Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Merkúr hadművelet. 1940. október 28-án Olaszország megtámadta Görögországot. A harc 1941. április 23-áig tartott, amikor is az olasz támadást visszaverték.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Merkúr hadművelet. 1940. október 28-án Olaszország megtámadta Görögországot. A harc 1941. április 23-áig tartott, amikor is az olasz támadást visszaverték."— Előadás másolata:

1 A Merkúr hadművelet

2 1940. október 28-án Olaszország megtámadta Görögországot. A harc 1941. április 23-áig tartott, amikor is az olasz támadást visszaverték a görögök, brit segítséggel. Ezt követően a szövetségesek teljes Görögországot, beleértve Krétát, megszállták. Görög katonák, harckészültségben

3  A német főparancsnokság már a Barbarossa hadműveletet tervezte, amikor szóba került egy esetleges megszálló-hadművelet  Lévén, hogy a Wehrmacht földi része, azaz a Heer szovjet területre lesz mozgósítva, a parancsnokság fejében felmerült egy ötlet, hogy Kréta szigetének megszállását a német légierő, vagyis a Luftwaffe vezesse. Hitlernek tetszett a gondolat.  Az inváziót egy sorozatos légitámadás előzte meg, hogy megszerezzék a légi fölényt. Ez sikerült is, viszont a szövetségesek továbbra is birtokában voltak a tengerészeti fölénynek. Ezért is tűnt okosabbnak a légi egységek bevetése.

4  A Luftwaffe két főegységet vetett be:  A Fallschrimjägert (jelentése: Ejtőernyős vadász)  És a Gebirgsjägert (jelentése Hegyivadász)  A katonák kétféleképpen érték el a területeket, ejtőernyővel, illetve vitorlázógépekkel. DFS 230 vitorlázógép A német egységek száma körülbelül 30.000 fő lehetett.

5 Német Fallschrimjägerek Német Gebirgsjägerek, repülőbe szállás előtt, a Krétai inváziót megelőzően

6  Brit és görög csapatok voltak Krétán.  A görögök elavult, első világháborús fegyvereket használtak, melyek kalibere eltért az angol fegyverekétől, ezért nem tudtak nekik lőszert adni.  A brit csapatok új-zélandi, ausztrál és angol katonákból álltak. Jól fel voltak fegyverezve, emellett légvédelmi ütegeik, illetve tankjaik is voltak. A tankok többsége viszont páncéltörő lövedékkel volt felszerelve, mely gyalogság ellen szinte hatástalan volt. Brit tábornokok Krétán. A szövetséges erők száma körülbelül 40.000 főre tehető ki.

7  Mindössze 10 napig folytak a harcok, melyek végül német győzelemmel végződtek.  Hiába voltak a szövetségesek túlerőben, a német ejtőernyősöket rendkívül jól szerelték fel, és a megfelelő fegyvereknek, illetve kiképzésnek köszönhetően a hadművelet sikeresnek bizonyult.  A harcok során mindkét oldalon akadtak bőséges számban hadifoglyok.

8 NNémet oldalon nagyjából 7000 fő esett el, vagy került hadifogságba. Körülbelül 400 repülőgépet lőttek le az összesen 1100 darabból. AA szövetségesek oldalán 24000 fő a veszteségek száma, ebből 17000 hadifogoly. Német katonák hadifogságbanSzövetséges katonák fogságba esése

9 Az amerikai, illetve angol csapatok, látván a hadművelet sikerességét elhatározták, hogy hasonló ejtőernyős hadosztályokat létesítenek. E katonák bevetésére került sor a D-Nap során, illetve később, A Market Garden hadművelet alatt (Hollandia felszabadítása) Menekülő brit katonák


Letölteni ppt "A Merkúr hadművelet. 1940. október 28-án Olaszország megtámadta Görögországot. A harc 1941. április 23-áig tartott, amikor is az olasz támadást visszaverték."

Hasonló előadás


Google Hirdetések