Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kleer László Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. Kistokaj.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kleer László Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. Kistokaj."— Előadás másolata:

1 Kleer László Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. Kistokaj

2 Az újságíró  Újságíró az a személy, aki tájékoztatási vagy véleményformálási céllal létrehozott szellemi termékét a média valamely műfajában és csatornáján keresztül rendszeresen közzéteszi, vagy a közzétételben foglalkozásából eredően közreműködik.  Újságírói tevékenységnek minősíthető a nyilvánosság tájékoztatásának alkotói folyamatában való hivatásszerű közreműködés.  A fenti meghatározás értelmében újságírónak minősülnek a sajtóalkotások előállításában közreműködők köréből mindazok, akik munkája érdemben hozzájárul a sajtóalkotás előállításához. Sajtóalkotásnak minősül a nyomtatott és elektronikus médiában megjelenő, elhangzó, minden tájékoztató tartalom.

3 Helyi lap meghatározása:  települési  kistérségi  semmiképpen sem regionális  Helyi lapok száma: TÁRKI szerint 1300, valóságban 2000 felett

4 Helyi lapok fajtái  Önkormányzati  Kereskedelmi  Pártlap  választási lap  hirdetési újság

5 Függetlenség, semlegesség meghatározása  politikailag nem elkötelezett  hatalmi, üzleti és érdekcsoportoktól független

6 A helyi lapok legfontosabb feladatai  helyi hírek, információk  tudósítás a helyi közélet híreiről, kulturális eseményekről  a településen lakók identitástudatának erősítése  a következő nemzedékek számára dokumentálni a jelent (papír anyagú információhordozók jelentősége)

7 A helyi hatalom és az önkormányzati lap sajátos viszonya  Klasszikus felállás: laptulajdonos ------- kiadó --------- szerkesztőség  Önkormányzati lap: önkormányzat, mint laptulajdonos ----- kiadó (önkormányzati kijelölés alapján) ----- szerkesztőség (önkormányzati kijelölés alapján)

8  Laptulajdonos: meghatározza a lap irányvonalát  Kiadó: végzi a technikai lebonyolítást, alkalmazza a szerkesztőség munkatársait, közvetve felel a lap tartalmáért  Felelős szerkesztő:  szerkeszti a lapot, irányítja a szerkesztőséget közvetlen felelősséggel tartozik a lapban megjelent minden betűért.

9 Konfliktus helyzet  A jól működő demokráciákban a sajtó a hatalom egyik legfontosabb kontrollja.  Az önkormányzati lapok esetében azonban a laptulajdonos és közvetve a kiadó gyakorolja a helyi hatalmat. Kérdéses, hogy az újságban, ebben a helyzetben, miként valósulhat meg a civilek kontrollja.  A helyi lap (a legtöbb esetben) nem direkt módon gyakorolja a kontrollt, hanem az olvasókon keresztül.  Válaszadási lehetőség biztosítása.

10  Polgármester és szerkesztő viszonya. (Cenzúra)  Korrekt szerződés a jó együttműködés alapja, no meg a szakmai hozzáértés.  Továbbképzés – MÚOSZ- Média Provincia.

11 Köszönöm a figyelmet Kleer László MÚOSZ


Letölteni ppt "Kleer László Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. Kistokaj."

Hasonló előadás


Google Hirdetések