Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az angol reneszánsz színház . Színpadok típusai  Szimultán színpad:Előfüggöny nincs,kamasz fiúk játsszák a női szerepeket,jelenetek egybefolytak. Díszletet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az angol reneszánsz színház . Színpadok típusai  Szimultán színpad:Előfüggöny nincs,kamasz fiúk játsszák a női szerepeket,jelenetek egybefolytak. Díszletet."— Előadás másolata:

1 Az angol reneszánsz színház 

2 Színpadok típusai  Szimultán színpad:Előfüggöny nincs,kamasz fiúk játsszák a női szerepeket,jelenetek egybefolytak. Díszletet nem alkalmaztak,kellékeket azonban igen.A színészek a színpadon öltöztek át.  Processziós színpad: Itt a néző vándorolt egyik jelenetről a másikra.  Kocsiszínpad: A kocsikat rendezték be színpadnak,majd azok körbehaladtak.

3 Shakespeare színháza, a Globe: Az épület 8 szög alakú.  A többemeletes, fából készült színházépület felül nyitott volt

4 Színházról  Az épület kör vagy nyolcszög alakú  A falak mentén, három szinten erkély húzódott. Itt voltak az ülőhelyek az arisztokraták, a módosabb polgárok számára. A szegényebbek álltak.  A színpadfelépítés: Egy nézőtérre benyúló kötény- vagy előszínpad; a tényleges nagyszínpad, mindkettő a szabadtéri jelenetek számára. A színpad hátulján függönnyel elválasztható rész, az ún. szobabelső jelenetek számára. E fölött erkély, az erkély- vagy bástyajelenetek számára.

5  A színtársulat 12–16 főből áll, állandó szerepköre csak a tragikus hősnek és a komikus színésznek van. A női szerepeket kamaszfiúk játsszák.  Az előadást szünet nélkül, egyhuzamban játsszák, függöny nincs.  Az épületek fedetlenek, az előadásokat általában délután három órától sötétedésig tartják. Díszlet nincs, illetve csak jelzés szerű.  A színészi játék:A harsánytól jut el fokozatosan a belső átélésig

6 Angol reneszánsz dráma  Reneszánsz szó jelentése: újjászületés  XVI. Század végére Anglia lett Európa nagyhatalma,Erzsébet királynő lett az uralkodó,az ő halála után megkezdődtek a trónkövetelő harcok, ami később Shakespeare királydrámáinak ihletője lett.

7 A középkori színjátszás a valláshoz és különböző vallási alkalmakhoz kapcsolódik. A színházakban előadtak:  - misztériumdrámát (a Biblia történetét dolgozza fel)  - mirákulumot (szentek életérõl szóló történetek)  - moralitásdrámák (megszemélyesített jellemvonások, erények és bûnök harcolnak az emberi lélekért)

8 Reneszánsz dráma jellemzői  Középkori drámákból a tér és idő kezelése,a hangulati ellentétesség,a hangelemek kevertsége maradt meg.  A tér és az idő nem korlátozta a cselekmény bonyolítását: egy-egy dráma eseményei változatos színterekben játszódtak, idõtartamuk több évet is eltarthattak  Az angol drámát mégis az tette naggyá, hogy nem alkalmazkodott semmiféle merev szabályokhoz. Tudatos szerkezettel összefogott, sûrített, a figyelmet mindvégig ébren tartó, gyorsan pergõ, mozgalmas cselekményt, valódi drámai küzdelmet és sokoldalú, árnyalt jellemrajzot mutat.

9 Shakespeare (1564-1616)  Shakespeare a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, az angol reneszánsz kivételes tehetségű drámaírója  Születési helye: Stratford-upon-Avon.  1585–86 táján hagyta el családját, és Londonba költözött, itt kapcsolatba került a színházzal.

10  A Globe színház fõrészvényese volt, s idõközben (drámaírói sikerei révén) meg is gazdagodott.  1607 után felhagyott a színészi mesterséggel, s egyre több idõt töltött Stratfordban.  Munkásságának korszakai: A nagy angol drámaírók második nemzedékéhez tartozott.  4 írói korszaka volt. Néhány fontosabb műve: VI. Henrik; Tévedések vígjátéka; A két veronai szerelmes,Szentivánéji álom,Julius Caesar,Hamlet,Lear király,Othello,Macbeth

11 Rómeó és Júlia  Ez az első olyan reneszánsz tragédia, amelynek középpontjában a szerelem áll.  Itt hitvesi szerelemről van szó ami a középkorban addig ismeretlen volt hisz a házasságkötés eddig a családok közötti megegyezéseken alapult. A fiatalok akaratlanul is szembekerülnek a régi erkölcsökkel, önkéntelenül is a reneszánsz jellegű szabadságvágy hordozói,hősei lesznek. A kettejükben fellobbanó rendkívüli erejű szenvedély teszi őket tragikus hőssé. A mű egészén végigvonul a halál és a szerelem összefonódása. Shakespeare olyan világot ábrázol, amely halálra ítéli a szerelmet.

12 Köszönjük a figyelmet 


Letölteni ppt "Az angol reneszánsz színház . Színpadok típusai  Szimultán színpad:Előfüggöny nincs,kamasz fiúk játsszák a női szerepeket,jelenetek egybefolytak. Díszletet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések