Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel dr. Sárik Eszter fiatalkorúak ügyésze.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel dr. Sárik Eszter fiatalkorúak ügyésze."— Előadás másolata:

1 A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel dr. Sárik Eszter fiatalkorúak ügyésze

2 A büntetőjog a fiatalkorúak bűnelkövetésében  A büntetőjogban büntethetőséget kizáró ok a gyermekkor, vagyis – jelenleg – nem büntethető az, aki 14 évnél fiatalabb.  Mindössze gyermekvédelmi intézkedés alkalmazható vele szemben.  A 14 évnél idősebb és 18 évnél fiatalabb bűncselekményt elkövető személy minősül fiatalkorúnak.

3 A fiatalkorúak bűnelkövetése  A bűncselekmények, büntetendő cselekmények legnagyobb része rejtve marad (ISRD-2, ISRD-3)  A felszínre kerülő cselekmények tetemes hányada vagyon elleni: 1.Szabálysértések 2. Lopás (bolti lopás, esetleg iskolai lopási cselekmények)

4 A fiatalkorúak által megvalósított cselekmények 3. Rongálási cselekmények 4. Rablás – büntetőjogilag vagyon elleni cselekmény, kriminológiai értelemben erőszakos  Erőszakos cselekmények: 5. Testi sértés 6. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak (iskolában, buszvezetők stb);  Kábítószerrel visszaélés.

5 A fiatalkorú bűnelkövetőkről általában  Éves szinten 10-11 ezer bűnelkövető  60-70%-uk vagyon elleni bűncselekményt követ el  500-550 rablás évente  20-30 között mozog az emberölést elkövetők száma

6 A büntetőjog válasza  Az első bűncselekményes bolti tolvaj megrovásban részesül, ha a családi háttere rendezett;  Problémás családi háttér esetén, illetve vagyon elleni bűncselekmény többedszeri elkövetésekor a vádemelés elhalasztása a leggyakrabban választott jogkövetkezmény.

7 A vádemelés elhalasztása  A vádemelés elhalasztása a fiatalkorúak ügyeiben gyakran és szívesen választott kvázi szankció;  Előnye, hogy a fiatalkorú a vádemelés elhalasztásának tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll!  Számára az ügyészség előírhat – többnyire elő is ír – külön magatartási szabályokat.

8 A vádemelés után…  A súlyosabb vagyon elleni bűncselekmények esetén, erőszakos bűncselekményeknél, visszaesés esetén, az ügyész vádat emel;  Jogkövetkezmény – kisebb súlyú bűncselekménynél- próbára bocsátás (pártfogó felügyelettel);  Súlyosabb bűncselekményeknél: közérdekű munka, pénzbüntetés, felfüggesztett szabadságvesztés

9 A vádemelés után  Rablási cselekményeknél a legenyhébb jogkövetkezmény a felfüggesztett szabadságvesztés  A leggyakrabban alkalmazott büntetés: - a javítóintézeti nevelés - a fiatalkorúak fogháza vagy börtöne.

10 Az egyes jogkövetkezmények tartalma  Külön magatartási szabályok alkalmazása (próbára bocsátás és vádemelés elhalasztása esetén);  Ágyszínház, graffiti eltávolítás, ételosztás szegényeknek, személyiségfejlesztő tréning, szociális készségfejlesztő tréning stb.;  Közvetítői eljárások – teljes szabadság a felek kezében.

11 A büntetőjogi válaszok erényei  A rendszer cizellált és számos lehetőség van az elterelésre;  Általában létezik a törekvés: - az egyéni és - arányos szankció megválasztására.  Érvényesül a fokozatosság elve.

12 És a válaszok hiányosságai…  A büntetőjog válasza jogászkodik…  Szabálysértés vagy bűncselekmény, lopás vagy rablás – gyakran a véletlen (a jogalkotás, joggyakorlat) dönt arról, hogy egy cselekmény milyen megítélés alá kerül…  A büntetőjog szükségszerűen egyszeri válasz egy egyszeri cselekményre.

13 És a válaszok hiányosságai…  A kábítószer bűncselekmények elkövetése esetén a büntetőjog reakciója hibás és költséges (elterelés);  A szankció választása a rendszerben automatikus, mivel a bűncselekmény az alapja a büntetésnek,  Noha, a fiatalkorúaknál a büntetés célja a speciális prevenció.

14 A válaszok hiányosságai  A fiatalkorúak ügyeiben kötelező az életkort igazoló közokirat, a környezettanulmány és törvényes képviselő jelenléte a kihallgatáson.  A környezettanulmány sok információt tartalmaz a fiatalkorú hátteréről, de … a szankció mégsem ehhez igazodik, nem az egyén problémáját törekszik megoldani

15 Az igazságszolgáltatás csapdája  A büntető-igazságszolgáltatásnak nem feladata a gyermekvédelem hiányosságait pótolni.  Ugyanakkor! Látja a fiatalkorú csapdahelyzetét – nem tud megoldást.

16 A törvényhozó szerinti megoldás  A SZIGORÍTÁS :  2013. januártól - 12 év fölött büntetendő lesz az emberölés, a fegyveres rablás és a nemi bűncselekmények; - A középmérték szabálya – beszűkíti a bírói döntések lehetőséget.

17 Mit tudunk?  A bűnelkövető fiatalok 2/3-ada teljes családból származik  15 %-uk származik egyszülős családból  8-9%-uk származik nevelőotthonokból/gyermekvédelemből A fiatalkorú elkövetők jelentős része azonban elveszett gyermek!!!!

18 Megoldás?  A gyermek szociális közelterében jelen van: - Szülő - Az iskola - A kortárscsoport - Szomszédok, lakókörnyezet

19 Megoldás?  Bűnelkövetés esetén megjelenik: - a gyermekvédelem (szociális munkások, gyámügy stb.); - a rendőrség; - az igazságszolgáltatás…

20 Mit tehet az iskola?  A felmérések alapján egyértelmű, hogy a tanárokba vetett bizalom alacsony.  Eszközkészletük korlátozott.  Feladatuk? - nevelés? - tanítás? - a hátrányok korrigálása - készségfejlesztés stb.

21 Mit tehet a rendőrség?  Feladata: - a bűnüldözés - a méltányos eljárás - pszichológiai helytállás - gyermekvédelmi feladatok (?!) - szociális segítés (?!)

22 Az eredmény…  Az egyes szereplők feladata nem határolódik el;  Ugyanakkor, leggyakrabban a saját feladatát sem tudja teljes mértékben ellátni.  Az együttműködésnek pedig gyakran jogi, praktikus és nyelvezetbeli gátja van

23 És a végén…  A sok bába között elvész a Gyermek és a Fiatalkorú!!!  A megoldás??? Tököl?!

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel dr. Sárik Eszter fiatalkorúak ügyésze."

Hasonló előadás


Google Hirdetések