Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Művelődésgazdaságtan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Művelődésgazdaságtan"— Előadás másolata:

1 Művelődésgazdaságtan
1. előadás Szomor Tamás

2 Technikai tudnivalók A tanóra időpontjai:
február 15. kedd (4 óra) utána kéthetenként Összesen: 30 óra - Követelmény: lásd külön

3 Követelmények - teszt Az írásbeli teszt feladattípusai: fogalommeghatározás, feleletválasztás, igaz-hamis – mintát megoldunk 5. alkalommal – április 19-én vagy 26-án írjuk (még találkozunk utána, hogy lehessen javítani vagy pótolni!!!) 2 csoport Pótlás, javítás utolsó alkalommal (időpont: május 3. vagy 10. !!!)

4 Követelmények - házi Terjedelme: 5. o.
Témája: Pályázat egy vállalkozás támogatására vagy üzleti terv-részlet egy vállalkozás létrehozására az alábbi területeken: művelődési házak, múzeumok, színházak, művészeti együttesek, könyv-, videó-, CD- és CD-ROM-kiadás, filmszínházak és filmforgalmazás, iskolai és iskolán kívüli felnőttoktatás, népfőiskolák, szórakoztató- és szabadidőipar

5 Követelmények – házi (folyt.)
Tartalma: Ötlet, tevékenység rövid leírása Pénzügyi rész elkészítéséhez felhasznált előzetes feltételezések Mekkora forrásra van szükség? Források felhasználásának ütemezése (cash-flow)

6 Követelmények – házi (folyt.)
Határidő: 5. alkalom, április 19-e vagy 26-a

7 Követelmények – házi (folyt.)
Értékelési szempontok: Külalak Szakszerűség Ötlet újszerűsége, társadalmi hasznossága A kért feladatot készítette –e? Határidő: 5 pont v. 0 Eladások szerepe: Mivel nincs kötelező irodalom, ezért az előadásokon elhangzottak számítanak kötelezően megtanulandónak.

8 Tervezett témák Ismétlés: Telephelyválasztás és üzleti tervezés

9 TELEPÍTÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
Beszerzési piacok hatása A telephely fizikai jellemzői Értékesítési piacok hatása (nem értékesítési helynél) Az értékesítési piacok hatása (értékesítési telephelynél) A kiválasztást befolyásoló helyi testületek, intézmények

10 T/1. FELADAT Milyen tényezőket venne figyelembe, ha egy könyvesboltot szeretne nyitni?

11 MEGOLDÁS Fizikai jellemzők, (helyiség nagysága, infrastruktúrája, esztétikussága stb.) Tömegközlekedési infrastruktúra, Népsűrűség Népesség kora, jövedelmi helyzete, iskolázottsága Közeli létesítmények jellege

12 A tervezés Jövőre vonatkozik. Folyamatos tevékenység. Tudatos tevékenység. Szinergia jellemzi. (Időben, elemeiben, szervezetileg.) A tervezés segít csökkenteni a kockázatot, bizonytalanságot!

13 Mi az üzleti terv? Az üzleti terv írásbeli összefoglaló arról, hogy a vállalkozó mit szeretne elérni a vállalkozásával és ennek eléréséhez hogyan kívánja különböző erőforrásait felhasználni.

14 Az üzleti terv célja A leendő vállalkozó vagy a vállalkozó a saját magának elkészített üzleti terv segítségével eldöntheti, érdemes-e belevágni egy új vállalkozásba. Az üzleti terv alapján külső partnerek – befektetők, bankárok -- is megítélhetik a vállalkozás életképességét, eldönthetik érdemes-e a vállalkozásba befektetni, érdemes-e a vállalkozásnak forrást nyújtani.

15 Az üzleti terv célja (folyt)
Az üzleti terv segít a vállalkozónak, hogy a vállalkozás működése során informálja a vállalkozót arról, hogy az elképzeléseket a gyakorlatban mennyire sikerült megvalósítania. Az üzleti terv az ellenőrzés, értékelés eszköze.

16 Az üzleti terv felépítése 1.
„Az alábbi séma megfelel az általános követelményeknek, de más szerkezeti vázzal szemben rendszerező, statikusabb szemléletű. 1.      Bevezető oldal 2.      Összefoglaló fejezet 3.      Az ágazat bemutatása 4.      A vállalkozás bemutatása 5.      Termelési/kereskedelmi foly. terve

17 Az üzleti terv felépítése 1. (folyt)
Marketingstratégia terve Szervezeti terv Kockázatok becslése Pénzügyi terv Függelék”

18 Az üzleti terv felépítése 2.
Saját célra készített terv: Alkalmas vagyok-e vállalkozónak? Üzleti ötlet Marketing-terv Pénzügyi terv

19 Az üzleti terv felépítése 3.
Következtetések: Nincs egységes felépítés Az üzleti terv felépítése függ az üzleti terv készítésének céljától A célok függvényében megadhatók általános sémák (lásd formanyomtatvány, saját cél)

20 Lásd www.mva.hu/programok/mihi/mihi_info.php
Formanyomtatvány Lásd

21 További alkalmazandó ismeretek
Formaválasztás szempontjai Szegmentálás és célpiac kiválasztása

22 Alapfogalmak Telephely, üzleti terv

23 Pénzügyi terv felépítése 1.
Saját célra készítendő üzleti terv esetén: Mekkora tőkére lesz szükségem? Mennyi lesz a várható eredmény? Mikor válok nyereségessé? Hogyan áramlik a pénz a vállalkozásban?

24 Pénzügyi terv felépítése 2.
Kívülállóknak készülő üzleti terv esetén: Nyitómérleg (zárómérleg) Eredménykimutatás Fedezeti pont számítás Pénzforgalmi kimutatás

25 Fontos! A pénzügyi terv adatai az üzleti terv többi részében leírtakból következnek. Többféle változatot célszerű készíteni, (pesszimista, realista, optimista változat) 1-3 évre célszerű általában a részletes tervet kidolgozni. Érdemes követni, aktualizálni az adatokat.

26 Cash-flow készítése Mi a cash-flow kimutatás?
Készpénz áramlás (bevételek és kiadások) követésére alkalmas Mi a célja? Lesz-e havonta elegendő készpénz a kiadások finanszírozására? Tudja-e a váll. vállalni az idegen forrás terheit?

27 KÉTFÉLE CÉL  KÉTFÉLE FELÉPÍTÉS!
Cash-flow felépítése KÉTFÉLE CÉL  KÉTFÉLE FELÉPÍTÉS!

28 A cash-flow összefüggései
A) Hó elején meglévő készpénz B) Bevételek (+) C) Kiadások (-) D) Havi eredmény (B – C) E) Hó végén meglévő készpénz (D+A) F) Következő havi nyitótétel (F= E)

29 FAGYIZÓ Tölcsér Kata egyéni vállalkozóként a nyári szezonban (májustól szeptember végéig) fagyizót szeretne üzemeltetni. Katának Ft készpénze van. Egy gombócot 70 forintért fog árulni. A piackutatás alapján májusban és szeptemberben havonta gombócot, nyáron gombócot tud eladni. Nyáron Ft egyéb bevétele is van havonta. Egy gombóc előállítására (fagyipor, tölcsér) 40 forint jut. A szállítás minden hónap végén történik, az értékesítés függvényében. Készpénzben kell fizetni. (A berendezést a beszállító biztosítja, cserébe azért, hogy tőle vásárol.)

30 FAGYIZÓ (folyt.) A helypénzt előre ki kell fizetni, a szezonra forintot. Egyéb költségek: havi Ft (villany, vízdíj hozzájárulás, TB). Mindig a következő hónap 12-ig kell befizetni a járulékot, a hozzájárulást a következő hónap második felében kell kiegyenlíteni. 1) Lesz-e likviditási problémája Katának? 2) Ha a szezonra tekintettel májusban megemelik a fagyipor árát, ezáltal egy gombóc előállítása 45 forintba fog kerülni, milyen következményekkel jár?

31 Követelmény: A pénzügyi terv felépítése A cash-flow összefüggései


Letölteni ppt "Művelődésgazdaságtan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések