Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan legyünk eredményesek egy állásinterjún

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan legyünk eredményesek egy állásinterjún"— Előadás másolata:

1 Hogyan legyünk eredményesek egy állásinterjún
(A sport = teljesítmény jegyében) Előadó: Somogyi Levente (mentálhigiénés szaktanácsadó)

2 Amiről ma szó lesz… Miről szól igazából egy állásinterjú?
Milyen állásinterjú típusok vannak röviden (típusfüggő szakmai elvárások) Gyakorlatias tanácsok: mire figyeljünk oda 45p. Verbális és nonverbális elemek Tesztek és alkalmassági vizsgálatok Interaktív feladatok (szimulációs játékgyakorlatok) p.

3 Miről szól igazából egy állásinterjú?
Munkáltató részéről Első interjú: kölcsönös fantáziálásról (Ki ez a jelölt?) Második interjú: szakmailag megfelel-e a jelölt? (Vajon alkalmas- e a feladatra (terhelés, külső és belső tulajdonságok, munkaköri speciális elvárások) Harmadik interjú: megtudunk-e egyezni? (milyen feltételeket szab a jelölt? – ha tényleg jó a jelölt) Munkavállaló részéről Első interjú: Pontosan mit takar a munkakör? Kivel kell együttdolgoznom? Akarom-e ezt a munkát? Második interjú: Kivel kellene együtt dolgoznom? Mit várnának el tőlem? Milyen feltételeket kínálnak? Harmadik interjú: Meg akarok-e egyezni? Hol vannak a saját határaim? (Mennyit érek a munkaerőpiacon és ebben a munkakörben reálisan) Amit kínálnak az elfogadható-e a számomra! Egy interjú eredményessége = a sikerességgel…???????

4 Milyen állásinterjú típusok vannak röviden
Leggyakoribb (több fordulós kombinált) 2-5 forduló között Személyes beszélgetéses és/vagy alkalmasság vizsgálat (mely lehet pl.:mentális kapacitást mérő teszt vagy fizikai alkalmassági vizsgálat) Felmérő központ (AC) Speciális (Toborzó-kiválasztó cégen keresztül) Tesztek típusa: személyiségvizsgálat, szakmai feladatokra vonatkozó speciális felmérések, szituációs életszerű feladatok,

5 Mire keresi a választ a munkáltató!
Legfontosabbak az előszűrést követően Van-e olyan akadályozó tényező, ami miatt a jelölt nem tudja úgy ellátni a feladatát, ahogy a munkáltató képviselője elképzeli? (pl.: sunyi, beképzelt, nincs tartása, csak állást akar…stb) Igazat mond-e a jelölt (vannak-e anomáliák a személye és önéletrajza között) Látok-e fantáziát/potenciát a jelöltben? (milyen távra tudom lekötni?) Hány ér szól amellett, hogy felvegyem, vagy ne vegyem fel? (Ez többségében egy adott álláshirdetésre jelentkezők száma, azaz a munkaerőpiaci kínálat is befolyásolja)

6 Gyakorlatias tanácsok első rész: mire figyeljünk oda – verbális elemek
A nyelvi markerek: verbális összeszedettség, hangképzéstől a helyes beszédtechnikáig – benyomást formál. Kerek mondatokban adunk válaszokat. Nyelvben megtalálható együttműködést segítő kifejezések gyakoribb használata pl.: ? Szavak melyek kerülendőek pl.: hát, nem tudom, lehet, nem igazán, mindig, soha, senki, mindenki stb. Mosolygós hang gyakorlása, szabados fogalmazás. (az interjú olyan, mint egy első randi) Egy kis felkészüléssel a munkáltatót érdeklő legtöbb kérdésre válaszolni tudok! (Lásd a jegyzetet.)

7 Gyakorlatias tanácsok második rész: mire figyeljünk oda – nonverbális elemek
Szemkontaktus (mit jelent ha az ember a másik ember szemébe néz) Mimika (őszinte, a zavart mosoly, fintor bőrpír, és egyéb rezdülések az arcon) A test nem tudatos mozgása (karok, hát vállak, lábak helyzete) Öltözködés (megjelenés) Összhatás (személyes kisugárzás: mitől lesz valaki megnyerő vagy elutasított)

8 Nézzünk egy példát: Rövid videó 1. Rövid videó 2. (Dan Clark) Rövid videó 3. (egy munkainterjú)

9

10 Ne mondj valótlant, és ne szépíts, mert te húzod a rövidebbet!
Neked melyik kép mit mond? Boldogság Szomorúság Félelem Undor Meglepettség Indulatos (mérges) Hogyan reagál a testünk, ha nem mondunk igazat? Ne mondj valótlant, és ne szépíts, mert te húzod a rövidebbet!

11 A kézfogás az „első benyomást” alakító tényezők egyike:
Zárt vagy nyitott testtartás elárulja a szituációhoz történő hozzáállásunkat Zárt testtartás jelzése: félek; nem értek egyet vagy„nem akarok itt lenni” Keresztbe font karok és/vagy lábak (minél feszesebben vannak zárva az illető karjai/lábai annál nagyobb az ellenállása az adott helyzetben.) Nyitott testtartás jelzése: jól érzem magam, nem érzem fenyegetve magam!

12 Alap testbeszéd modell: Nyitott
Aktív elfogadás Fogadókészség Kész egyetérteni Odafigyelés Bevonódott Törődő Lelkes Mérlegelő Előre Hátra Harcos Fogoly Ellenálló Visszavonult Had beszéljek én Védekező Mérges Unott Agresszív Elutasító Hazugság Had mennyek már Zárt Felelős Visszatükröző

13 Játszunk egy kicsit! Feladat 1. Állásinterjúra érkezel egy céghez ahová egy hónappal ezelőtt adtad be a pályázatodat. Nagyon tetszik a hely a légkör! (Képzelj el egy remek munkahelyet ahol esetleg már jártál valamikor és jó benyomást keltett benned.) Írd össze azokat az információkat, amelyeket biztosan nem osztanál meg egy személyes interjún, amit eltitkolnál, hogy esélyeidet ne rontsd! (Rajta, van 3 perced)

14 Játszunk egy kicsit! Feladat 2:
Ki az a bevállalós közületek, aki - esetleg már volt állásinterjún - kijönne, hogy eljátszunk egy ‘éles’ interjú helyzetet? A többiek feladata megfigyelni, és észrevenni: Mikor válaszol szívesen a jelölt a kérdésekre (nyitott és együttműködő!) Melyek azok a helyzetek, amik kellemetlenül érzi magát (non-verbális és verbális megnyilatkozást együtt kezelni) A jelölt testbeszéde mikor nem volt szinkronba azzal amit mondott.

15 HUMAN-SERVICE Mentálhigiénés Tanácsadás
További kérdéseid lennének: gyere el ingyenes személyes konzultációra! (Minden szerdán 11:00-16:00 között az A/5-ös teremben) Bejelentkezés telefonon: (1) ; vagy ben: Köszönöm a figyelmet

16 Csoportos beszélgetések, amelyekre feliratkozhattok:
Önismereti csoport (mit tudok magamról, hol tartok az életben most és hova szeretnék eljutni.) 6 alkalomból álló foglalkozás! Kérdések amelyekre ebben a csoportban választ keresünk: - Vajon kinek az életét valósítom meg? (Ki határozza meg ki vagyok most?) - Élethez való hozzáállásom elemei? - Mitől függ a boldogságom (mit vagyok képes befolyásolni magam és a környezetem tekintetében?) Mit értek sikeres élet alatt? - Miben kell változnom? Miért és hogyan változtassak azon, ami nem úgy működik ahogy kellene az életemben? Ki az akire támaszkodhatom az életemben? Hogyan felelhetek meg a munkáltatói elvárásoknak! Felkészítés a munkahelyen történő helytállásra. (6 alk.) E csoportban arról lesz szó, hol vannak a saját határaim. Mire kell vigyáznom magamra és a munkatársaimra vonatkozóan. Mit jelent az első ‘igazi’ munkahely. Milyen karrier utak léteznek a számomra a jövőben.


Letölteni ppt "Hogyan legyünk eredményesek egy állásinterjún"

Hasonló előadás


Google Hirdetések