Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848"— Előadás másolata:

1

2 Emily Jane Brontë (Thornton, 1818. július 30. – Haworth, 1848
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, december 19.) Emily Brontë XIX. századi angol írónő volt, a Brontë nővérek három tagja közül a második. Az írónő egy évvel halála előtt, huszonkilenc évesen írta meg egyetlen regényét az Üvöltő szeleket, mely a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regénye.

3 Üvöltő szelek Először 1847-ben jelentette meg, Ellis Bell álnév alatt. Az eredeti cím a regény központi helyszínéül szolgáló Szelesdomb (Zúgóbércként is fordítják) udvarházra utal, amely körül a regény drámai eseményei zajlanak.

4 A történet elejétől fgova rejtelmes, kissé bajlós hangulatú, a szereplőket sokszor szélsőséges érzelmek irányítják. A történések magyarázatot adnak a mű elején megismert szereplők jellemének kialakulására. A borús és reményvesztett hangulat létrejöttének oka a múltban rejlik, azonban a szereplők nagy része nem szívesen beszél a történtekről.

5 A cselekményt egy kívülálló szeméből ismerjük meg, akinek a házvezetőnő mesél egy különös családról. A történet egyre szomorúbbá válik, és tele van váratlan fordulatokkal, egyre több titokra derül fény a múltból. Magyarázatot kapunk egy ember elvadult, bosszúvágyó jellemének kialakulására, aki miután elvesztette az egyetlen embert, aki igazán fontos volt számára, további életének célja féktelen bosszújának megvalósítása marad.

6 Végül a komoly ellentéteket és rosszindulatot a későbbi generáció oldja fel, azonban a történet titokzatos hangulata a legvégéig megmarad és ettől válik annyira felejthetetlenné és nem mindennapivá. Az Üvöltő szelek a világ irodalom egy klasszikusa, amely hihetetlen elemi erőkkel mutat be szerelmet és gyűlöletet, és ezek a nyers indulatok teszik maradandóvá és különlegessé a művet.


Letölteni ppt "Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848"

Hasonló előadás


Google Hirdetések