Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NORMAKÖVETÉS, AVAGY A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSE A DIÁKOK KÖRÉBEN dr. Takács Dávid Egyetemes értékek az egyetemen kutatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NORMAKÖVETÉS, AVAGY A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSE A DIÁKOK KÖRÉBEN dr. Takács Dávid Egyetemes értékek az egyetemen kutatás."— Előadás másolata:

1 NORMAKÖVETÉS, AVAGY A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSE A DIÁKOK KÖRÉBEN dr. Takács Dávid Egyetemes értékek az egyetemen kutatás

2 1.Témát érintő kutatások: •Ifjúság 2008 gyorsjelentés: jó állampolgárság kritériuma a törvények betartása •Csákó Mihály: demokráciakép kulcseleme •TÁRKI 2009: korrupció vizsgálata 2.Hipotézis: •a demokráciát pozitívabban megítélők a jogszabályszegéseket jobban elítélik •az elítélés mértéke a Btk szerinti minősítéshez igazodik A téma relevanciája

3 A kérdőívben szereplő jogszabálysértések csoportosítási szempontjai •iskolai kihágás, csalás: „hamis orvosi igazolást szerez, mert túl sok az igazolatlan órája” •szabálysértési értékre elkövetett lopás „ellop egy üveg bort az áruházban” „jegy nélkül utazik a vonaton” •Büntető Törvénykönyvben nevesített bűncselekmények „nem segít egy balesetnél” „ellop egy autót” „hamis adóbevallást készít, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie”

4 Magatartások, melyeket erőteljesen ítélnek el („felháborítónak tartom”) a válaszadók

5 Magatartások, melyeket elítélnek a válaszadók („felháborítónak tartom”+”elég rossznak tartom”)

6 Magatartások, melyeket leginkább elfogadnak a válaszadók („nem látok benne rosszat”+”magam is megtenném”)

7 Érdektelenségi sorrend („nem érdekel”)

8 A válaszok összevetése a demográfiai alapadatokkal 1.A szabálysértések elítélése és a válaszadók neme Nincs szignifikáns eltérés Kivétel: „mással íratja meg a szakdolgozatát” < nők erőteljesebben elítélik 2.A szabálysértések elítélése és a válaszadók életkora Nem tapasztaltunk mérhető különbséget 3.A szabálysértések elítélése és az érettségi helyszínek Nincsenek jelentős eltérések Kisebb eltérések oka: érdektelenek arányában jelenik meg „hamis orvosi igazolást szerez, mert túl sok az igazolatlan órája” „jegy nélkül utazik a vonaton” „ellop egy üveg bort az áruházban”

9 A válaszok összevetése más kérdésekkel 1.A szabálysértések elítélése és a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom közti összefüggés Korreláció kimutatható: legintenzívebben az igazságszolgáltatással 2.A szabálysértések elítélése és a demokráciai megítélése (működőképessége) közti összefüggés Korreláció kimutatható: elsődlegesen a korrupciós cselekményeknél 3.A szabálysértések elítélése és a választási hajlandóság közti összefüggés Korreláció kimutatható

10 Összegzés •a demokráciát pozitívabban megítélők a jogszabályszegéseket jobban elítélik – a felmérés alátámasztotta. •az elítélés mértéke a Btk szerinti minősítéshez igazodik: részben igazolódott, mivel azt tapasztaltuk, hogy a személyes tulajdon sérelmével kimutatott korreláció erősebb, mint a bűncselekmény tárgyi oldalához köthető kapcsolat.

11 dr. Takács Dávid jogász-politológus takacsdav@yahoo.com 2011. szeptember 23. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "NORMAKÖVETÉS, AVAGY A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSE A DIÁKOK KÖRÉBEN dr. Takács Dávid Egyetemes értékek az egyetemen kutatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések