Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Intelligens Iroda készítette: Németh Ádám 2007. 2 Az intelligencia fogalma „Az intelligencia fogalma alatt általában az érvelés, tervezés, problémamegoldás,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Intelligens Iroda készítette: Németh Ádám 2007. 2 Az intelligencia fogalma „Az intelligencia fogalma alatt általában az érvelés, tervezés, problémamegoldás,"— Előadás másolata:

1 Intelligens Iroda készítette: Németh Ádám 2007

2 2 Az intelligencia fogalma „Az intelligencia fogalma alatt általában az érvelés, tervezés, problémamegoldás, absztrakt gondolkodás, tanulás, valamint a gondolatok és nyelvek megértésének képességét értjük. Bár a szó hétköznapi értelmében bővebb jelentést is kaphat, a pszichológia nem tekinti azonosnak olyan sajátosságokkal, mint a kreativitás, személyiség, karakter vagy bölcsesség.” – wikipédia A szabad lexikon

3 3 Intelligens terek Az olyan tereket (szobákat, épületeket, hivatalokat) tekinthetjük intelligensnek, amelyekben elosztott és egymással kommunikáló érzékelők sokasága nem csak passzívan észleli a benne zajló eseményeket, hanem valamilyen szinten értelmezni is tudja azokat. Esetleg meg tudja tanulni a szokásos eseményeket, és meg tudja különböztetni a szokatlantól. Mindezt azért, hogy információ vagy fizikai segítség nyújtásával segítse a térben tartózkodó embereket, esetleg megvédje azokat a nem várt események okozta veszélyektől.

4 4 Intelligens terek 3 fő feladata  érzékelés  kiértékelés  beavatkozás (A legtöbb esetben helyesebb ezt tájékoztatásnak nevezni, mert azokban az esetekben, amikor nincs vészhelyzet, a végső döntést az embernek kell meghoznia.)

5 5 Paradigmaváltás a robottechnikában Az Intelligens terünket a „Mindenütt Jelenlévő Számítástechnikára” alapozzuk. Az ábra a számítástechnika harmadik paradigmájának megjelenését mutatja be a robottechnika területén.

6 6 Az Intelligens tér koncepciója  Legfontosabb alkotóeleme a DIND (Distributed Intelligent Network Device).  Ezekhez érzékelők és beavatkozó eszközök csatlakoznak.  A különböző int. érzékelő DIND eszközök önállóan és egymással együttműködve alkotják a teljes tér intelligenciáját.  Minden DIND egységnek három alapfunkciója van: érzékelés, feldolgozás és kommunikáció más szintekkel.

7 7 szolgáltatás érzékelő és működtető DIND hálózat együttműködés nyomkövetés fizikai szolgáltatás támogatás TÉR EMBER ÁGENS (ROBOT)

8 8 Intelligens épületek Intelligensnek azokat az épületeket nevezzük, amelyek használják az integrált épületüzemeltetési alkalmazások összességét. Az ilyen rendszerek teljes körű integrált megoldást biztosítanak:  a műszaki folyamatok,eljárások automatizálása,  pénzügyi, személyi adatok nyilvántartása,  illetve a környezet felügyelet terén.

9 9 Épületüzemeltetési alkalmazások 1. Szellőzés és klímatechnika 2. Áramellátás 3. Világítástechnika 4. Árnyékolástechnika 5. Biztonságtechnika (CCTV rendszer) 6. Életvédelmi és tűzjelző rendszerek

10 10 Szellőzés és klímatechnika A rendszer ktg. csökkentő szerepét a programozhatóság indokolja. Így például a rendszer automatikusan kikapcsolja a fűtést este, illetve hétvégén majd egy órával a munkakezdés előtt visszakapcsolja azt. A hőmérsékletet egy előre programozható szinten tartja és nem üzemelteti feleslegesen a klímarendszert. Figyelembe veszi a nap erejét és irányát és a ház különböző oldalain más-más erősséggel üzemelteti a klímát.

11 11 Áramellátás  Természetesen a rendszer használatával az áram mennyiségét is pontosabban ki lehet számolni, így az áramszolgáltatótól előre vásárolt kWh ára alacsonyabb,  ráadásul jóval hatékonyabb annak felhasználása,  a tervezéssel elkerülhetők a büntetéssel sújtott túlfogyasztások.

12 12 Világítástechnika A világítás szabályozásának egyik kulcskérdése a munkahely-orientált világítás, melynek nem csak egészségügyi szempontból, hanem vezérelhetőség, átalakíthatóság szempontjából is rengeteg előnye van. Az adaptív világításszabályozással egyes esetekben akár 75% világítási energia takarítható meg!

13 13 Árnyékolástechnika Az árnyékolástechnikának direkt hatása van költségcsökkentésre, hiszen a külső aktív árnyékolók, melyek követik a napsugarak dőlésszögét, már az épületen kívül elnyelik a nap erősségét, csökkentik a hűtés költségét.

14 14 Biztonságtechnika A belépési jogosultságok egy kártyával minden területre meghatározhatók, de akár a parkolás fizetése, vagy a vállalati étteremben történő vásárlás is megoldható velük. CCTV rendszernek a kialakításánál, beállítható akár a rendszámfelismerő rendszer, amivel csökkenthető az üzemeltetési személyzet.

15 15 Életvédelmi és tűzjelző rendszerek  szellőzők kinyitása,  menekülési útvonalak megnyitása, kivilágítása,  liftek leállítása,  ajtók kinyitása,  sprinklerek beindítása. A rendszer használatával pontosan lokalizálható a füst, tűz illetve betörés helye és ennek hatására programsorozatok indulnak el:

16 16 Egyéb területek  reflex üveget,  klímaterelőt,  érintőképernyő által vezérelt rendszert,  hőszivattyút, mely 100 méter mélyen a földben a 14 fokos talajvizet használ a hűtésre, fűtésre  és számos egyéb technikai újdonságot használnak fel az irodaházak, épületek, hogy költségeiket csökkentsék. Az előbbieken kívül szinte minden területen folyamatos a fejlesztés:

17 17 Miért éri meg az integrált rendszer? Az integrált rendszer beruházási költsége általában 25-30%-kal magasabb mint a hagyományos rendszeré, viszont akár 15%- kal is csökkentheti az üzemeltetési költséget és a beruházás akár 5-10 év alatt is megtérülhet a rendszer komplexitásától függően, mely bérleti időszaknak hosszú, de ingatlan-üzemeltetésénél relatív rövid időnek számít.

18 18 Intelligens épületek hazánkban  Festo irodaház  Duna Tower irodaház  DÉMÁSZ telephelyek  Roosevelt Irodaház  Kinnarps House  Audi (KNX/EIB)

19 Egy kis villanytan  (KNX/EIB bemutatása)

20 20 Konnex-EIB  nagy bonyolultságú feladatok megoldására alkalmas  biztonságosan kiszolgál egy nagyobb épületet is  számítógép nélkül üzemel  nem igényel specialistákat üzemeltetéséhez és tervezéséhez  könnyen beszerezhető  bekerülési ára piacképes  üzemben tartására megfelelő számú és képzettségű vállalkozó áll rendelkezésre  nem törekszik monopóliumra, nem zárja ki a piaci versenyt, szabadságot és biztonságot teremt az alkalmazónak a gyártók közötti választás lehetőségével

21 21 KNX/EIB - műszaki háttér A KNX/EIB rendszer, nevéből következtethetően is egy buszrendszert használ kommunikációra. Az információkat a teljes épületben egy elvileg egyetlen érpárból álló 24/29 V egyenáramú soros buszvezeték közvetíti az elemek között. A buszvezeték nagyobb épületeknél strukturálható, így tartományok, vonalak alakíthatók ki, amelyek a többi épületrészből csak a kívánt adatokat kapják meg, illetve oda csak az igényelt információkat adják.

22 22 KNX/EIB - érzékelők Az épület számára lényeges eseményeket érzékelők közvetítik a buszra. A rendszer érzékelőelemei önálló intelligenciával rendelkező elemek, amelyek az információ feldolgozása után szabványos táviratokat küldenek az előírt paraméterek szerint.

23 23 KNX/EIB - beavatkozók A végrehajtó elemek, azaz az aktorok az események által vezérelten elvégzik a tényleges beavatkozásokat. Ezek legtöbbször relék, amelyeket motorok vagy világítás kapcsolására használunk. Az aktorok, ugyanúgy, mint a szenzorok, intelligens elemek, amelyek a buszról érkező információkban rejlő feladatokat feldolgozás után előírt program szerint hajtják végre.

24 24 KNX/EIB – működési mód A rendszer eseményvezérelt. Ez azt jelenti, hogy az elemek állandó készenlétben állnak, de nincs információáramlás a buszon, ha nem történt esemény. Mivel az esemény észlelésével megbízott elem önmagán belül végzi a külvilág vizsgálatát, a busz, mint közvetítő közeg, nincs terhelve fölösleges információkkal.

25 25 KNX/EIB – egyéb jellemzők  Közvetlenül maximálisan kb. 12 000 darab elem kapcsolódhat,  a buszvezeték hossza egyik elemtől a másikig több száz méter lehet,  valamennyi elem EEPROM-ban őrzi a működésére vonatkozó programot,  az egyes elemek alkalmazói programjait a gyártó szintén szabványos formában készíti el, és több nyelvre lefordítva biztosítja,  az elemek rövidzárra nem érzékenyek.

26 26 KNX/EIB – költségek… A kényelmet, luxust és egyben biztonságot, rugalmasságot, távvezérlést és energiatakarékosságot szolgáló rendszer nem olcsó, de 10-20 ezer forint/m2 árból olyan szinten kiépíthető, hogy 10 év körüli megtérülési idővel a rendszer megszolgálja a befektetést. A rendszer szigetszerű megoldásokra nem javasolható, mert ott nem gazdaságos, de 30-40 feladat kombinált összekapcsolása esetén már árban és tudásban is maga mögé utasítja legtöbb „versenytársát”.

27 27 KNX/EIB – összefoglalás A modern, környezetbarát, alacsony üzemeltetési költségű építés összefonódik az épületautomatizálási rendszerekkel, és azon belül is a most bemutatott rendszerrel. Minden piaci szereplő számára érdemes a kezdetektől, tudatosan ezzel a technikával és szemlélettel számolni, mert mindenki számára hasznot biztosít, s kiemeli, kényelmessé, biztonságossá, olcsóvá, eladhatóvá teszi épületeinket.

28 A jövő irodája

29 29 „Technológia Trend Elemzés” A fenti címet kapta a Roland Berger tanácsadócég és a Siemens közös 2005-ös tanulmánya, mely az információs és kommunikációs technológia területén térképezte fel a globális trendeket. Eszerint már a közeljövőben megjelennek a virtuális emberek, elterjed a holografikus megbeszélés, a tekintettel vagy gondolattal vezérelhető számítógép, a digitális titkárság és a grid-technológia.

30 30 Roland Berger-Siemens tanulmány "A vállalatok a költségek csökkentése, a profit és az értékesítés növelése, a vevői hűség fokozása mellett a gyorsabb piacra lépés, szállítási hatékonyság célkitűzésével érhetik el, hogy az egyre gyorsabban változó fogyasztói, piaci igényeknek megfeleljenek. Éppen ezért komoly versenyelőnyt jelent a vállalatok számára a technológiai trendek időben történő azonosítása.„ - Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadója.

31 31 Roland Berger-Siemens tanulmány A tanulmány szerint az információs és kommunikációs technológia területén négy fő trend, irányvonal azonosítható, amelyek gyors ütemű fejlesztése garantált versenyelőnyhöz juttatja az adott vállalatot: 1. A valós idejű kommunikáció fejlődése (Real Time Communication) 2. Az ember-gép kapcsolat minőségi forradalma 3. Beágyazott, intelligens eszközök elterjedése 4. Hálózati alkalmazások egyre hatékonyabb, szélesebb körű alkalmazása

32 32 1. Real Time Communication Ez azonnali kommunikációt jelent, mely különböző rendszerek összekapcsolásával mindig a legfrissebb, aktuális információk elérését teszi lehetővé, tértől, időtől függetlenül. Az integráció mértékének fokozása együtt jár a termelékenységi lehetőségek fejlődésével. Az integráció legmagasabb fokát a beszállítók, alvállalkozók, stratégiai partnerek bekapcsolása jelenti a belső vállalaton belül már létrehozott valós idejű kommunikációs rendszerbe, amelyben minden résztvevő csak a számára valóban szükséges, releváns információkhoz férhet hozzá.

33 33 2. Ember-gép kapcsolat minőségi fejlesztése A jövő ember-gép interakciói a közvetett csatornákra is (tekintetkövetés, agy, gondolat, érintés) kiterjednek majd, az eddig önálló döntéshozatalra kifejlesztett szoftver ágensek pedig nemcsak a változások rögzítésére és az ezekre történő reagálásokra lesznek képesek, hanem változtatások kezdeményezésére is.

34 34 3. Beágyazott, intelligens eszközök elterjedése Az intelligens eszközök ellenőrző funkciót látnak el, s képesek kommunikálni mind a felhasználókkal, mind más intelligens eszközökkel. Ezeknek az eszközöknek a továbbfejlődése főként az automatizáció területén várható. Az ipari területen pedig az egyetemesen reagáló logisztikai folyamatok és decentralizált automatizálási megoldások elterjedése várható.

35 35 4. Hálózati alkalmazások egyre hatékonyabb, szélesebb körű alkalmazása A hálózati megoldások alkalmazása a számítógépek kapacitásának együttes felhasználását (grid) jelenti, ami elősegíti az informatikai erőforrások kihasználását. 3 fő előnye miatt alkalmazzák ezt a módszert: 1. gyorsabb, rugalmasabb feladatkezelést tesz lehetővé, 2. nagyobb tárhely-kapacitása van és 3. a különálló rendszerek összekapcsolásával egységes, jól együttműködő rendszer jön létre.

36 36                        

37 37 Mit értünk a számítástechnika 3. paradigmáján?  A mindenütt jelenlévő számítástechnikát.  Napjainkban jutottunk el oda, amikor a számítástechnikai eszközök mindent behálóznak, mindenütt jelen vannak és egy emberre minden pillanatban több számítástechnikai eszköz is jut, hisz ide tartoznak már a mobiltelefonok, PDA-ak, elektronikus naptárak stb.

38 38 Melyik állítás nem igaz az alábbiak közül a KNX/EIB rendszerre?  Közvetlenül maximálisan kb. 12 000 darab elem kapcsolódhat,  A buszvezeték hossza egyik elemtől a másikig több száz méter lehet.  Az elemek rövidzárra érzékenyek.  Az egyes elemek alkalmazói programjait a gyártó szintén szabványos formában készíti el, és több nyelvre lefordítva biztosítja.  Valamennyi elem EEPROM-ban őrzi a működésére vonatkozó programot.

39 39 Felhasznált irodalom  http://www.vgf.hu/rokonszakmak.php?action=vie wfull&ID=808 http://www.vgf.hu/rokonszakmak.php?action=vie wfull&ID=808  http://www.iroda.hu/hir.php?load=268 http://www.iroda.hu/hir.php?load=268  http://hvg.hu/Tudomany/20050204rbs.aspx http://hvg.hu/Tudomany/20050204rbs.aspx  http://hu.wikipedia.org/wiki/Intelligencia http://hu.wikipedia.org/wiki/Intelligencia  http://www.otk.hu/cd04/plenaris/Korondi%20P% C3%A9ter.htm http://www.otk.hu/cd04/plenaris/Korondi%20P% C3%A9ter.htm  http://www.pepperpr.hu/sajto.php?id=104 http://www.pepperpr.hu/sajto.php?id=104  http://www.otka.hu/index.php?akt_menu=3535 http://www.otka.hu/index.php?akt_menu=3535


Letölteni ppt "Intelligens Iroda készítette: Németh Ádám 2007. 2 Az intelligencia fogalma „Az intelligencia fogalma alatt általában az érvelés, tervezés, problémamegoldás,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések