Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÖRZSÁLLOMÁNYOK LÉTREHOZÁSA, MÓDOSÍTÁSA Működés, kezelés általános leírása MEGASTAR PLUS Kft.. A bemutató kezeléséhez segítség: F1

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÖRZSÁLLOMÁNYOK LÉTREHOZÁSA, MÓDOSÍTÁSA Működés, kezelés általános leírása MEGASTAR PLUS Kft.. A bemutató kezeléséhez segítség: F1"— Előadás másolata:

1 TÖRZSÁLLOMÁNYOK LÉTREHOZÁSA, MÓDOSÍTÁSA Működés, kezelés általános leírása MEGASTAR PLUS Kft.. A bemutató kezeléséhez segítség: F1 info@megast.hu

2 Bevezetés Ez a bemutató az érdeklődőt végigviszi a MegaORA programok kezelésének fő lépésein. A bemutató csak nagyvonalú áttekintést ad, a teljes körű ismeretek a dokumentációkban találhatók. A dokumentációk egyrészt az egyes menülépésekhez on-line help lehetőséget biztosítanak, másrészt kötetté egybeszerkesztve kiírathatók. Az alábbi bemutató a MegaORA ASP Demó feldolgozásba történő belépést és programkezelés fontosabb lépéseit mutatja be. A Demó vagy egyéb feldolgozás létrehozásáról lásd a www.megastar.hu weblapon az ASP ingyenes Demó létrehozása linket.www.megastar.hu Ha az érdeklődő gépén már van MegaORA indító ikon, akkor az azzal történt indítás utáni kezelői lépéseket vesszük sorra. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

3 A MegaORA-ASP program indításakor bejön az alábbi képernyő A képernyőn lévő csillag közepén látható ‘START DEMO’ szövegre klikkelve lehet elindítani a MegaORA futását. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

4 A MegaORA-ASP program indításakor bejön az alábbi képernyő Ha a kezelő az ASP feldolgozást indította el, akkor itt az MF03 a sémanév. Ha az ASP Demót indította el, akkor itt az MF13 a sémanév. Az OK gombra kattintva lehet továbblépni. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

5 A következő képernyőn az alábbi kis Bejelentkezés adatbeviteli képernyő - form - jelenik meg. Felhasználó név: 1234KEZELO_NEV ASP felhasználónál kötelező felépítés Jelszó: 1234JELSZO ASP felhasználónál szintén kötelező felépítés, amely szerint az első 4 pozíció a feldolgozás sorszámának 2- 5 számjegye, továbbá min. 6 pozíció betű, szám. Adatbázis: DB03 Be kell billentyűzni a megfelelő adatokat. A TAB billentyűvel, vagy egérkattintással lehet a mezők között váltani. Vigyázat! Az Enter billentyűt csak az utolsó adat beírása után üssük le. Ha az adatok kitöltése helyes volt, akkor enged a program belépni az adatbázisba. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

6 Feldolgozás kiválasztása, MegaORA munkaablak MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Feldolgozás kiválasztás (itt csak egy van). Elvileg a görgethető listán tetszőleges számú további feldolgozásból lehet választani. Kezelő neve Adatbázis/Séma név Kilépés Help/Dokumentáció Nyomtatás A munka indításakor a fenti képernyőn lehet kiválasztani, hogy mely vállalat ügyviteli feldolgozásába lép be a kezelő. A fenti képernyőn csak egy feldolgozás van még, de a kezelő saját, további vállalatok feldolgozását hozhatja létre, amelyek majd a fenti képernyőn, mint további sorok jelennek meg.

7 Feldolgozás kiválasztása, MegaORA munkaablak MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Aktuális kezelői üzenet lista Majd minden feladat kezelői üzenetet keletkeztet, eseteként több (esetleg száz, ezer) soros üzenetet. Ezek – amíg egy következő feladat nem törli le – utólag is kiírathatók képernyőre, illetve nyomtatóra. Ha az üzenet hiba vagy figyelmeztetés, akkor automatikusan megjelenik az esetleg többsoros kiírás, amelyek a következő feladatig a háttérben megmaradnak.

8 Feldolgozás kiválasztása, MegaORA munkaablak MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Programvezérlési paraméterek megadása A MegaORA működésében a felhasználó igényei szerint a paraméterekkel állítható be. Vannak paraméterek, melyek az egész vállalatra igazak (pl. van-e 6/7-es számla használata), és vannak paraméterek, melyek kezelőnként más és más érték lehetnek (pl. áfa számításnál kell-e automatikus áfa sor generálás) A képernyő ezen pontján indítható paraméter beállítás a vállalat összes alrendszerének összes paraméterét eléri. A vállalati szintű paraméterek beállítása induláskor egyszer szükséges. A kezelői paraméterek beállításának van egyszerűbb módja is pl. a forgalmi adatok bevitelénél.

9 Feldolgozás kiválasztása, MegaORA munkaablak MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Kezelők tevékenysége/Futó műveletek Egy vállalat ügyviteli feldolgozásában – egy időben – több kezelő is dolgozhat. Ezek esetenként egymást akadályozhatják. (pl. az adatmentést, mint egyedül futó feladat indítását más kezelők tevékenysége akadályozhatja.) Erre a gombra kattintva kiírathatók az egy időben futó műveletek, az aktív kezelők tevékenysége.

10 Menü - Gyors menü A feldolgozás kiválasztása után jelenik meg a menüképernyő. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Feldolgozási év, feldolgozott vállalat (át)állítása. Ez a FŐMENÜ. A + jel a becsukott állapotot jelöli. Ha egérrel a + jelre kattintunk, akkor kinyílik a további feladat lista. Az a végrehajtható feladat, amelyik már nem nyitható ki további feladatokra. Több száz menülépés érhető el. Természetesen nagyon nehézkes lenne minden végrehajtható feladatot a hierarchikus menülépések végigjárásával kiválasztani. A Gyors menü feladata, hogy a több száz menülépés közül a fontosabb, gyakran használt 20-30-at a gyors menülistába lehet hozni, így a FŐMENÜ kinyitása nélkül lehet indítani az egyes - a gyorsmenüben szereplő – feladatokat. A menülépések kiválasztása csak a billentyűzettel is lehetséges, de a gyakorlatban a kezelő az egészre pozícionál és kiválaszt. A menülépések kiválasztása csak a billentyűzettel is lehetséges, de a gyakorlatban a kezelő az egér kurzorral pozícionál és kiválaszt.

11 Menü/Gyors menü kezelése Nyissuk ki (a + jelre kattintva) a Főkönyv, azon belül a Főkönyvi bázis feladatok, azon belül az FA1 Főkönyv-Pénzügy törzsadat bevitelt. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Rákattintva az FA101 Főkönyvi számlatükör bevitel, módosítás feladatra – CSAK kijelöljük a feladatot. A Gyors menün a Felvesz gombra kattintva az FA101 lépést felvettük a Gyors menübe, majd az FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitelét is. Feladat indítás - vagy a menülépés kijelölése után az Indítás (Enter) gombra kattintva - vagy a kijelölt menülépésre dupla kattintással - vagy a Gyors menüben lévő feladat melletti kis ikonra kattintva.

12 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A MegaORA összes törzsbeviteli ablaka az alábbi séma szerint készült. A képernyőn a mintafeladatban kreált partner adatok láthatók. Módosítás/Törlés esetén ki kell jelölni (kurzort rá kell állítani) a kívánt sorra és az alsó Módosítás(Enter)/ Törlés(Ctrl+End) gomb „lenyomásával” a művelet elvégezhető. A MegaORA kezelése egységes, bármely törzsadat beviteli, módosítási feladat az illető törzsre rátekintő képernyő megjelenítésével kezdődik.

13 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Ugrás a kiírási lista végére

14 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Ugrás a kiírási lista elejére

15 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Sorrend beállítás. A kijelölt oszlop szerint sorba rendez. (Keresni csak sorrendbe állított oszlopra lehet.)

16 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Gépi keresési adat megadása. Pl. budapesti így adható meg: buda% % = mind, megadása esetén az összes buda kezdetűeket felsorolja.

17 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Gépi keresés indítása. Csak sorba rakott oszlop adatára lehet keresni. Csak a keresési adat mezőben megadottakat írja a képernyőre. (Ha nem létező adatra keresünk, a képernyő üres marad.)

18 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu MódosításÚj bevitelTörlés Kilépés a feladatból A MegaORA programok szabványos adatbeviteli képernyőjén – majdnem minden esetben – megtalálhatók az alábbi feladatvezérlő gombok.

19 FA111 Ügyfél(partner) törzs bevitele, módosítása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Partnerhez kapcsolódó speciális feladatok indítógombjai.

20 FA111 törzsmódosítás MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Valamelyik szabványos feladat indításakor az alábbi képernyő jön be - Módosítás esetén azokkal az adatokkal, amelyet a kurzor kijelöl, amelyet a kezelő kiválasztott. - Új bevitel esetén üres képernyő, melyet ki kell tölteni az adatokkal. - Törlés esetén a kitörlendő adatokkal. A törzs (és forgalmi) adatok bevitele (elméletileg) teljes körűen megoldható CSAK a billentyűzet kezeléssel. Az egyes adatmezőkbe történő adatbeírást az ENTER (vagy a TAB) billentyű leütésével lehet befejezni. Azaz egy képernyő adatain végig lehet menni az ENTER-ek sorozatos leütésével. Gyakorlatban, a kezelő, ha nem az összes mezőn megy végig, akkor az egérrel a megfelelő mezőre ugorhat. Módosításra kijelölt partner adatok.

21 FA111 törzsmódosítás MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Bármely adatmezőre rá lehet állni az egérrel. Az egyes adatmezők bebillentyűzése végén Entert kell adni vagy a TAB billentyűvel lehet továbblépni. Az aktuális ügyfélhez tartozó egyéb adatok megadásának speciális billentyűi.

22 FA111 törzsmódosítás MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Un. „fülek” tagolják az adatokat. Ezek további beviteli felületek, értelemszerűen az aktuális ügyfélhez tartozó további adatok beviteléhez használhatók. A képen a Számlázáshoz szükséges adatok bevitelére szolgáló „fül” kiíratása látható. Az összes „fül” kitöltése, kezelése értelemszerűen azonos.

23 FA111 törzsmódosítás MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A partner törzs további leíró – kapcsolódó adatainak bevitelét biztosító gombok. Ezekkel a gombokkal indított feladatok önmagukban – mindig a konkrét ügyfélhez kapcsolódó – törzsadatok. Tehát pl. a címek gomb lenyomása egy rátekintő képernyőt hoz be, amelyen az ügyfélhez megadott, megadható címek felsorolása látható. Majd onnan szintén Új bevitel, Módosítás, stb. feladat gombokkal indítható az adott ügyfél címeinek bevitele, módosítása.

24 FA111 törzsmódosítás MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Ha az adatok bevitelét megszakítjuk, vagy mégsem szeretnénk bevinni, akkor erre a gombra kell kattintani. Ezzel a gombbal fejezzük be a törzs bevitelét. Mentjük a változtatásokat.

25 Kiválasztás értéklistával MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A partner adatok bevitele során pl. főkönyvi számot is beviszünk, amely más törzsadatban szereplő kód. A törzsadatok bevitelét segíti a gyors rátekintés – értéklistából történő kiválasztás – erre a gombra kattintva vagy az F9 billentyű leütésével. Jelen példában csak a főkönyvi szám alapján lehet választani. Adatbeviteli képernyőn (más) törzsadathoz kapcsolódó adatmezők bevitele.

26 Kiválasztás értéklistával MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A Keresés mezőbe kell beírni a keresett főkönyvi számot vagy a kezdő értéket, a % jel – hasonlóan a korábbi keresési lehetőséghez – minden előfordulást képernyőre hoz. Törzsadatok bevitelét segítő kiválasztási értéklista.

27 Kiválasztás törzsmódosítással MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Erre a gombra kattintva – jelen példánkban - a főkönyvi törzs rátekintő képernyő jelenik meg. Ezen lehet kiválasztani a kívánt főkönyvi számot, vagy új főkönyvi szám vihető fel, vagy a meglévő módosítható, törölhető. Törzsadatok bevitele új törzs tétel létrehozásával vagy korábbi módosításával.

28 Kiválasztás törzsmódosítással MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A Kiválasztás(Alt+V) billentyűre kattintva lehet a megfelelő főkönyvi számot kiválasztani a példánkban szereplő partner törzsadathoz. Partner törzsadatok beviteléhez szükséges főkönyvi számot a főkönyvi törzs beviteli képernyőn választhatjuk ki, vagy ha még nincs, vagy módosítani kell, akkor a főkönyvi törzs megfelelő képernyőkön ez elvégezhető.

29 On-line help, Dokumentáció MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Bármely feladat végzés közben az F1 billentyű, vagy az egérrel ikonra kattintva elérhető az on-line help dokumentáció. Ha menü vagy egyéb nem meghatározható feladat közben kérik a help kiírást, akkor a dokumentációk tartalomjegyzékéből kell kiválasztani a megfelelő kiírási egységet. Ha pl. az ügyféltörzs kiválasztás-bevitel közben kérjük a help kiíratást, akkor az éppen végrehajtott menülépés leírása kerül kiírásra. Ezen részletes ismertetés található az egyes mezők kitöltéséről, illetve innen a Tartalomjegyzék- Fogalomjegyzék-Általános dokumentáció feladatokkal tetszőleges egyéb menülépések és dokumentációk kiírása kérhető. Az on-line help szövegek tagolása úgy készül, hogy egy-egy menülépéshez egy-egy fejezet leírása készült el. Van olyan Szerviz menülépés (MA7) amellyel az egyes alrendszerek dokumentációs fejezetei egy-egy kötetbe szerkesztve kiírathatók illetve a képernyőre került szövegek kinyomtathatók. Azaz minden alrendszerhez kinyomtatható kezelési dokumentáció áll rendelkezésre.

30 WINDOWS ablakok kezelése ha ismeri a WINDOWS-t, akkor tovább MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Mielőtt a MegaORA megismerésében tovább mennénk, itt kitérőt kell tenni a WINDOWS kezelésének egy sajátosságára, mivel ennek az ismerethiánya igen sok bosszúságot okozhat. A WINDOWS működésének alapja, hogy egy feladat ablakból a következő feladat indítható, amely az előző feladat részeként indul és a képernyőn az új feladat képét, ablakát az előző feladat fölé írja ki. Pl. az Áfa törzs módosításából a Főkönyvi törzs módosítását indítjuk el. A kezdőknél gyakori hiba, hogy az egérrel véletlen rákattintva valamely alsó ablakra az aktuális ablak eltűnik, és az alsó nem aktív ablak lesz látható. A nem aktív ablakon dolgozni nem lehet, és a kezelő teljesen elveszti a vezérlés lehetőségét. Ilyen szituációkból hogyan lehet kikeveredni? A képernyő bal felső sarkában van egy kis menü (Ablak), amelyre rákattintva láthatóvá válik a használt ablakok felsorolása, ponttal megjelölve az aktív ablakot. A MegaORA sajátossága, hogy az aktív ablaknak mindig a legmagasabb sorszámúnak kell lenni. Amint látható a fenti példánkban 5 szinten vannak használatban az ablakok. Ha elvesztettük a vezérlést azzal, hogy a háttérben lévő, korábbi ablakot tettük véletlen aktívvá, akkor az utolsót kell aktívvá tenni. Ha nem az utolsó, legnagyobb sorszámú az aktív (a pont nem az utolsó mellett van), akkor az egérrel át kell kattintani, és így aktívvá kell tenni az utolsót.

31 Forgalom beviteli terület kiválasztása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A forgalmi terület az adatrögzítés előzetes tárolója, amelybe bevitt adatok csak az adatrögzítés fázisának kötetlen elvégzését segítik. A forgalmi területen lévő adatok – mivel nem részei a könyvelt, számfejtett adatoknak – tetszőlegesen törölhetők, javíthatók. Az adatrögzítés befejezése után külön menülépést kell végrehajtani a könyvelés, letárolás véglegesítéséhez. A főkönyv, házipénztár és a bér forgalom bevitelekor, menülépés elindításakor nem közvetlen az adatbeviteli rátekintőre lép a program, hanem közbevetőleg ki kell választani a forgalmi területet. Minden alrendszer – főkönyv, bér, stb. – 1-999-ig sorszámú forgalmi területet használ.

32 Forgalom beviteli terület kiválasztása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Ha már létrehoztuk, akkor itt lehet kiválasztani. A forgalmi terület az adatrögzítés előzetes tárolója, amelybe bevitt adatok csak az adatrögzítés fázisának kötetlen elvégzését segítik. A forgalmi területen lévő adatok – mivel nem részei a könyvelt, számfejtett adatoknak – tetszőlegesen törölhetők, javíthatók. Az adatrögzítés befejezése után külön menülépést kell végrehajtani a könyvelés, letárolás véglegesítéséhez. A főkönyv, házipénztár és a bér forgalom bevitelekor, menülépés elindításakor nem közvetlen az adatbeviteli rátekintőre lép a program, hanem közbevetőleg ki kell választani a forgalmi területet. Minden alrendszer – főkönyv, bér, stb. – 1-999-ig sorszámú forgalmi területet használ.

33 Forgalom beviteli terület kiválasztása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Új forgalmi terület létrehozásához vagy a külön ablakban megjelenő sorszám és megnevezés mezőt kell kitölteni, vagy ezen a képernyőn kell megadni a sorszámot és megnevezést. A forgalmi terület az adatrögzítés előzetes tárolója, amelybe bevitt adatok csak az adatrögzítés fázisának kötetlen elvégzését segítik. A forgalmi területen lévő adatok – mivel nem részei a könyvelt, számfejtett adatoknak – tetszőlegesen törölhetők, javíthatók. Az adatrögzítés befejezése után külön menülépést kell végrehajtani a könyvelés, letárolás véglegesítéséhez. A főkönyv, házipénztár és a bér forgalom bevitelekor, menülépés elindításakor nem közvetlen az adatbeviteli rátekintőre lép a program, hanem közbevetőleg ki kell választani a forgalmi területet. Minden alrendszer – főkönyv, bér, stb. – 1-999-ig sorszámú forgalmi területet használ.

34 Forgalom beviteli terület kiválasztása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu Adott terület kitörlése. (Természetesen csak üres forgalmi terület törölhető) A forgalmi terület az adatrögzítés előzetes tárolója, amelybe bevitt adatok csak az adatrögzítés fázisának kötetlen elvégzését segítik. A forgalmi területen lévő adatok – mivel nem részei a könyvelt, számfejtett adatoknak – tetszőlegesen törölhetők, javíthatók. Az adatrögzítés befejezése után külön menülépést kell végrehajtani a könyvelés, letárolás véglegesítéséhez. A főkönyv, házipénztár és a bér forgalom bevitelekor, menülépés elindításakor nem közvetlen az adatbeviteli rátekintőre lép a program, hanem közbevetőleg ki kell választani a forgalmi területet. Minden alrendszer – főkönyv, bér, stb. – 1-999-ig sorszámú forgalmi területet használ.

35 Forgalom beviteli terület kiválasztása MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A forgalmi területen lévő adatok törlése. A forgalmi terület az adatrögzítés előzetes tárolója, amelybe bevitt adatok csak az adatrögzítés fázisának kötetlen elvégzését segítik. A forgalmi területen lévő adatok – mivel nem részei a könyvelt, számfejtett adatoknak – tetszőlegesen törölhetők, javíthatók. Az adatrögzítés befejezése után külön menülépést kell végrehajtani a könyvelés, letárolás véglegesítéséhez. A főkönyv, házipénztár és a bér forgalom bevitelekor, menülépés elindításakor nem közvetlen az adatbeviteli rátekintőre lép a program, hanem közbevetőleg ki kell választani a forgalmi területet. Minden alrendszer – főkönyv, bér, stb. – 1-999-ig sorszámú forgalmi területet használ.

36 Lista kiírási képernyők MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A kiírások alapelve, hogy az adott listaformátumnak, gyűjtési szempontoknak megfelelően kiírásra kerül az összes adat. A formátum és esetleg a sorrend is egy-egy kiválasztási szempont megadásával vezérelhető. A szűrőfeltételek megadásával leszűkíthető a kiíratás a céljainknak megfelelő adatok részhalmaza a –TÓL-IG kérdések kitöltésével.

37 Köszönjük, hogy végignézte a Működés, kezelés általános leírása – Törzsállományok létrehozása, módosítása bemutatót. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu A nagyvonalú áttekintés a MegaORA lehetőségeinek csak egy – a munkavégzéshez feltétlen szükséges – részét tárgyalta. Számos, hatékony és a színvonalas munkavégzéshez szintén szükséges ismerettel nem foglalkoztunk. (Pl. további kezelők felvitele, jogosultságok beállítása és kezelése, adatok mentése, különböző alrendszerek kapcsolata, stb.). A kezelés megalapozottabb ismereteihez, a MegaORA további lehetőségeinek tanulmányozásához javasoljuk, hogy a gépén építsen fel egy DEMO feldolgozást. Ha problémája van, keresse az ügyeletet. Ha sikerül felépíteni a DEMO feldolgozást (lehetőleg a mintafeladatok bemásolását is kérje), és a leírtakat is próbálja saját kezűleg végrehajtani. A nem leírt gombokkal elérhető feladatokat is próbálja. Az egyes kezelési szituációkhoz olvassa hozzá a dokumentációt. Sok sikert kívánunk! 


Letölteni ppt "TÖRZSÁLLOMÁNYOK LÉTREHOZÁSA, MÓDOSÍTÁSA Működés, kezelés általános leírása MEGASTAR PLUS Kft.. A bemutató kezeléséhez segítség: F1"

Hasonló előadás


Google Hirdetések