Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Z E RZSÉBET KOR SZÍNHÁZA Angol reneszánsz színház és dráma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Z E RZSÉBET KOR SZÍNHÁZA Angol reneszánsz színház és dráma."— Előadás másolata:

1 A Z E RZSÉBET KOR SZÍNHÁZA Angol reneszánsz színház és dráma

2 A Z ANGOL ABSZOLUTIZMUS FÉNYKORA Gazdag Fényes Dinamikus Ellentmondásos Két korszak határán

3 V ITATHATATLANUL KÉT KORSZAK KÖZÖTT ÉLT S HAKESPEARE ( DRÁMAI KORBAN ), Régi Tradíció (hagyomány) Új kor Modernitás KözépkorReneszánsz

4 M IT TEGYÜNK, HA MÁR ARRÓL IS KÖNYVTÁRNYI IRODALOM SZÜLETETT, HOGY S HAKESPEARE - RŐL MIÉRT SZÜLETETT KÖNYVTÁRNYI IRODALOM ? Shakespeare titka?

5 Ki volt Shakespeare? Romantika óta orákulumnak, az igazság forrásának, „tanításnak” tartják darabjait. Bölcseleti műnek szent szövegnek. Keresik a tökéletes és hibátlan olvasatot. „A jelentést”. Az üzenetet. Életvezetési tanácsokat vezetnek le műveiből.

6 Meg kell-e érteni, hogy ki volt Shakespeare? Mit gondolt?

7 I DŐRŐL - IDŐRE A BÁLVÁNYDÖNTÉS INDULATÁVAL KRITIZÁLJÁK ? Kijelentik, hogy Ben Johnson jobb vígjátékokat írt, Marlowe-ban több a szenvedély és a pátosz, Beaumontban és Fletcherben a színpadi ügyesség. Szemére vetik, hogy a kortársak, források túl erős hatottak rá.. Sőt nem is ő írta drámáit. Hanem Bacon. Vagy egy alkotói-team stb. (Tényleg írtak közösen drámát a korban)

8 S HAKESPEARE VILÁGKÉPE. - KÉT KORSZAK KÖZÖTT - Régi és új kor között. Középkor és reneszánsz között. Tradíció és modernitás közt. Hol áll Shakespeare? Milyen világnézetet képvisel? Katolikus reneszánsz modern ember, Talán humanista, esetleg arisztokrata, aki megveti a népet netán plebejus?

9 A MAGYAR S HAKESPEARE - KULTUSZ OKAI 1. FORDÍTÓKFORDÍTÓK

10 A MAGYAR S HAKESPEARE - KULTUSZ OKAI 2. S HAKESPEARE IRODALOM Hevesi Sándor Móricz Zsigmond Cs. Szabó László Világszínvonalú Shakespeare szakirodalom

11 L EGENDÁS ALAKÍTÁSOK - S ZEREPOÁLMOK Legendás előadások. A magyar Shakespeare-ki A magyar Shakespeare kultusz okai 3.

12 G OETHE : „S HAKESPEARE DRÁMÁIT SOHASEM SZABAD AZ OLVASÓ SZEMÉVEL NÉZNI.” Színház számára írt színész is volt, rendező is színháztulajdonos is. Színházi őrület a korabeli Londonban Félmillió látogató 100-150 ezres Londonban. (5 millió ma Magyarországon.) Szinte mindenki, minden társadalmi osztály, csoport, jár színházba !

13 A SZÍNHÁZ JÖVEDELMEZŐ / A SZÍNHÁZ VÁLLALKOZÁS Saját költségen kétszer felépítették a Globe-ot! (Tűzvész miatt leég - egy valódi ágyúból, amit elsütöttek a VIII. Henrik alatt.) II.Richard 30-szor megy. Van 30-40-es széria. Komédiák és románcok akkor is népszerűbbek a tragédiáknál. Sokat fizetnek a szerzőknek. Második előadás jövedelme.

14 S ZÍNHÁZI RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOK ---- G LOBE 72 RÉSZVÉNYES A társulat tulajdona: A darabok örökre. - (Másolás –lopás.) Shakespeare évi két darabra szerződött – ebből meggazdagodott. Átszámolva milliárdos bevétel. A társulat - legjobbak. A társulat tőke, érték. vagyona 12 vezető színész.(Hatalmas játékhagyomány – passiók, egyetemi színjáték, mesterek. ) Épület. Díszlet, ami van. Bútor.

15 S ZÍNÉSZMESTERSÉG Hatalmas játékhagyomány – passiók, egyetemi színjáték, mesterek. – Van honnan válogatni. Színészképzés! (Képzés nélkül is lehetett, tehetséggel vagy pénzzel, mint Shakespeare vagy Burbage).

16 S ZÍNÉSZMESTERSÉG Fiatal fiúk / Nők. Inasok, tanulják tíz éves kortól. Van mesterük. Két-három fiúnál egy időben nincs több a társulatnál. Néhány tucatnyi sztár a részvényesek – elképesztően népszerűek. Nagyon gazdagok. – Rendszeres színházlátogató felismerte a színészeket. Voltak plakátok és szórólapok.

17 S HAKESPEARE S ZÍNÉSZRE ÍRTA DARABJAIT ! Will Kempe elszerződése után bohócok helyett bolondok szerepelnek Shakespeare darabjaiban! Ez két különböző figura.


Letölteni ppt "A Z E RZSÉBET KOR SZÍNHÁZA Angol reneszánsz színház és dráma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések