Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk,"— Előadás másolata:

1

2 A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk, ez egyúttal egy másik lehetőség feladásával, arról való lemondással jár együtt, vagyis HASZONÁLDOZAT keletkezik A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk, ez egyúttal egy másik lehetőség feladásával, arról való lemondással jár együtt, vagyis HASZONÁLDOZAT keletkezik.

3 HaszonáldozatHaszon Egyéni szinten Szervezeti szinten Egyéni szinten Szervezeti szinten

4 HaszonáldozatHaszon Egyéni szinten Szervezeti szinten Egyéni szinten Szervezeti szinten Monopolhelyzet elvesztése Kudarc Kényszer a proaktivitásra Tudásmegosztás időigénye Elfelejtik a tudásforrását

5 HaszonáldozatHaszon Egyéni szinten Szervezeti szinten Egyéni szinten Szervezeti szinten Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudás Kudarc IT infrastruktúra megteremtése Kényszer a proaktivitásra Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye

6 HaszonáldozatHaszon Egyéni szinten Szervezeti szinten Egyéni szinten Szervezeti szinten Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudás Tudás bővülése KudarcIT infrastruktúra megteremtése Anyagi elismerés Kényszer a proaktivitásra Nem anyagi elismerés Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Kapcsolatok bővülése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye Részvétel jól eső tudata Alkotóképesség ébrentartása

7 HaszonáldozatHaszon Egyéni szinten Szervezeti szinten Egyéni szinten Szervezeti szinten Monopolhelyzet elvesztése „Elvitt” tudásTudás bővülése KudarcIT infrastruktúra megteremtése Anyagi elismerésVersenyelőny Kényszer a proaktivitásra Nem anyagi elismerésSzinergia Tudásmegosztás időigénye Nem megfelelő tudás elterjesztése Kapcsolatok bővülése Elfelejtik a tudásforrását A tudásmegosztás idő és erőforrás igénye Részvétel jól eső tudata Kevesebb igény külső tudásforrásra Alkotóképesség ébrentartása Megújulási képesség

8 HaszonáldozatHaszon. Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés.

9 HaszonáldozatHaszon Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése)

10 HaszonáldozatHaszon. Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége.

11 HaszonáldozatHaszon. Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő.

12 HaszonáldozatHaszon. Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő. A nagyobb piaci térhódítás nagyobb bevételt biztosít.

13 HaszonáldozatHaszon. Az erőforrások többszörözésével finanszírozhatóvá válnak olyan fejlesztések, amelyeket külön-külön nem tudnánk megfizetni. Hitelekhez való könnyebb hozzáférés. Költségcsökkentés és költségmegosztás. (egy termékre eső költségek csökkenése) Komplex termékek, szolgáltatáscsomagok kifejlesztésének lehetősége. A komplexebb szolgáltatás növeli a vevők számát, nő a piaci vonzerő. A nagyobb piaci térhódítás nagyobb bevételt biztosít. A közös beszerzések lehetővé teszik a nagyobb mennyiségben történő beszerzést, árengedményekhez jutás.

14 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése.

15 HaszonáldozatHaszon Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez.

16 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás.

17 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása,

18 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok

19 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat.

20 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása. Egyenrangú kapcsolatok. A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat. Szervezetek közötti bizalom javulása.

21 HaszonáldozatHaszon Külső- és belső kapcsolatok bővülése, minőségük javulása. A környezet jobb megismerése. Rugalmasabb alkalmazkodás a változó körülményekhez. Szinergiahatás. Terméket differenciálás, tevékenységek diverzifikálása, Egyenrangú kapcsolatok A résztvevők úgy sokszorozzák meg hatékonyságukat, hogy közben megőrzik önállóságukat. Szervezetek közötti bizalom javulása ?

22 Közös cél

23 Bizalom

24 Az emberek iránt érzett bizalom mértéke (%). (Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007.)

25 Kommunikáció Közös cél Bizalom

26 Kommunikáció Motivációk Bizalom

27 Kommunikáció Kockázat-kifizetődés-célviszonyaMotivációk Bizalom

28 Kommunikáció Motivációk Egyéni és csoportnormák Közös cél Kockázat-kifizetődés-célviszonyaBizalom

29 Kommunikáció Motivációk Egyéni és csoportnormák Közös cél Kockázat-kifizetődés-célviszonyaBizalom

30 Kommunikáció Motivációk Egyéni és csoportnormák Közös cél Kockázat-kifizetődés-célviszonyaBizalom

31

32

33

34 Az ösztönös és az érdekalapú kooperáció elterjedtsége négy régióban (%). (Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007.)


Letölteni ppt "A gazdasági döntések helyes ill. helytelen volta nem ítélhető meg a HASZONÁLDOZAT figyelembevétele nélkül. Amikor egy adott megoldás mellett döntünk,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések