Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szaruhártyáról kicsit másképpen

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szaruhártyáról kicsit másképpen"— Előadás másolata:

1 Szaruhártyáról kicsit másképpen
Szaruhártya átültetés

2 Cornea 5 rétegből áll: 1. Epithelium 2. Bazális membrán 3
Cornea 5 rétegből áll: 1. Epithelium 2. Bazális membrán 3. Stróma (80-90%-át adja a Cornea vastagságának) 4. Descemet hártya 5. Endothelium

3 Első sikeres szaruhártya átültetést E
Első sikeres szaruhártya átültetést E. Zirm végzete el 1905-ben, amivel a beteg három évig kifogástalanul látott, a bekövetkezett haláláig. Mindkét szemen elvégezték az átültetést ennek oka maró sérülés volt. Ez nem orvosi kérdés, hanem technikai kérdés. Trepán, tű, varróanyag, aszepszis.

4 Magyarországon Fejér Gyula 1909-ben, majd Imre József 1934 és 1942 között végzett műtéteket Budapesten. A debreceni Szemklinikán a szaruhártya-átültetések a második világháború után kezdődtek Kettesy Aladár professzor nevével fémjelezve. Tanszéki utóda és tanítványa Alberth Béla professzor tökéletesítette a műtéti technikát, a szaruhártya-átültetést rutin beavatkozássá tette a klinikán, és a Debreceni Szemklinika országos keratoplasztika központtá vált, ahol az elmúlt 40 év alatt több mint 4000 átültetés történt. Pécsen, Nyíregyházán, Budapesten, Debrecenben találhatóak a magyaroszági Humán műtéti centrumok.

5 Szaruhártya (cornea) a szemgolyó legkülső burkának része, amely óraüvegszerűen illeszkedik az ínhártyához (sclera). Meghatározott törőereje, görbülete, vastagsága és átlátszósága elősegíti, hogy a külvilág képe megfelelően képződjön le a látóhártyán (retinán). Törőereje 43 dioptria, görbületi sugara 8,5 mm. Átmérője horizontálisan mm, vertikálisan mm. Vastagsága középen 0,52 mm, a széli részek felé haladva mintegy 0,4-0,7 mm. Az egészséges szaruhártya nem tartalmaz ereket. Bőséges idegei velőshüvely nélküliek, ezért érzékeny a szem a legkisebb környezeti ártalmakra is. Korral erőrehaladva kutyáknál10 évesen 0,1mm-re nő a vastagság és rugalmasságát elveszíti. Ez a Stróma szerekezeti tulajdonságainak változásából adódik.

6 A szaruhártya-átültetésről beszélünk, mik lehetnek ezeknek az indokai?
I. A látásélesség javítása, visszaállítva a cornea átlátszóságát, érmentességét, helyes görbületét. Állatgyógyászatban Corne átlátszósága érmentessége, ebből a legfontosabb.

7 II. Keratoplasztikát 1.heveny lefolyású, aktív, gyulladásos kórképek. 2. Profilaktikus keratoplasztikát végzünk szövődmények megelőzése miatt. 3. Sürgős keratoplasztikát végzünk fenyegető cornea perforáció előtt és corneális fisztula esetén. 4. A kuratív keratoplasztika elsődleges célja krónikus lefolyású vagy recidiváló cornea betegségek gyógytartamának csökkentése és a beteg megszabadítása a szubjektív panaszoktól.

8 III. Visszaállítjuk a szaruhártya normális anatómiai viszonyait.

9 A sikeres műtét függ a szemgolyó többi szövetének épségétől
A sikeres műtét függ a szemgolyó többi szövetének épségétől. Szemhéj betegségek, száraz szeműség, zöldhályog, látóhártya, látóideg sorvadás rontják a műtéti eredményt. Általánosságban a keratoplasztika kimenetelét tekintve négy fő csoportba sorolható. I. Kedvező a prognózis, ha a cornea betegsége a centrális részre lokalizálódik és szövete érmentes.

10 II. Kétséges a prognózis, ha a szaruhártya jelentősen erezett(legalább 50%-ban)
III. Kedvezőtlen a prognózis, ha a szaruhártya megvastagszik, az ereződés három vagy négy kvadránsra is kiterjed.(OCT ERGvizsgálat jelentősége. Pahimetria)

11 Összefoglaló előre 1. Szaruhártya tarumás sérülése, nem varrható sérülése(petárda, légnyomás változás, autóbaleset) 2. Nem gyógyuló szaruhártyafekély, amennyiben megfelelő épp szél van. 3. Pannizáció, ha előzetesen koagulációval az érkontaktust megszűntettük. 4. Részleges szaruhártya tumor. 5. Pigmentáció(ereződés utáni pigmentanyag lerakódás)

12 6. Lipidlerakódás(afgán agár, colli, pudli)
7. Bullaképződés(pincser, terrierek) 8. Endhotel autóimmun ödéma.(németjuhász, pásztorkutyák, orosz kuytafajták) 9. Dermoid szövet megjelenése 10. Toxoplazma(ödéme endhotel leválás, uveitisz. Telljes gyógyulás után javallt az átültetés.) 11. Glaucoma okozta szaruhártya elfajulás(iridectomia, sönt behelyezése után).

13

14

15

16

17

18

19 A szaruhártyák kipreparálásához humán szemészeti trepánt használtunk
A szaruhártyák kipreparálásához humán szemészeti trepánt használtunk. A donor szaruhártya méretének nagyobbnak kell lennie, mint a recipiens szaruhártyáján vágott ablaknak. A donor szaruhártyához 7,5 mm átmérőjű trepánt használtunk, a recipiens előkészítéséhez pedig 7 mm átmérőjű trepánt.

20 A fenti képen látható a kipreparált, és a műtétet megelőzően steril fiz. oldatban, hűtve tárolt donor szem. A szaruhártya tiszta, átlátszó, a szemen érett cataracta látható. A műtéthez ha lehetőség van rá, idősebb donort kell keresnünk, az ő szaruhártyájuk valamivel merevebb, mint a fiatalabb egyedeké, ezért könnyebben lehet vele dolgozni.

21 A szaruhártyát előbb trepánnal kiszabjuk, majd teljes vastagságában görbe-görbe szemsebészeti ollóval körbevágjuk.

22

23

24 Az olló felett látható a kipreparált szaruhártya
Az olló felett látható a kipreparált szaruhártya. A preparátum elkészítését közvetlenül a műtét előtt végeztük el. A recipiens ekkor már alvó állapotban volt, és elő volt készítve a beavatkozásra. A donor szaruhártyát minimális mennyiségű fiziológiás sóoldatba helyeztük, ügyelve arra, hogy önmagával ne tapadjon össze, illetve ne száradjon ki.

25 A recipiens szemét a kötőhártyába helyezett öltésekkel rögzítettük, 1:10 hígítású betadine oldattal fertőtlenítettük. A műtét elején készült felvételen jól látszik, hogy a szaruhártya teljes egészében elborult, felvastagodott.

26 A recipiens szaruhártyájából 7 mm átmérőjű kört vágtunk ki
A recipiens szaruhártyájából 7 mm átmérőjű kört vágtunk ki. Itt is elsőként a trepánt alkalmaztuk, majd görbe-görbe szemészeti ollóval folytattuk a preparálást. A képeken látszik, hogy az elfajulás következtében milyen mértékben felvastagodott, illetve a vérzés a mélyébe sarjadzott erekből indult ki.

27

28

29

30 A fenti képen látható a recipiens szeme a szaruhártya eltávolítását követően. A seb mélyén áttűnik a szivárványhártya barna színe. A szem nyomását folyamatosan adagolt viscoelasticus anyaggal őriztük meg.

31 A fenti képen történik meg a donor szaruhártya beillesztése a recipiens szemére.

32 A recipiens szeméhez négy öltéssel rögzítettük a transzplantátumot 8/0 nem felszívódó varrattal, egyszerű csomós öltésekkel.

33 Ezt követően körkörösen összevarrtuk a szaruhártyát 8/0 nem felszívódó fonállal.

34 Az utolsó öltés behelyezése előtt mostuk ki a szem belsejéből a viscoelasticus anyagot steril fiziológiás sóoldattal. A lenti képen látható műtét végén a szem.

35 A szaruhártya védelmére terápiás kontaktlencsét helyeztünk fel a szemre. A szem fölé subconjunktiválisan gentamicin-dexadresont injektáltuk, valamint magát a szemhéjakat is összevarrtuk.

36 Felhasznált források és irodalom:

37 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szaruhártyáról kicsit másképpen"

Hasonló előadás


Google Hirdetések