Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az overlord első napja 1944.Június 6. A szövetségesek partra szálltak Eisenhower vezetésével,és megnyilt a második partszakasz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az overlord első napja 1944.Június 6. A szövetségesek partra szálltak Eisenhower vezetésével,és megnyilt a második partszakasz."— Előadás másolata:

1

2 Az overlord első napja 1944.Június 6. A szövetségesek partra szálltak Eisenhower vezetésével,és megnyilt a második partszakasz

3 A szövetségesek tengeri hadereje 2 csatahajóból,2 monitorból,23 cirkálóból,105 torpedórombolóból és 1076 egyébb hajóból állt. Az első hullámban három ejtőer- nyőst,és öt gyalogoshadosztályt vetet- tek be,valamint néhány kommandós- és ranger egységet.Az angolok feladata az Orne folyó hidjainak birtokbavétele és Dives folyó hÍdjainak felrobbantása. Az angolok sikeresen végrehajtották a feladataikat,és feltartóztatják a német 21. páncéloshadosztály részeit.

4 AZ ÖT PARTSZAKASZ -Utah partszakasz -Omaha partszakasz -Gold partszakasz -Juno partszakasz -Sword partszakasz

5 UTAH PARTSZAKASZ Az itt támadó 7. harccsoport parancsnoka Collins tábornok. A partraszállást a 4. hadosztály hajtja végre, Barton tábornok parancsnoksága alatt. A német partraszállás gyenge. A harcban elesettek száma kisebb volt mint 200.

6 OMAHA PARTSZAKASZ Az Omaha partszakaszt Gerow tábornok 5. harccsoportja vala- mint Bradley tábornok 7. harc- csoportja támadta. Az utászok támadása megfenek- lik a parton,de az újabb erősÍté- sek beérkezésével sikerült az amerikaiaknak előrenyomúlniuk. A torpedórombolók a part köze- léből lövik a német ellenállás fő tűzfészkeit,de az amerikai kato- nákból egynek sem sikerült 2 ki- kilóméternél mélyebben előre- nyomúlniuk.A halottak száma el- érte az ezret.

7 A GOLD PARTSZAKASZ Ezt a partszakaszt 50. angol hadosztály És a 8. páncélosdandár katonái támadják. Itt a partszállást később hajtják végre,mint az omaha partszakaszon. Az angolok előrenyomúlása gyors. 25 000 katonából ötszáz elvesztette az életét.

8 A JUNO PARTSZAKASZ. Ezen a szakaszon a 3. kanadai gyalogos- hadosztály és a 2. kanadai páncélosdandár támadott. A parancsnokuk Crocker tábornok volt. A kanadaiak rohama sikeres,gyorsan nyomúltak előre. Az első nap 21 400 Katonát sikerül partra tenni.

9 A SWORD PARTSZAKASZ Az angol 3. gyalogoshadosztály ás a 27. Páncélosdandár területe.Az itteni partraszállásban rész vettek önálló tengerész- Gyalogos-egységek és különleges kiképzett Roham-csapatok is. Az angolok 28 500 embert tesznek itt partra.

10 Overlord Az Overlord hadművelet első napja a szövetségesek számára egyértelműen Sikerrel zárult.150 000 embert sikerült partra tenni,és a szövetséges légierő sikeresen akadályozta a németeket abban,hogy Normandiába csoportositsák a haderejüket.

11 K észítette: Icić Aleksandra VIII/c


Letölteni ppt "Az overlord első napja 1944.Június 6. A szövetségesek partra szálltak Eisenhower vezetésével,és megnyilt a második partszakasz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések