Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban"— Előadás másolata:

1 A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Kleer László Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. Kistokaj

2 Az újságíró Újságíró az a személy, aki tájékoztatási vagy véleményformálási céllal létrehozott szellemi  termékét a média valamely műfajában és csatornáján keresztül rendszeresen közzéteszi, vagy a közzétételben foglalkozásából eredően közreműködik. Újságírói tevékenységnek minősíthető a nyilvánosság tájékoztatásának alkotói folyamatában való hivatásszerű közreműködés. A fenti meghatározás értelmében újságírónak minősülnek a sajtóalkotások előállításában közreműködők köréből mindazok, akik munkája érdemben hozzájárul a sajtóalkotás előállításához. Sajtóalkotásnak minősül a nyomtatott és elektronikus médiában megjelenő, elhangzó, minden tájékoztató tartalom.

3 Helyi lap meghatározása:
települési kistérségi semmiképpen sem regionális Helyi lapok száma: TÁRKI szerint 1300, valóságban 2000 felett

4 Helyi lapok fajtái Önkormányzati Kereskedelmi Pártlap választási lap
hirdetési újság

5 Függetlenség, semlegesség meghatározása
politikailag nem elkötelezett hatalmi, üzleti és érdekcsoportoktól független

6 A helyi lapok legfontosabb feladatai
helyi hírek, információk tudósítás a helyi közélet híreiről, kulturális eseményekről a településen lakók identitástudatának erősítése a következő nemzedékek számára dokumentálni a jelent (papír anyagú információhordozók jelentősége)

7 A helyi hatalom és az önkormányzati lap sajátos viszonya
Klasszikus felállás: laptulajdonos kiadó szerkesztőség Önkormányzati lap:  önkormányzat, mint laptulajdonos kiadó (önkormányzati kijelölés alapján) szerkesztőség (önkormányzati kijelölés alapján)

8 Laptulajdonos: meghatározza a lap irányvonalát Kiadó: végzi a technikai lebonyolítást, alkalmazza a szerkesztőség munkatársait, közvetve felel a lap tartalmáért Felelős szerkesztő: szerkeszti a lapot, irányítja a szerkesztőséget közvetlen felelősséggel tartozik a lapban megjelent minden betűért.

9 Konfliktus helyzet A jól működő demokráciákban a sajtó a hatalom egyik legfontosabb kontrollja. Az önkormányzati lapok esetében azonban a laptulajdonos és közvetve a kiadó gyakorolja a helyi hatalmat. Kérdéses, hogy az újságban, ebben a helyzetben, miként valósulhat meg a civilek kontrollja. A helyi lap (a legtöbb esetben) nem direkt módon gyakorolja a kontrollt, hanem az olvasókon keresztül. Válaszadási lehetőség biztosítása.

10 Polgármester és szerkesztő viszonya. (Cenzúra)
Korrekt szerződés a jó együttműködés alapja, no meg a szakmai hozzáértés. Továbbképzés – MÚOSZ- Média Provincia.

11 Köszönöm a figyelmet Kleer László MÚOSZ


Letölteni ppt "A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések