Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS"— Előadás másolata:

1 A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS
A hadművelet az Overlord (hűbérúr) fedőnevet kapta. A hadművelet nagy részben azért lehetett sikeres, mert a németek azt hitték, hogy a partraszállás a Somme folyótól északra fog bekövetkezni. Ennek több oka volt: 1. Az átkelés itt volt a legrövidebb. 2. A légierő támogatása itt érvényesülhetett a legjobban. 3. A Ruhr-vidék- Németország gazdasági szíve felé is itt vezetett a legrövidebb út. 4. A Jubileum hadművelet. 1944 JÚNIUS 6 - AUGUSZTUS 25.

2 Kronológia Erwin Rommel Bernard Montgomery
Június 6. U.S. 82. légi szállítású hadosztály (Detroit hadművelet), 101. légi szállítású hadosztály (Chicago hadművelet) és a 6. Brit légiszállítású hadosztály (Tonga hadművelet) éjfél után 15 perccel földet ér Normandiában. Öt óra 20 perckor amerikai és brit gépek bombázzák a part menti német állásokat. Öt óra 50-kor az inváziós flotta hajóágyúi megkezdik a tüzérségi előkészítést. Hat óra 20-kor partra száll a szárazföldi erők első hulláma, megkezdődik a partraszállás; ezzel megkezdődött a náci megszállás alatt álló Európa felszabadítására irányuló szövetséges invázió. Az első napon (D-day)  szövetséges katona szállt partra Normandiában, Július 7. – Caen elfoglalása. Július 17. – Erwin Rommel egy légitámadás folyamán autójában ülve megsebesült, később Hitler parancsára (a Hitler-ellenes összeesküvésben való részvétele miatt) megmérgezte magát. Augusztus 16. – Dragoon hadművelet, újabb nagyerejű partraszállás, augusztus 15-én a fő támadás előtt ejtőernyős különítmények landoltak. Augusztus 25. – November 16. – A Red Ball Expressz konvojrendszer működtetése, amely a hadianyag utánpótlást biztosította. Erwin Rommel Bernard Montgomery

3 Dwight David Eisenhower
TÉRKÉP UTAH-OMAHA (AMERIKAI) GOLD-SWORD (BRIT) JUNO (KANADAI) Dwight David Eisenhower

4 A HOLOKAUSZT

5 Üldözöttek: ZSIDÓK CIGÁNYOK SZLÁVOK FOGYATÉKOSOK HOMOSZEXUÁLISOK
JEHOVA TANÚI (VALLÁS) SZABADKŐMŰVESEK

6 ZSIDÓK Az antiszemitizmus valamennyi hagyományos eszköze (rémhírek terjesztése, gettók felállítása, a zsidók jogi és emberi diszkriminációja, gazdasági szerepük teljes megszüntetése) mellett iparszerű és tervszerű megsemmisítésükre törekedett. Anne Frank

7 CIGÁNYOK (ROMÁK) Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani; a becslések től ig terjednek. A zsidó holokauszt árnyékában a porajmos sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt. A cigányholokauszt emléknapja augusztus 2. A cigányok nem kaptak a zsidókéval összemérhető kárpótlást az atrocitások után.

8 FOGYATÉKOSOK 1939-től Németországban több százezer testi vagy szellemi fogyatékossággal élő embert öltek meg szisztematikusan, az ezen emberek összegyűjtésére szakosodott speciális „kórházakban”. Később a családok kötelesek voltak értelmi fogyatékos vagy testi fogyatékossággal élő hozzátartozóikat ilyen kórházakba helyezni. A nemzetiszocialista eszme szerint felsőbbrendű és fajtiszta, vagyis árja emberről szóló nézete alapján nem voltak kívánatosak a „tökéletlen” emberek. Főleg méreggel végeztek velük, a hozzátartozókkal pedig azt közölték, hogy betegség miatt haltak meg. Több mint 400 000 személyt sterilizáltak, öltek meg, vagy végeztek rajtuk genetikai kísérleteket akaratuk ellenére, válogatás nélkül. A gáz általi kivégzés elméletét fogyatékossággal élő személyek kivégzésére fejlesztették ki, később alkalmazták a haláltáborokban.

9 HOMOSZEXUÁLISAK Az alacsonyabb rendű fajnak minősített népek mellett olyan csoportok is a holokauszt célpontjaivá váltak, akik a náci erkölcsi ideálokkal összeegyeztethetetlenek voltak; közéjük tartoztak a homoszexuálisok is. Noha Hitler hatalomra kerülése előtt a homoszexualitás viszonylag elfogadottnak számított Németországban (a melegek számát 1928-ban 1,2 millióra becsülték. 1945-ig körülbelül férfit tartóztattak le homoszexualitás miatt; mintegy felüket elítélték. A koncentrációs táborba küldöttek számát 5– 15 ezer közé teszik, a többiek közönséges börtönökbe kerültek. A táborokba zárt meleg férfiaknak rózsaszín háromszöget, a leszbikusoknak az antiszociális hajlamot jelző fekete háromszöget kellett viselniük. Az internáltak nagyobb része meghalt, részben annak köszönhetően, hogy nemcsak az őreik, hanem a fogolytársaik is kegyetlenül bántak velük. Egy kis részüket bírósági utasításra kasztrálták. Egyeseket megkínoztak vagy hormonkísérletekhez használtak. Egyes esetekben a homoszexualitás vádját ürügyként használták katolikus papok ellen.

10 Koncentrációs táborok
A koncentrációs táborok főleg a totalitárius berendezkedésű államok egyik különösen kegyetlen, elrettentő büntetés-végrehajtási eszköze, lényegében börtöne. Sokszor háborúk idején állítják fel az ország hatalmi rendszerének fenntartására. Békeidőben is felállításra kerülhet, ahol a legfőbb cél a politikai ellenfelek megtörése, megsemmisítése. Később még számos más állam is követte példájukat, a 20. században igen elterjedt büntetési forma volt. Legismertebb koncentrácós táborok: Auswitz-Birkenau (Lengyelország) Buchenwald (Németország) Bergen-Belsen (Németország) Dachau (Németország) Sobibor (Lengyelország) Belzec (Lengyelország) Stalagluft (I, II, III IV)

11 Néhány kép


Letölteni ppt "A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések