Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN Egyetemes értékek az egyetemen kutatási beszámoló Babos Zsuzsánna Rita.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN Egyetemes értékek az egyetemen kutatási beszámoló Babos Zsuzsánna Rita."— Előadás másolata:

1 FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN Egyetemes értékek az egyetemen kutatási beszámoló Babos Zsuzsánna Rita

2 A kutatási kérdés aktualitása „…az állampolgári aktivitás jó ideje igen alacsony szinten van, egyre nehezebb megszólítani az embereket közösségi cselekvésre. „ (Forrás: Változatlanul alacsony szinten a közbizalom - Gyorsjelentés 2010.)

3 Kutatási kérdés és hipotézis Kérdés: Mennyire aktívak az egyetemista, főiskolás fiatalok? Milyen civil együttműködésekben vesznek részt? Hipotézis: nagyobb azoknak a fiataloknak az aránya, akik nem vettek még részt közösségformáló tevékenységekben azokkal szemben akik már részt vettek.

4 Kérdőív

5 A fiatalokra átlagosan jellemző: •Elsősorban a szabadidőhöz kapcsolódó énekkar, tánc, sport szakkörökön vesznek részt, (52%) •diákönkormányzatban nem vettek még részt. (39%) •párt ifjúsági szervezete iránt nem érdeklődnek (50%) •egyesületi tevékenységben,önkéntességben nem vettek még részt (31%) • karitatív akcióban, ruhagyűjtésben,véradásban és (44%) •internetes közösségi oldalon vettek már részt, (45%) •azonban Blog szerkesztése nem érdeklődnek. (35%)

6 Állandó megbízatásban vannak, rendszeresen részt vesznek ( 1750=100%) 1.Szabadidőhöz kapcsolódó tevékenységekben (44%) 2. Internetes közösségi oldalon (40%) 3.Egyesületi tevékenységekben, önkéntességben (7%) 4.Karitatív akciókban (5%) 5.Blog szerkesztésében (4%) 6.Diákönkormányzatban (2%) 7.Párt ifjúsági szervezetében (0,5%)

7 Kitekintés az ESS 2008 – Európai Társadalmak összehasonlító vizsgálatára Cselekvők: Akik önmagukon túli célok megvalósítására vállalkoznak társaikkal (38%) (Forrás: Csepeli György, 2010) Szenvedők: Akik lemondanak a cselekvő élet adta lehetőségéről (37%) (Forrás: Csepeli, 2010) Aktívak: Akik egyesületi tevékenységben, önkéntességben rendszeresen részt vesznek (7%) Érdektelenek: Akik egyesületi tevékenység, önkéntesség iránt nem érdeklődnek (11%)

8 Nemi megoszlás

9 Nemi megoszlás n=1750 A válaszadók 43%-a férfi és 56%-a nő •Kétszer annyi nő vett már részt diákönkormányzatban, mint férfi. (19% nő, 9% férfi) •Karitatív akcióban (ruhagyűjtés, véradás) akik már részt vettek, a nők (485 fő) magasan felülreprezentálják magukat a férfiakhoz (287 fő) képest. •Internetes közösségi oldalon állandó rendszerességgel, közel kétszer annyi nő (455 fő/26%) vesz részt, mint férfi (256 fő/14%).

10 Érettségi helye szerint •A Dél – dunántúli városokban vesznek részt a legkevesebben a szabadidőhöz kapcsolódó tevékenységekben (11 fő). Ehhez képest a Közép – magyarországi városokban a rendszeresen részt vevők száma 79 fő. •Kisebb település típus esetén, többen vesznek részt karitatív akcióban (233 fő) mint pl.: megyeközpontú városoknál (224fő). •Budapestiek többségét nem érdekli a blog szerkesztése (270 fő), ehhez képest a megyeközpontokban (183 fő) és egyéb városokban (188 fő) a többség még nem szerkesztett, de szeretne blogot szerkeszteni.

11 Képzési terület szerint Többségben csak a társadalom tudomány terület hallgatói válaszolták, hogy nem vettek még részt párt ifjúsági szervezetében, de szeretnének (75 fő). Minden más tudomány terület válaszadói többségét ez a tevékenységforma nem érdekelte. Agrár – bölcsészet – orvos – és sport tudomány terület kimagaslott az egyesületi tevékenység/önkéntességben már részt vett válaszadók számát tekintve. Hasonlóan a karitatív akcióban részt vevő orvos – és pedagógia tudomány terület hallgatóinak száma a többi válaszhoz képest is magasabb volt.

12 Összefüggés ? Feltételezésem volt, hogy aki egyesületi tevékenységben, önkéntességben részt vesz, annak a személynek nagyobb a bizalma a civil társadalomban. Nincs számottevő eltérés a civil társadalomban való bizalom tekintetében azok között, akik részt vettek már egyesületi tevékenységben, önkéntességben és azok között, akik nem vettek még részt ilyen jellegű tevékenységben.

13 Összegzés Hipotézisem részben beigazolódott: Nagyobb azoknak a fiataloknak az aránya, akik nem vettek még részt közösségformáló tevékenységekben,mint akik már igen. Szabadidős tevékenységekben – többen vesznek részt Diákönkormányzatban – kevesebben vesznek részt Párt ifjúsági szervezetébe – kevesebben vesznek részt Egyesületi tevékenységben, önkéntességben - kevesebben vesznek részt Karitatív akcióban – többen vesznek részt Internetes közösségi oldalon – többen vesznek részt Blog szerkesztésében – kevesebben vesznek részt

14 . Köszönöm a figyelmet! Babos Zsuzsánna ELTE PPK doktorandusz hallgató zsuzsannababos@gmail.com


Letölteni ppt "FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN Egyetemes értékek az egyetemen kutatási beszámoló Babos Zsuzsánna Rita."

Hasonló előadás


Google Hirdetések