon Egyéni szinten Szervezeti szinten
Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudás Tudás bővülése Kudarc IT infrastruktúra megteremtése Anyagi elismerés Versenyelőny Kényszer a proaktivitásra Nem anyagi elismerés Szinergia Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Kapcsolatok bővülése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye Részvétel jól eső tudata Kevesebb igény külső tudásforrásra Alkotóképesség ébrentartása Megújulási képesség

8 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés.

9 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése)

10 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége.

11 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő.

12 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő. A nagyobb piaci térhódítás nagyobb bevételt biztosít.

13 Haszonáldozat Haszon Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő. A nagyobb piaci térhódítás nagyobb bevételt biztosít. A közös beszerzések lehetővé teszik a nagyobb mennyiségben történő beszerzést, árengedményekhez jutás.

14 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése.

15 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez.

16 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás.

17 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása,

18 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok

19 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat.

20 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása. Egyenrangú kapcsolatok. A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat. Szervezetek közötti bizalom javulása.

21 Haszonáldozat Haszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat. Szervezetek közötti bizalom javulása ?

22 Közös cél EGYÜTTMŰKÖDÉS

23 Közös cél EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom

24 Az emberek iránt érzett bizalom mértéke (%).
(Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007.)

25 Közös cél EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció

26 Közös cél Motivációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció

27 Kockázat-kifizetődés-cél
viszonya Közös cél Motivációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció

28 Kockázat-kifizetődés-cél
viszonya Közös cél Motivációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció Egyéni és csoportnormák

29 Kockázat-kifizetődés-cél
viszonya Közös cél Motivációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció Egyéni és csoportnormák

30 Kockázat-kifizetődés-cél
viszonya Közös cél Motivációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Bizalom Kommunikáció Egyéni és csoportnormák

31 Köszönöm a figyelmet!

32 Köszönöm a figyelmet!

33

34 (Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007.)
Az ösztönös és az érdekalapú kooperáció elterjedtsége négy régióban (%). (Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007.)


Letölteni ppt "Lehetséges- e „hálózati haszon” - haszonáldozat nélkül…?!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések