Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben."— Előadás másolata:

1 Precízné Aranyossy Ildikó

2  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben olvasta Plautus és Terentius komédiáit.  13 éves korában már hivatásos színészt adtak mellé mesterül.  Sikerében része volt magas rangú kapcsolatainak XIV. Lajos udvarában (első lépés: „udvari kárpitos” cím).  Egyik korai támogatója Conti herceg volt (aki elkapta a szifiliszt, emiatt ijedtében megtért és papja Molière és a színházi világ ellen fordította).

3  Színházalapítás, a Molière művésznév felvétele. Később csődbe megy és az adósok börtönébe kerül.  14 éven keresztül vándorszínészként járta a Párizs környéki falvakat társulatával.  Párizsba visszatérve társulata elnyerte a Troupe de Monsieur címet (a „Monsieur” a király testvére).  A féltékeny herceg című darabban a Monsieur játszotta a herceg szerepét.  A király is melléállt, és elvállalta Molière elsőszülött fiának keresztapaságát is.

4  1664-ben a Tartuffe óriási felháborodást keltett, betiltották  Molière beteg lett, tüdőbajban szenvedett.  Molière a Képzelt beteg előadása közben a színpadon összeesett, néhány órával később otthonában meghalt.  Az utolsó kenetet nem vehette magához, mert két pap is visszautasította a hívását, a halál pedig már a harmadik megérkezése előtt elérte.  Színészként tilos lett volna szentelt földbe temetni, a király közbenjárására azonban éjszaka a kereszteletlen gyerekek parcellájában temették el.

5  Halála után a király rendelettel hozta létre társulatából a francia nemzeti színházat, a Comédie Francaise-t.  Gyakran alkalmazott eszköze a deus ex machina pesszimizmusról tanúskodik (üzenete, hogy a bajokat a társadalom önerőből nem tudja megoldani).  Témái ma is aktuálisak: képmutató és pénzsóvár világ, fösvények, kékharisnyák, álszentek.

6 Mi segítette, mi gátolta Molière-t a Pályakezdésé- ben?

7 Molière legmagasabb rangú pártfogójával ebédel. Ki volt ő?

8 Ki volt a Monsieur? Milyen kapcsolatban állt Moliere-rel? Ki a Monsieur? Milyen kapcsolatban állt Molière-rel?

9 Mi történt Molière halála után társulatával?

10 Mely szereplőket ismered fel a Tartuffe-ből?

11 Értelmezd a Tartuffe- jelenség ábrázolásait


Letölteni ppt "Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések