Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,"— Előadás másolata:

1 Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában, Bolimów városnál használtak xylyl-brómot tartalmazó lövedékeket. Az első teljes körű harctéri alkalmazásra 1915. április 22-én Ypres második csatájában került sor. A németek megtámadták a francia, kanadai és algériai csapatokat klórgázzal. A támadás során a 15 000 francia katonából 5000 azonnal meghalt.

2 A háború után a fel nem használt német vegyi fegyverek többségét a Balti-tengerbe dobták. Idővel a sós tengervíz korrodálta a tartályokat. A mustárgáz viaszhoz hasonló szilárd anyagként partra vetődött ezekből a tartályokból, és még ebben az állapotában is elég aktív, hogy súlyos égési sérüléseket okozzon bárkinek, aki kapcsolatba kerül vele.

3 Fegyverek: A Moszin–Nagant-karabély a cári orosz hadseregben 1891-ben rendszeresített 7,62 mm űrméretű, belsőtáras ismétlőkarabély.

4 M1903A4 Springfield mesterlövész puska: Ezt a puskát először 1903- ban kezdték gyártani, és jó egymillió darabot állítottak elő egészen az 1930-as évek végéig. 5 töltény fért a tárba vagy egyesével a puskába töltve. Egészen a M-1C és M-1D puskák érkezéséig használták a Springfieldet.

5 P08 Luger: A tervezőjéről elnevezett Luger az első világháborútól kezdve a német szolgálati pisztoly. 9 mm-es és 7.65-ös kaliberrel gyártották, és a tisztek, géppuska-osztagok fegyvere volt.

6 Tankok : A7V - A robusztus „mozgó erőd” tervezését a britek 1916-os sikerei után kezdték el, a harckocsifejlesztést addig elhanyagoló Németországban. A prototípus 1917- re készen állt, de a gyártást megindítani csak 1918-ban tudta a kimerült német hadiipar. Mindössze 20 készült belőle, és az elkapkodott tervezés meg is mutatkozott.

7 MARK 5 - Ezt a sorozatot a Mark I-től Mark IX-ig tartó típusok képviselik. A Mark V-ös az első ezek sorában, melynek vezetéséhez már csak egy főre volt szükség, és kormányzása segédkerekek nélkül is megoldható volt. Súlya megnőtt a korábbi változatokéhoz képest, így a motor teljesítményét is növelni kellett, a későbbi modifikációknál egészen 225 LE-ig. Érdekesség, hogy a britek általában kétféle fegyverzettel készítették tankjaikat. Amelyikben ágyúk is voltak, a male (hím), amelyekben csak géppuskák, a female (nőstény) megkülönböztető nevet kapták.

8 RENAULT FT 17 - A sokak által az első világháború legsikeresebb tankjának tarott FT 17-es sorozatgyártása 1917-ben kezdődött, de licenszváltozatait még jóval később is készítették Olaszországban vagy a Szovjetunióban. A könnyű, kétfős személyzettel rendelkező modell volt az első 360 fokban körbeforgatható toronnyal ellátott páncélos. Használták az utcai harcokban is.

9

10 SCHNEIDER Németes neve ellenére az egyik első francia harckocsi. 1916-ban készültek el az első példányok, melyeknek alapja az amerikai lánctalpas Holt traktor volt. Eredetileg páncélos vontatónak tervezték, aztán mégis felszerelték fegyverekkel is.

11 St. CHAMOND 1916-ban készült el, de csak 1917-ben állt harci szolgálatba. Szokatlan technikai megoldás volt a benzinmotor által meghajtott elektromos motor alkalmazása. Ez a "dupla" motor és a 75 mm-es löveg nagyon megnövelte a tank súlyát és alaposan lerontotta hatékonyságát. Rendkívül rosszul tudott a terepen mozogni a lánctalpakon messze túlnyúló teste miatt.

12

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések