Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb."— Előadás másolata:

1 Nitrogén csoport V. főcsoport

2 Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb (stibium)félfém szilárd BizmutBi fémszilárd

3 Nitrogén Fiz. Tul.: szintelen, szagtalan gáz Kém. Tul.: nagyon nehezen vihető reakcióba Előfordulása: levegő 78%-a, fehérje molekulák építője, szervetlen vegyületei a nitrátok és a nitritek.

4 A nitrogén kétatomos molekulákból áll. Szerkezeti képlet: Összegképlete:N 2 A háromszoros kovalens kötés nagyon erős, ezért lép nehezen reakcióba más elemekkel. Nemkötő elektronpá r 3-szoros kovalens kötés

5 Felhasználása: mélyhűtésnél levegő helyett a tasakokba töltik; vegyipar vegyületeket gyárt belőle, ammóniát, NH 3 -t. Cseppfolyós levegőből állítják elő.

6

7 A nitrogén körforgása A nitrogén körforgásában a legnagyobb mennyiséget a levegő tartalmazza, és a növények többsége képtelen közvetlenül felhasználni. Ezt csak a talajban lakó nitrogénkötő baktériumfajok képesek elvégezni. A nitrogén megkötéséből ammónia ammóniumvegyületekké, ill. a nitrifikáló baktérium hatására nitrátokká alakul át. Ez már vízben oldható és a növények számára is felvehető táplálék. A nitrifikáló baktériumok az ammóniumvegyületek egy részét nitritekké, majd nitrátokká alakítják át. A fel nem használt nitrátokat a baktériumok visszaalakítják nitritekké, majd molekuláris nitrogénné, amely visszajut a levegőbe.


Letölteni ppt "Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések