Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A."— Előadás másolata:

1 A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A

2 A háború kezdete: 1939 Szeptember 1.
A bekebelezett országok sorrendje: -Ausztria -Csehszlovákia -Lengyelország -Dánia -Norvégia -Hollandia -Belgium -Franciaország -Szovjetunió Adolf Hitler. A diktátor, aki a vihart elindította. Hitler hatalomvágya nem ismert határokat. Németország mellett csak Olaszország és Japán tartott ki a fasizmus mellett

3 A Hitleri Németország Terjeszkedése.
Hitler egyfrontos politikája nem vált be: A hamar jelentkező nyersanyaghiány miatt az 1941-es év első felében megindította csapatait a Szovjetunió ellen. Terve itt is az eddig jól bevált villámháború volt. A fasiszta Németország terjeszkedése

4 1941. A Japán-Amerikai hadszintér.
Japán repülők December 7-én megtámadták és lebombázták Pearl Harbort, a Hawaii szigeteken berendezett amerikai bázist. A támadás során elsüllyedt hadihajók egyike.

5 Az es változások. A szövetségesek kidolgozott inváziós terve: az Overlord ( Hűbérúr) hadművelet. A terv alapján 5 normandiai partszakaszon kellett partra szállni. Az amerikai hadsereg katonái az Omaha partszakaszon a partraszállás után 6 órával. Ez a partszakasz okozta a legtöbb problémát.

6 1942. Az afrikai hadszintér. Erwin Rommel német tábornagy érkezése után változott a helyzet. Rommel Afrika Korpsa halmozta a győzelmeket. -El-Alamein -Egyiptom egy része Rommel tábornagy tisztjei körében.

7 A keleti hadszintér 1942-43-ban.
Hitler nem 3000 Km- es szakaszon indította meg csapatait, hanem csak 1000 Km-en próbált előrenyomulni. Viszont az oroszok keményebben vágtak vissza, és így veszítette el többek között a sztálingrádi és a kurszki csatát. Utcai harcok Sztálingrád egykori külvárosában.

8 1943-tól a németek reményei a háború megnyerésével kapcsolatban szertefoszlottak. A helyzet mindenhol válságosra fordult. Hitler nem tudta, hogy a szövetségesek vagy a Szovjetunió inváziójától féljen-e jobban. Miután Olaszország kilépett a háborúból, eltört a Berlin- Róma tengely. Németország magára maradt.

9 A háború vége: 1945. Szeptember 2.
Németország veresége után minimálisra csökkentek Japán esélyei. Amerika 2 atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, hogy gyors megadásra kényszerítse Japánt. Ennek hatására a japán császár bejelentette Japán kapitulációját. Ahol a világot 2 részre osztották: a jaltai értekezlet. Résztvevői: balról:Churchill, Roosevelt, Sztálin.


Letölteni ppt "A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések