Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar."— Előadás másolata:

1 A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Bartha Kinga MSc Szerkesztőbizottsági tag, MDOSZ Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszus Siófok, április 26.

2 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet Dietetikai szakellátás személyi minimumfeltételei - Az ágyszámtól függetlenül 1 fő dietetikus végzettségű élelmezésvezetőt és 1 fő dietetikust, valamint 100 ágyanként 1 fő dietetikus. 1 fő dietetikus maximum 10 beteget oktat naponta egyénileg. Átlagos egyéni oktatási idő: 30 perc/beteg Csoportos oktatás: maximum 10 fő/csoport, ideje átlag 45 perc A dietetikai dokumentáció kötelező tartalmi elemei Azonosítást szolgáló adatok, táplálásterápia, dietetikai tanácsadás, gondozás: helyzetfelmérés, páciens energia- és tápanyag szükség-letének, a felvétel módjának meghatározása, az ajánlott konyha-technika megnevezése, a táplálási, táplálásterápiás folyamat, dietetikai oktatás megvalósított és tervezett elemeinek rögzítése.

3 Kinek az érdeke – Kinek jó?
Dietetikai dokumentáció, jó a betegnek, az orvosnak, a dietetikusnak, a szakmának. Személyi minimum rendelet: megfelelő betegellátás, jó a páciensnek, az orvosnak, hatékonyabb gyógyulás. Egységes diéta (EDR)elnevezések, megfelelő üzenet a szakmának, a páciensnek és az orvosnak.

4 29 egészségügyi intézmény
Felmérés Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége online felmérés a hazai, állami finanszírozású, fekvőbeteg intézményekben december 29 egészségügyi intézmény 7 régió közel 23 ezer beteg

5 Az intézmények földrajzi lefedettsége
Nyugat-Dunántúl 4878 (N=7) Dél-Alföld 3625 (N=3) 2247 (N=4) Dél-Dunántúl Közép-Magyarország 4804 (N=8) Észak-Alföld 2741 (N=2) Észak-Magyarország 2955 (N=4) Közép- Dunántúl 1728 (N=3)

6 Az 1 dietetikusra jutó betegszám Átlagosan 144 ágyra jut 1 dietetikus
- 100 páciensre 0,8 dietetikus Legrosszabb arány: Nyugat-dunántúli város – 333 ágyra 1 dietetikus páciensre 3 dietetikus Legjobb arány: Észak-magyarországi város: 105 ágyra 3 dietetikus - 35 páciensre jut 1 dietetikus Az MDOSZ 2015-ben végzett felméréséhez képest nem javult a helyzet* -100 ágyra jutott 0,8 dietetikus. *(Szűcs Zs., Bartha K., :Személyi minimumfeltételek megvalósulása a fekvő- és járóbeteg-szakellátásban. Új Diéta 2015/5)

7 Dietetikai tevékenység dokumentálása
A rendelet értelmében kötelező Jó a páciensnek, mert rögzítve van: a tápláltsági állapota, visszakereshető a betegségének megfelelő diéta a dietetikus megfogalmazásában a kórházban kapott tanácsadási forma, az otthonra javasolt diéta Jó az orvosnak, mert látja: milyen dietetikai ellátásban részesült a páciens milyen dietotherápiás javaslat született az otthoni ellátásra Jó a dietetikusnak, mert: munkája dokumentálva van, finanszírozás esetén kimutatás követhető a páciens dietetikai esettörténete

8 Hogyan történik a dietetikai tevékenység dokumentációja
Saját fejlesztésű elektronikus rendszerben történik a dokumentáció Saját fejlesztésű papír alapú rendszerben történik a dokumentáció MDOSZ által kifejlesztett dokumentációs rendszer használatával Ápolási dokumentáció, lázlap MedSol informatikai rendszerben Nincs egységes dokumentáció, mindenki egyénileg, egyéni formátumban dokumentál Tanácsadás esetében egyéni formátumban dokumentálunk, a létszámjelentés egy saját fejlesztésű elektronikus rendszerrel történik Tápláltsági állapot szűrést dokumentáljuk Van dokumentációs adatlap, de az osztályok jellegétől függően eltérő adattartalmú dokumentumokkal dolgozunk 1 2 1 8 1 1 1 2 12

9 Közös nyelvezet, egyértelmű üzenet – EDR
Az egységes diétás rendszer (EDR) a diéta csopor-tosításánál kétféle szempontot vesz figyelembe: az energia- és tápanyag-összetétel szerinti és az ételkészítési eljárások. A felmérésben az intézményekben átlagosan féle diétát alkalmaznak. A minimum 11, a maximum 320 volt. Az egyénre szabott diéta átlagosan az összes diéta körülbelül 6,5%-át teszi ki. A két szélsőérték 1 és 30%.

10 A 10 leggyakoribb diétatípus

11 Az Egységes Diétás Rendszer
Szükséges az EDR felülvizsgálata. A tudományos irányelvek figyelembe vételével kialakított EDR a dietetikai zárójelentés alapja. A hivatalosan elfogadott gyógyélelmezés(diéta) az alapja a páciens számára előírt diétának. A felmérés alapján az EDR és az egységes dietetikai szakmai nyelvezet újrafogalmazására munkacsoport alakult, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék vezetésével, az MDOSZ közreműködésével.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések