Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A N Á C I Z M U U S S.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A N Á C I Z M U U S S."— Előadás másolata:

1 A N Á C I Z M U U S S

2 A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler által vezetett Nemzetszocialista Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára utal.

3 Az ideológia fontos elemei
Jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozásával egy új világnézet létrehozása. A munkások védelme, Németország helyreállítása, a létbiztonság megteremtése. Élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé történő terjeszkedés által) A zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendű- ségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva. Rasszizmus: cigányellenesség, Hitler a Berlini Olimpián nem volt hajlandó üdvözölni a színesbőrű sportolókat A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip) A demokrácia korlátozása Szociáldarwinizmus - az emberi társadalomban is a legalkalmasabb csoportok (fajták, változatok) tudnak fennmaradni Homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása és bűntetése (homofóbia) A vallásszabadság korlátozása

4 A Holokauszt A holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). Zsidó terminusa azonban nem ez, hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben)A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.

5 A náci rendszer más csoportokat is üldözött vagy próbált megsemmisíteni: a cigányokat, az oroszokat (különösen a hadifoglyokat), a lengyeleket, a fogyatékosokat, a homoszexuálisokat és a politikai vagy vallási ellenállókat, például a szocialistákat, kommunistákat vagy Jehova Tanúit. Sok kutató nem veszi bele ezen csoportokat a holokauszt definíciójába, hanem a zsidók elleni népirtásként határozza azt meg, A nácik minden áldozatát figyelembe véve a halottak száma jóval nagyobb, a legtöbb becslés 9 és 11 millió közé teszi.

6

7

8

9

10

11

12 VÉGE Kovács Kitty VII.osztály


Letölteni ppt "A N Á C I Z M U U S S."

Hasonló előadás


Google Hirdetések