Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI"— Előadás másolata:

1 A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI
Dr. Gyenes Monika Semmelweis Egyetem, EFK Népegészségtani Intézet WORLD NO TOBACCO DAY 2005 Május 31. BUDAPEST

2 A négy T lépéseit több mint egy évtizeddel ezelőtt az angolszász
A dohányzás elleni harc, azaz a dohányzás leszoktatás lépéseit több mint egy évtizeddel ezelőtt az angolszász szakirodalomban publikálták először, „négy A” néven, és Intézetünk a négy „T”-re magyarosította: TUDAKOZODJ - a dohányzási szokásokról! TANÁCSOLJ - minden dohányosnak, hogy hagyja abba! TÁMOGASD - döntésének meghozatalában! TEVÉKENYEN ELLENŐRIZD - lehetőség szerint folyamatosan!

3 1. TUDAKOZÓDJ

4 AZ ELSŐ ÜLÉS FELADATAI Töltesse ki a Fagerström-féle nikotintolerancia tesztet (ezt a váróban is megteheti), önállóan vagy a szakasszisztens segítségével a páciens, majd Ön értékelje! Személyesen – a pácienset kérdezve - töltse ki „A dohányzási szokásokat felmérő kérdőívet”! Adjon információt a „Veszélyes kémia” és a „Miért ártalmas a dohányzás?” című témákat illetően! Elköszönés előtt ne feledje megadni az elérhetőségét, valamint egyezzenek meg a legközelebbi találkozás pontos időpontjában és helyszínében! A páciens távozása után nyisson egy kartont, ahová a vele kapcsolatos dokumentációt gyűjti!

5 2. TANÁCSOLJ

6 A MÁSODIK ÜLÉS FELADATIA
A nap fő feladata, felkészíteni a pácienst arra, hogy melyek a nikotin elvonás fő tünetei és tájékoztatni őt arról, hogyan készülhet fel a problémák megoldására. Fontos, hogy hangsúlyozzuk, ezek nem élete végéig, hanem 1-2 hétig állnak fent, a legzavaróbbak, a 6. hét végére szinte teljesen megszűnnek, gyógyszeres támogatással részben, vagy teljesen megszüntethetők és nyugodtan, többször olvassa el otthon is a páciens, mielőtt a nagy döntést (a leszokásról) meghozza. Tájékoztassa arról: „Mit nyer azzal, ha leszokik a dohányzásról?”

7 A tünetek táblázata I. Tünetek Hatása a szervezetre Coping stratégia
Nikotin éhség hét alatt jelentősen csökken „Elterelő hadműveletek” pld: végy mély levegőt, tégy valami mást, igyál vizet, rágj cukormentes rágógumit Köhögés Az elején rosszabbodik átme Az első 2-3 hét után elmúlik netileg, mivel a csillószőrök megtisztulnak a lerakódott kátránytól Fokozott étvágy Heves fellángolás Odafigyelve étkezni, pld: alacsony kalóriájú snack Szigorú diéta nem tanácsol- ható , addig amíg kevesebbé stresszmentes periódus következik Bélműködési Lehetséges a székrekedés hét alatt spontán megoldódik zavarok vagy hasmenés

8 A tünetek táblázata II. Tünetek Hatása a szervezetre Coping stratégia
Alvási problémák Insomnia, vagy fáradékonyság Az első 2-4 hét után formájában jelentkezik spontán elmúlik, fizikális aktivitás, erős kávék elkerülése segíthet Szédül A megemelkedett szöveti Spontán módon oxygenizáció oka megoldódik Hangulat ingadozások, A szomorúság visszatük Egy régi védekezési ingerlékenység, rözése rendszer megdőlt, koncentrálási zavar keressen új utakat a stressz oldására is pld: beszélgessen a barátaival

9 3. TÁMOGASD

10 A HARMADIK ÜLÉS FELADATAI
Ezen az ülésen fő feladat annak a közös döntésnek a meghozatala, hogy a páciens az elfogulatlan tájékoztatás után kér-e „mankóként” valamilyen gyógyszeres segítséget, vagy e nélkül is vállalja a leszokik. A tájékoztatásban kérjük térjen ki az egyes gyógyszerek árára, mellékhatásaira és feltétlenül vegye figyelembe a kontraindikációkat is!!! A bizonyítékok azt igazolják, hogy egy intenzív magatartásorvoslási tanácsadás (amit most Ön csinál) és a bupropion együtt 19 %-os tartós leszokási rátát eredményez. Számos kutató a bupropiont még nikotintartalmú tapasszal is kombinálja (orvosilag lehetséges) a hatékonyság növelése érdekében.

11 A NEGYEDIK ÜLÉS FELADATAI
Ezen az ülésen a pszichésen jól felkészített páciens már szinte „követeli” a leszoktatás megkezdését. Jó bizalmi kapcsolat alakul ki a Tanácsadó és a még mindig dohányzó között. Intsük hát türelemre, oldjuk fel félelmeit az elhízástól való félelmével kapcsolatban, valamint arról, hogy hogyan győzheti le a nikotinéhséget és a feszültséget, valamint arról hogyan birkózhat meg a nikotin utáni vággyal.

12 A belső kényszer legyőzése
A cigarettára gyújtás idejének elnyújtását nevezzük a belső kényszer legyőzésének, mielőtt a folyamat automatikussá válik. A legtöbb ember 15 perccel később gyújt rá, attól kezdve, hogy a kényszerítő erő jelentkezik. A belső kényszer 3-5 perc alatt elmúlik. A rágyújtás késleltetése azt az érzést kelti, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani a dohányzást, és azt a tapasztalatot nyújtja, hogy a kényszerítő erő nem tart örökké. A rágyújtás késleltetése a gyakorlat során könnyebb lesz, és bizonyos idő után a késleltetés ideje meghosszabbodik.

13 AZ ÖTÖDIK ÜLÉS FELADATAI
Ezen az ülésen hangoljuk rá a betege a leszoktatásra, adjunk pszichológia támogatást és ekkor történik az első füstmentes nap kitűzése is. NÉHÁNY GYAKORLATI TANÁCS, AMI MÁR JÓL BEVÁLT: Tervezze meg előre, hogy melyik lesz az első „füstmentes” nap. Válasszon ki egy nyugodtabb időszakot (szabadság, hétvége), amikor előreláthatóan kevesebb izgalom éri! A fokozatos csökkentés ritkán vezet el a teljes absztinenciához – egyszerre hagyja el a cigarettát! Kérje meg barátait, családtagjait, hogy legyenek segítségére: viseljék el, ha átmenetileg feszültebb, ingerültebb lesz! Kerülje a „veszélyes helyzeteket” – cigarettázó barátok társaságát, kávézást, szeszesitalt stb.

14 Gondolja végig egy napját, melyek azok az alkalmak, helyzetek, amikor „törvényszerűen” rá szokott gyújtani (pl. reggeli kávéhoz, étkezés után, autóvezetés közben...)! Előre tervezze meg, hogy ezekben a helyzetekben hogyan fogja elkerülni a rágyújtást! A reggeli kávé helyett igyon teát vagy gyümölcslevet, az étkezés befejezése után azonnal álljon föl a asztaltól és csináljon valamit (szedje le az asztalt, mosson fogat, egy használatlan cigarettaszipkát tartson az ajkai között vezetés közben…)! A cigaretta elhagyásának napján távolítson el környezetéből mindent, ami a cigarettára emlékezteti: hamutartók stb! Takarítsa ki a lakást, mossa ki a függönyöket, takarítsa ki autóját! Együtt könnyebb! – Ha házastársa, partnere is dohányzik, hagyják egyszerre abba. Többet takarítanak meg és segíteni tudják egymást.

15 A HATODIK ÉS A HETEDIK ÜLÉS FELADATAI
A dohányzásról történő leszokás periódusa. Érdeklődjön hogylétéről, támogassa döntésében. A páciens egyedi problémáinak megoldása. Egyénre szabott konzultáció. Szükség esetén írjon fel enyhe hashajtót és természetesen bupropiont is, ha ezt választotta a páciens!!! A páciens és a Tanácsadó közös döntése, hogy valóban csak 2 ülés lesz, és hogy milyen gyakran találkoznak. Az ajánlott összes időtartam 6-8 hét, de ez csak támpont. Vannak akik gyakrabban szeretnének 5-10 percre találkozni a Tanácsadóval, ezt soha se tagadja meg, ezzel ugyanis magát a programot veszélyezteti. Mások a telefonos kapcsolattartást részesítik előnyben.

16 4. TEVÉKENYEN ELLENŐRIZD

17 A NYOLCADIK ÜLÉS FELADATAI
Ezen a záró ülésen a fő feladat a visszaesés megelőzése! Együtt beszéljék meg egy biztató füstnélküli jövőkép körvonalait! A kutató személyes megjegyzése: némelyik önmagában bizonytalan, orvosfüggő beteg pszichés leválasztása elég nehéz, de szükséges. Engedje el egy meleg kézfogással gyógyult páciensét! Zárja le a dokumentációt, a kartont tegye a gyógyult betegek kartonjai közé!

18 TEENDŐK A TANÁCSADÁS BEFEJEZÉSE UTÁN
Félévente egy telefonhívással ellenőrizze le tanácsadása hatékonyságát és mindig ajánlja fel segítségét, ha gond merülne fel! Az eredményeket dokumentálja le, hiszen ezzel tudja mérni munkája hatékonyságát!


Letölteni ppt "A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések