Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kincs projekt. „ Bárhol is vagyunk, a világ telis- tele végtelenül apró és finom jelekkel, melyek csak arra várnak, hogy eligazíthassanak minket. Ahhoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kincs projekt. „ Bárhol is vagyunk, a világ telis- tele végtelenül apró és finom jelekkel, melyek csak arra várnak, hogy eligazíthassanak minket. Ahhoz."— Előadás másolata:

1 Kincs projekt

2 „ Bárhol is vagyunk, a világ telis- tele végtelenül apró és finom jelekkel, melyek csak arra várnak, hogy eligazíthassanak minket. Ahhoz azonban, hogy értsük őket, meg kell tanulni a jelolvasás művészetét” (Paul Shepard)

3 „Kincskereső” projekt ► A Questing nevezetű kincskereső környezeti nevelési módszer lényege  a lakóhelyünk rejtett természeti és kulturális értékeit felfedezve  ahhoz egy kalandos „kincskeresés" során  minél több felfedezőt elvezessünk, úgy hogy ők is részesei legyenek a felfedezésnek.

4 A kincskeresés története ► 1854 James Parrov a közeli mocsárba, tőzeg párkány alá üvegbe rejtette a névjegyét ► 1908 – ban már 1741 aláírást tartalmazott a füzetke ► az üveget bádog dobozra cserélték és képeslapokat is elrejtettek benne, innen kapta a nevét „Lattenboxing”, azaz levelesládázás ► 1938-tól több helyen jelentek meg a levelesládák, majd valaki térképet rajzolt az első 15 levelesládához ► a füzetek mellett a ládákban megjelentek az egyedi bélyegzők ► 1987 – ben került az ötlet az USA-ba ► 2007-ben eljutott Magyarországra, (Pisztrángkör, Fűzfa Zoltán)

5 A „Kincskeresés” egy kreatív és inspiratív módszer, melyet a környezeti nevelésen túl akár a helytörté net, földrajz tanulmányokhoz is nagyszerűen illeszthetnek pedagógusok és a szabadidő hasznos eltöltésére vállalkozó szülők, családok, vagy éppen baráti társaságok. A „Kincskeresés” a település és környékét alapos megfigyelésen keresztül nagyon izgalmas és élvezetes módon mutatja be a résztvevőknek.

6 Kincskeresés rendszertana „A” kategória – a kincskeresések fő típusai A-1 egyszerű „feladványtól feladványig” típus A-2 ravasz „feladványtól feladványig” típus A-3 betűvadász A-4 számvadász A-5 iránytű használatra épülő kincskeresések A-6 vizuális részleteken alapulók

7 „ B” kategória – térkép és feladvány kapcsolata szerint B-1 teljes térkép- és feladványkészlet B-2 feladvány helyét meghatározó térkép B-3 kincstérkép B-4 térkép nélkül B-5 feladvány nélkül B-6 a feladványokat a terepen helyezik el B-6 „új hajtások” „kakukkfiókák” és egyéb változatok

8 „ C” kategória – téma, illetve szándék szerint C-1 egy helyre vagy megközelítésre összpontosító kincskeresések C-1/a kószálás C-1/b különleges végcél C-1/c különleges útvonal C-1/d különleges módon/eszközzel megközelíthetők C-2 történeten alapuló kincskeresések C-2/a kultúrtörténet C-2/b természettörténet C-2/c helyi hősök és hősnők C-2/d szezonális vagy rövidtávú kincskeresések C-2/e küldetést teljesítő kincskeresések

9 A kincskeresés megtanít ► figyelni ► megfigyelni ► kutatni ► interjút készíteni ► fogalmazni ► verselni ► térképezni ► csoportban dolgozni ► kíváncsi gyereknek maradni

10 Mindenkinek jó kincskeresést kívánok Köszönöm figyelmüket Adorján Rita


Letölteni ppt "Kincs projekt. „ Bárhol is vagyunk, a világ telis- tele végtelenül apró és finom jelekkel, melyek csak arra várnak, hogy eligazíthassanak minket. Ahhoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések