Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYEI Takács Béla 2000..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYEI Takács Béla 2000.."— Előadás másolata:

1 AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYEI Takács Béla 2000.

2 Ajánlott irodalom Gergely István: Elektrotechnika
General Press Kiadó , pp pp

3 Az áram élettani hatása
Az áramnak vegyi-, hő-, mágneses-, és fényhatását hasznosíthatjuk. Az emberi szervezetre gyakorolt hatás lehet jó, kedvező, lásd gyógyászat, és lehet káros, veszélyes, mint például az áramütés. Az áram az emberi szervezetben főleg az izom- és az idegrendszerre hat, s ezt nevezzük élettani hatásnak.

4 Az élettani hatás (1.) Ha az emberi testen áram halad keresztül, az megzavarhatja a szervezet rendkívül gyenge elektromos folyamatait, hamis ingereket kelt, hamis izommozgató „utasítást” válthat ki, rossz esetben a szív is megállhat, vagyis bekövetkezhet a halál.

5 Az élettani hatás (2.) Az áram élettani hatása abban nyilvánul meg, hogy az izmokban akaratunktól független összehúzódás lép fel. Ha nagy az áram, másodlagos hatásként hő- és vegyihatás is felléphet, sőt ez lesz a jelentős. Kiegészítő anyag

6 Miért hat az áram az emberi szervezetre?
Az ingerek az emberi szervezetben elektromos jelekként terjednek, de az elektromos jelek is ingereket váltanak ki. Az emberi szövetek sok vizet tartalmaznak, emiatt a testben haladó áram úgy viselkedik mint az elektrolitban, ahol reakcióba lép a folyadékkal. A testen áthaladó áram hőt is termel, ezért néha annak hatása is jelentős lehet.

7 Az egyenáram, vagy a váltóáram a veszélyesebb?
Ismeretes, hogy a külső ingerek mV feszültségű impulzust hoznak létre a sejtben, melynek időtartama 1-5 ms. Az ilyen, vagy ebbe a nagyságrendbe tartozó periódusidejű váltakozó feszültség, minden félperiódusban kivált egy ingert, ezért az sokkal veszélyesebb, mint az egyenáram, hiszen az csak egy ingert hoz létre.

8 Az áramütést mértékét befolyásoló tényezők
Az áramerősség (I) Az áramütés pillanata és időtartama A feszültség frekvenciája Az áram útja a testben Egyéb tényezők folytatás

9 Hogy hat az áram az emberi szervezetre?
Áramerősség Hatása 0,5 - 2 mA érzetküszöb, kis bizsergés mA enyhe görcs mA fájdalmas görcs mA elengedési küszöb mA mellkasi görcs, légzésbénulás mA felett szívkamra lebegés, szívbénulás

10 Mi az a szívkamra lebegés?
A 25 mA feletti kis frekvenciás váltakozó feszültség a szívet úgy ingerelheti, hogy az eltér normális ritmusától. Leáll, vagy akár több száz hertzes ritmussal mozog, azaz csak inkább remeg, vagy ahogy az orvosok mondják: fibrillál (lebeg). Ilyen gyorsan a szív nem tudja végezni feladatát, a vérkeringés leáll … és ….

11 Mi befolyásolja kialakuló áramot?
A kialakuló áramerősség az emberi test ellenállásától függ. Az emberi test ellenállása nem állandó, sok tényező befolyásolja, mint pl.. Az érintkező felület nagysága Az áram útja az emberi testben A bőr állapota (a kéz kérgessége, nedvessége, állapota, stb..)

12 Miért nem célszerű a villamos munkát végzőknek nyakláncot, fémes karkötőt, órát viselni munka közben? A fémes, jól vezető anyagok megnövelik az érintkezési felületet, és ezzel csökkentik az érintkezési ellenállást. A kisebb ellenállás miatt nagyobb lesz az átfolyó áram, következésképp nagyobb lesz az áram élettani hatása.

13 Az áram útja Rkéz Rt R=Rkéz+Rt+Rláb I U Rláb

14 Néhány számadat.. Csak a jobbaknak!
Normál körülmények között az emberi kéz hámrétegének ellenállása k/cm2. Az emberi test ellenállása kb.. 1 k. A talpponti ellenállás a talaj, a lábbeli és a hámréteg ellenállásból adódik, ami a körülményektől függően néhány ohmtól több száz M-ig terjed.

15 Miért befolyásolja áramütés ideje az áramütés mértékét ?
50 V feletti feszültség esetén a hámréteg csak néhány (1-5) másodpercig tartja meg az említett k-os ellenállását. 5 mp után átüt, és az ellenállása csaknem nullára csökken. A kisebb ellenállás hatására megnő az áram, látható, hogy életbevágó ha az áramütés időtartamát minimalizálni tudjuk.

16 Hogy befolyásolja a frekvencia az áramütés mértékét ?
Szervezetünkre leginkább a Hz-es frekvenciájú áramok veszélyesek. A 100 kHz feletti áramok gyakorlatilag veszélytelenek. Ennek oka, hogy az emberi testben az áramvezetés nagytömegű ionok formájában zajlik le. A nagy ionok nem képesek felvenni a nagyfrekvenciás rezgést, emiatt nincs az izomra gyakorolt hatás.

17 Miért befolyásolja az áramút az áramütés mértékét ?
Az emberi testen áthaladó áram valamennyire szétterjed. Ha az áram létfontosságú szerveken halad keresztül hatása nagyobb lehet. Lehetséges áramutak: kéz - törzs - kéz kéz - törzs - láb … (az egyes szervek ellenállása más és más!)

18 Melyek az egyéb tényezők ?
A kéz állapota, izzadása (erről már volt szó) Az áramütés váratlansága (Tudja-e mi a teendő áramütéskor?) A lelki állapot (szomorúság), a fáradtság. Alkoholos befolyásoltság. Betegségek, egyes gyógyszerek (nyugtatók)

19 Mi a teendő áramütéskor? (röviden)
Kiszabadítás az áramkörből! Elsősegélynyújtás Az orvos vagy a mentők értesítése A tűzoltóság és a rendőrség értesítése (ha szükséges) A munkahelyi vezetők értesítése

20 Hogy kell a sérültet kiszabadítani az áramkörből? (1.)
A sérültet úgy kell eltávolítani az áramkörből, hogy bennünket ne érjen áramütés, és a sérült se szenvedjen egyéb sérülést (Pl. lezuhanhat, eleshet, stb.) Az áramütés megszüntetése érdekében kikapcsolhatjuk az áramot, a főkapcsolót, a kismegszakítót, ha erre lehetőségünk van.

21 Hogy kell a sérültet kiszabadítani az áramkörből? (2.)
Ha nem tudjuk kikapcsolni az áramot, a sérültet valamilyen szigetelő segítségével a ruhájánál fogva, el kell húzni az áramkörből. (szigetelők: fa, száraz ruha, műanyag (pl. reklámszatyor), stb.) Az áramkörben levő sérültet csak többrétegű száraz ruhán keresztül fogjuk meg!

22 Jó tudni! Menteni csak kisfeszültségű (1000 V alatti) áramkörből szabad! Nagyfeszültségű hálózatból menteni még szakembernek is életveszélyes! Jó, ha a mentő személy nem egyedül cselekszik, ezért a mentés kezdetén kiabálással vagy más módon segítséget hív.

23 Elsősegélynyújtás (1.) A kiszabadított személynél haladéktalanul meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást! Ha az áramütöttnek semmi panasza sincs, akkor is fektessük le, pihentessük, ne engedjük dolgozni, és hívjunk orvost, mert a fibrilláció az áramütés után néhány perccel is felléphet, és az a halálhoz is vezethet.

24 A sérültnek ételt. italt adni tilos!

25 Elsősegélynyújtás (2.) Ha a sérült eszméletét vesztette, de lélegzik, ruháját lazítsuk meg, fektessük le! Sápadt arc esetén lábát, vörös arc esetén fejét emeljük fel! Az eszméletre térítéshez arcát vagy mellkasát dörzsöljük kézzel vagy vizes ruhával! Mielőbb hívjunk orvost!

26 Folytatás következik! V É G E


Letölteni ppt "AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYEI Takács Béla 2000.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések